Ma 2022 szeptember 29. Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.
aaa6c26d59dc9b72e8817279ac885400.png

Bóvli a karácsonyfa alá

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Standard & Poor’s hitelminősítő a Moody’s után ugyancsak a bóvli kategóriába lökte a karácsonyi ünnepekre készülődő Magyarországot. Nem bírták kivárni azt a pár napot, hogy elmúljanak az ünnepek.

A hitelminősítőknek nem számít se Isten, se ember, se ország. Csak a pénz, a befektetők hozama. A Standard & Poor’s nem várt arra, hogy létrejöjjön a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal az úgynevezett elővigyázatossági hitelkeretünkről. Egy banki elemző szerint a jegybanktörvény módosítására benyújtott törvényjavaslat miatt szakadt el a cérna valamelyik hitelminősítő tótumfaktumnál. A Standard & Poor’s annyira aggódik a Magyar Nemzeti Bank „függetlenségéért”, pontosabban a jegybankelnökünk pozíciójának sérthetetlenségéért, hogy egy egész országra sújtanak le megtorlásul egy amúgy ésszerű – a pénzügyi felügyeletet és a jegybankot egyesíteni akaró – javaslat megfogalmazása miatt.

Az igen szűk játéktérbe szorított magyar kormány érdekeink érvényesítése végett már többször nekiment a falnak, és jó párszor kényszerítették meghátrálásra is. Most már talán elég tapasztalatot gyűjtöttek ahhoz, hogy a jövőben előre is képesek legyenek kiszámítani, vajon miként reagál lépéseikre a pénzügyi világ. Akiktől, ha tetszik, ha nem, függünk.

Ha eddig abban a hitben voltunk, hogy gazdasági mutatóink alapján nem vagyunk ráutalva a valutaalap hitelére, csupán a befektetők bizalmának megőrzése miatt szükséges, hogy az „amerikai nagybácsiként” pénzeszsákjával mögénk álljon, most, hogy bóvli kategóriába rontották államadósságunkat, elérték, hogy tényleg szükségünk legyen a még magasabb kamatú készenléti hitelre is. Fura egy világban élünk. Minél nagyobb bajba kerül valaki, minél jobban sikerül elhitetni róla, hogy kockázatos adós, annál drágább hitellel „segíti ki” a bajból a „baráti” államok bankja. Mivel a hitelminősítők képesek elhitetni a világgal, hogy sebezhetők vagyunk, ezért már nem elég, ha az IMF elővigyázatosságból mögénk áll, most már azt szajkózzák az elemzők, hogy a lényegesen drágább készenléti hitelre szorulunk rá.

A kormányfő szóvivője szerint nem a valós gazdasági folyamatok indokolták a leminősítést, ez jóval inkább az euró válságáról szól, mint Magyarországról. Emlékeztetett arra is, hogy a miniszterelnök korábban világossá tette: december közepén egy újabb spekulációs támadás várható hazánk ellen. Lehet, hogy ez állhat az újabb bóvli minősítés hátterében. Ám ha valóban így van, felvetődik a kérdés: nyusziként miért rángatjuk az oroszlán bajszát a jegybankelnök megregulázására vonatkozó ötletekkel, miért nem ütjük előbb nyélbe azt a megállapodást az IMF-fel a hitelezőink megnyugtatására, és csak utána hányjuk-vetjük meg a független Magyar Nemzeti Bank ügyét a magyar Országgyűlésben.

Mindazonáltal indokolt lenne megvizsgálni azt is, hogy Magyarország milyen eséllyel indíthatna kártérítési pert a bennünket bóvli kategóriába süllyesztő hitelminősítők ellen. Ha igaz az, amit a kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter állít a magyar gazdaság, illetve a központi költségvetésünk helyzetéről, és ha figyelembe vesszük azt is, hogy a devizahitelek súlyos gondját épp a napokban sikerült megoldani a hazai bankokkal közösen, akkor jogosan vethető fel, hogy indokolatlanul okozott kárt Magyarországnak a két hitelminősítő.

Bernard-Henri Lévy, a híres francia filozófus szerint a hitelminősítőket kellene leminősíteni, mert tarthatatlan, hogy „olyan szervezetek ítélkezzenek egész államok fölött, amelyek gyakorlatilag elszámoltathatatlanok”. „Ha egy cégvezető meghamisítja a könyvelését, börtönbe kerül, de amikor egy Standard & Poor’snál dolgozó beosztott téves minősítésével milliókat tesz földönfutóvá, azért senki sem vonja őt felelősségre, hiszen csak egy véleményről van szó – írja Lévy egy francia liberális hetilapban. A nehézsúlyú filozófus szerint a hitelminősítőket ellenőrizni, szabályozni kell, hogy véget lehessen vetni az általuk gyakorolt diktatúrának.

Torkos Matild - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (513) Autómánia (61) Tv fotel (65) Politika (1581) Sport (729) Belföld (8) Heti lámpás (260) Történelem (15) Tereb (142) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2428) Egészség (50) Mondom a magamét (6339) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Gazdaság (667) Nagyvilág (1464) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>