Ma 2024 június 25. Vilmos napja van. Holnap János, Pál napja lesz.
262e8e166453e214424e50fb689e228e.jpg

Boros Imre: Neoliberális búcsúcédulák

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Öt éve tart a nemzetközi pénzügyi válság. A nyitányt a nagy hírű New York-i bankház, a Lehman Brothers látványos összecsuklása jelentette. A hatszázmilliárd dollárra taksált csődtömeg a pénzvilág sok szereplőjét temetett maga alá, egyebek mellett a hazai mainstream-hívők egy hányadát is, akik vásároltak a bankház adósságleveleiből.

Kérdés, képesek-e saját kárukon tanulni, és legalább utólag rájönni arra, hogy kisebb áhítattal kellett volna inni a Lehman Brothers szavait. Különösen akkor, amikor még ők döntöttek a pénzpiac létfontosságú kérdéseiben.

A nyitány után kezdett azonban kibontakozni a tragédia teljes cselekménye. Amerikából ezermilliárd dolláros hitelcsomag érkezett, jutott belőle több országban is az érdekelt bankoknak. Mintha egy láthatatlan kéz osztotta volna előre kigondolt terv szerint a bajt. Közben e bajon már önmagában is sokat lehetett keresni. Még a csalás előtt meg kellett shortolni az ingatlanos cégek papírjait, amelyek a krízis kitörésekor végleg a padlóra hullottak, ahonnan azonban ügyes kezek felkapkodták őket, természetesen amerikai központi banki hitelből.

Persze aktív és egykori pénzügyminiszterek áldásos asszisztenciája mellett. A méreg közben átúszott az óceánon, s bejutott az európai banki szervezetekbe. Kitisztításához elengedhetetlen volt a gyors állami beavatkozás. Jóllehet e bankok korábban nem erőltették meg magukat, hogy adóikkal az állam pénztárcáját gazdagítsák, de most segítségért kiáltottak, méghozzá mindjárt akkoráért, hogy szinte teljesen kiürült az államkassza, magának az államnak is kölcsönt kellett felvennie, hogy a beteg bankokat rendbe hozza. Az állam olyan kitartóan és elszántan gyógyította őket, hogy közben maga is megbetegedett. Úgymond, „krónikus pénzhiányt kapott”, ami kóros eladósodásként fordítható magyarra. Hála azonban áldásos tevékenységének, a bankok időközben kitűnő egészségnek kezdtek örvendeni, mi több, kritikával illetik korábbi doktorukat, mondván, csúnya dolog a nagy fokú eladósodás ,amit csak további és egyre drágább gyógyszerrel, azaz a még ennél is nagyobb eladósítással lehet gyógyítani. Vagy szerezzen az állam pénzt ott, ahol tud. Például tegyen nagyobb adóterheket polgárai nyakába. Az állam helyett inkább annak polgárai legyenek betegek!

A kórságból felépült bankok életerőtől duzzadva, derűvel telve lendültek újra munkába, s eddig nem látott „üzleti konstrukciókat” vetettek be. Minek itt az egyedi üzletekkel bajlódni – kérdezték –, amikor ügyletek százezrein lehet keresni egyetlen ügyes húzással. Erről szól egyebek mellett a nemzetközi referencia-kamatlábak hamisítása. Néhány tized százalék, vagy ahogy mondani szokás, apró bázispontok is milliárd dollárokat jelentenek. Nincs ez másként az árfolyamokkal sem. Kereskedelmi üzletek százezreinek valós ára függhet attól, hogy mennyibe kerül a dollár egy adott nap meghatározott órájában, milyen szinten áll be „fixing”, ahogy bankárvilágban mondják. Ha kicsit összebeszélnek a fixáló bankok, lehet az árfolyam itt is, de egy kicsit odébb is. A kettő között pedig ismét milliárdok húzódnak meg.

Ahol rest a macska, ott cincognak ez egerek. Kiváltképpen így van ez akkor, ha a macskák az egerekkel közös tálból esznek, azaz, ha a korábbi bankárok pénzügyminiszterek lesznek, majd onnan esetleg ismét bankba, esetleg a központi bankba távoznak. Oda jutottunk, hogy betegek az államok és lassan a polgáraik is, de a bankok erőtől duzzadnak, a betegek meg azt keresik, kik okozták a kórt. Vádak tömege születik, csekély eredménnyel. A bankszektorban nem a hatalmi ágak függetlenedett bírói ága az illetékes, hanem egyfajta belső „becsületbíróság” ítél. Egyre-másra halljuk és olvassuk az ítéleteket. New York egyik legpatinásabb bankja fizetni köteles 13 milliárd dollárt azoknak, akiket, magyarán fogalmazva, átvert, bankárnyelven ezt szégyenlősen kiegyenlítésnek hívják –, s kész, le van zárva az ügy. Pedig a következő kiegyenlítés is készülődik, ugyancsak hatmilliárd dollár értékben. És Európa egyik legnagyobb bankja is most szeretne kiegyenlíteni, ugyancsak hatmilliárd dolláros összegben. A bank vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy ezután új stílus lesz náluk a módi. Kérdés, hogy milyen stílus? Talán az eddigieknél is trükkösebb és ügyesebb?

Rengeteg a banktitok, annál kevesebb viszont a büntetőügy, ha van egyáltalán. Sokáig titok volt, hogy Amerika magántulajdonban lévő központi bankrendszerének legizmosabb reprezentánsa mennyit is adott kölcsön a shortoló banknak. Bírói végzés kellett hozzá, hogy kiderüljön: nyolcszázmilliárd dollár volt ez az összeg. Övezze tisztelet a bíró döntését, s ez talán megóvja az egészségét és testi épségét károsító eseményektől.

Büntetőjogi felelősségre­ vonással is próbálkoztak. Egy amerikai ügyész azzal hárította el a lehetséges vádemelést, hogy nem bizonyítható a szándékos károkozás. Szerintem viszont csak a szándékos, minden gátlás nélküli károkozás és haszonszerzési vágy vált világossá és egyértelművé. Az is jól látható, igyekeznek előre menekülni a felelősök. Részint éppen a milliárdos modern búcsúcédulákkal, amelyekkel meg lehet váltani a bűnt manapság. A bűnmegváltás ilyen módja a 16. században egyházszakadáshoz, közelebbről a reformációhoz vezetett. A bankunió és a közös bankfelügyelet pedig arról szól, hogy a bankszektor teljesen légiesedjen. S ezzel vonja ki magát a mindenki másra kötelező törvények alól. Képezzen a maga részére és az adófizetők terhére biztonsági alapot, ügyeiben pedig egy senkinek felelősséggel nem tartozó grémium, a közös bankfelügyelet döntsön. Ha ismét pénz kell, akkor meg ott vannak a balek államok…

Szép kilátások!

Boros Imre – magyarhirlap.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Tv fotel (65) Belföld (11) Sport (729) Jobbegyenes (2819) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Életmód (1) Heti lámpás (320) Egészség (50) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Kultúra (9) Mondom a magamét (7671) Gazdaság (711) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>