Ma 2024 június 25. Vilmos napja van. Holnap János, Pál napja lesz.
09d3c03b36fb6f4d8e5761cf08f1e3f2.jpg

Franciaország a franciáké

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hogy az ördögbe lehet, hogy a franciák minden más nemzetnél többet dohányoznak, isznak és több zsírt fogyasztanak, mégis tovább élnek, mint az amerikaiak, s kevesebben kapnak szívinfarktust, mint az óceán másik oldalán?

A franciák sokat dohányoznak és isznak, mégis tovább élnek, mint az amerikaiak
 
Két kanadai újságíró több évet töltött Franciaországban, hogy megfejtse a francia paradoxont. Hogyan lehetséges, hogy a franciák 35 órát dolgoznak hetente, hétheti fizetett szabadságot vesznek ki, másfél óráig ebédelnek - miközben az amerikaiak ötven órát dolgoznak hetente, alig vesznek ki két hét szabadságot, ebédre bekapnak valamit, s mégis: Franciaország a világ negyedik-ötödik gazdasági hatalma és Európa politikai motorja? Miként lehetséges, hogy a magas adók, a nagy államadósság, a felfújt állami adminisztráció, a bürokrácia, a magas munkanélküliség, a vállalkozók gyenge motiváltsága ellenére Franciaországé a világ legtermelékenyebb gazdasága?

Hogy az ördögbe lehet, hogy a franciák minden más nemzetnél többet dohányoznak, isznak, és több zsírt fogyasztanak, mégis tovább élnek, mint az amerikaiak, és kevesebb náluk a szívinfarktus, mint az óceán másik oldalán? Hogy lehet, hogy a francia egészségügyi rendszer a legjobb a világon, miközben arányaiban csak a felét költik egészségügyre, mint Amerika?

A szerzők szerint a titok nyitja az, hogy Franciaország úgy működik, ahogy a franciák kívánják. A franciák szeretik az államot, bíznak benne, elvárják, hogy az állam kitűnő színvonalon nyújtson közszolgáltatásokat, cserébe nem zúgolódnak a magas adók miatt. A francia állam kovácsolta egybe Franciaországot, a központi nyelv és kormányzás eszközeivel egyesítette a széttagolt tartományokat, ahogy ma is az állam mozgatja az asszimilációt. A franciák egyszerre élnek a múltban és a jelenben, egyszerre őrzik a legapróbb hagyományokat és alkalmazzák a legújabb vívmányokat. Franciaországban az új nem söpörte el a régit - forradalmak idején igen, de ez a kivétel -, hanem az új a régi mellé épült, átszőtte, de engedte tovább élni. Erős a gyökérzet, ezért elbírja a magasra törő ágakat. A kis- és nagyvárosok történelmi épületeit nem lebontják, hanem felújítják, a piacokat és kis családi boltokat megtartják, és a városon kívül a nagyáruház is elérhető.

Minden a gyomorral kezdődik; a franciákat erős szálak kötik szülőhelyükhöz, és a család távoli szülőföldjének otthoni ízei szinte fizikai kötelékkel kötik őket a földhöz. A föld is része a gyökérzetnek: a franciák tudják, milyen fontos a föld, ahonnan a család jött, és ahová rendre visszatérnek. A borok, a 250 fajta sajt, a pástétomok mind a szülőföld emlékei: a korábbi széttagolt, még nem egységes francia föld ezekben őrzi múltbéli önállóságát. A francia nyelv legyőzte a korábbi provanszál, breton és többi tartományi nyelvet, de a különállás ma az ízekben és zamatokban él tovább. Két Franciaország van: egy erősen központosított és egységes ország, de alatta ott él az erősen széttagolt francia föld.

A francia siker igazi forrása a kiváló oktatási rendszer. A gyermekek döntő többsége jár óvodába, jók az általános és középiskolák, de Franciaországot az elit felsőoktatás emeli ki a legjobb oktatással rendelkező országok csoportjából. Érettségivel mindenki beiratkozhat bármelyik egyetemre, majd később jön az erős rosta. A nagy állami főiskolákra épülő elitoktatás a versenyre épül: csak a legjobbak legjobbjai kerülnek be, a tehetség és szorgalom, s nem a család pénzügyi helyzete alapján.

Mi, magyarok - ahogy Európa többi nemzete - állandó nyomás alatt állunk, hogy az élet minden területén globális, tehát angolszász mintákat kövessünk; ugyanakkor mi európaiak vagyunk. A jó európai mintákat érdemes követnünk, márpedig Franciaország az élet sok területén nyújt követhető példát. A siker nyitja, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és a hazánkban.
 
Matolcsy György, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Sport (729) Mondom a magamét (7671) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Politika (1582) Tereb (146) Autómánia (61) Gazdaság (711) Egészség (50) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Mozaik (83) Heti lámpás (320) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2819) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>