Ma 2024 május 27. Hella napja van. Holnap Emil, Csanád napja lesz.
bogar-laszlo.jpg

Bogár László: „Deutsch bank unter alles”

Flag

Szöveg méret

4
Átlag: 4 (1 szavazat)

Egy olyan gigantikus piramisjátékról van tehát szó ebben az esetben, amelyben a többség csak vesztes lehet…

A régi német himnuszként ismert sorok gúnyos elferdítésétől hangos a globális média. Az ének úgy kezdődött, hogy „Deutschland, Deutschland über alles” vagyis Németország mindenek felett. Ezt „módosította” most kissé a cinikusan ironikus globális bankárszleng úgy, hogy „Deutsch bank, Deutsch bank unter alles”, vagyis, hogy a Deutsche Bank – Németország és egyben Európa legnagyobb bankja – „mindenek alatt”. Utalva ezzel arra, hogy harminchat évvel ezelőtti szintre csökkent a bank részvényeinek árfolyama. De mi is történik valójában ezzel az 1870-ben alapított, és mindig is a Német Birodalom pénzhatalmi zászlóshajójának számító bankkal, amely csaknem száz országban van jelen mintegy százezer alkalmazottal és több mint húszmillió ügyféllel?

A kérdés természetesen messze túlmutat önmagán, hiszen Németország legújabb kori történelmének egyik legnehezebb és legveszélyesebb időszakát éli, és a jövője szempontjából egyáltalán nem mindegy, mi történik a legnagyobb bankjával. Hogy egy kicsit konkrétabban lássuk, mi is történik, nézzünk meg néhány adatot!

A 2008-as nagy globális pénzügyi válság előtt a Deutsche Bank részvényeinek árfolyama százötvenhárom dollár körül volt. A 2016. szeptember 30-i kereskedésben azonban már tíz dollár alá süllyedt, igaz, délutánra kicsit javult a helyzet, és nagyjából tizenegy dollár körül zárt a papír. Ennek a hanyatlásnak a történetét talán az amerikai ingatlanpiac 2007-2008-as összeomlása nyomán kialakult, következményeiben most már az 1929-33-as válságnál is pusztítóbb pénzügyi krízissel kellene kezdeni.

Az európai nagybankok közül kétségtelenül a svájci Union Bank of Switzerland és a Deutsche Bank játszotta a legaktívabb szerepet minden idők legnagyobb pénzügyi „buborékjának” felfújásában. Az ilyen, angolul „bubble economy”-nak nevezett, igen veszélyes pénzhatalmi örvények előidézésének egyik legfontosabb eszközét a „származtatott” értékpapírok, azaz derivatívák jelentik. Egy olyan gigantikus piramisjátékról van szó, amelyben a többség csak vesztes lehet, és egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a nyertesek csak minden létező pénzügyi szabály gátlástalan megsértésével válhatnak nyertessé. Aligha véletlen, hogy az elmúlt néhány évben az amerikai és az európai pénzügyi- és értékpapír-felügyeletek soha nem látott mértékű bírságokat szabtak ki a legnagyobb bankokra és befektetési társaságokra. A 2009 óta kiszabott bírságok teljes összege már több mint kétszázmilliárd dollárt tesz ki.

A Deutsche Bank érintettségének dimenzióját jól jelzi, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint a bank könyveiben összesen ötvenkétezermilliárd dollárnyi derivatív értékpapír szerepel. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ez a felfoghatatlanul nagy összeg veszteségként jelentkezik majd, de kétségtelen, hogy a kockázat nagy, és növekedőben van. És a piac az elmúlt években éppen ezt a növekvő kockázatot „árazta be” egyre könyörtelenebb formában a Deutsche Bank árfolyamának értékelésekor. Ez a tendencia mutatkozott meg abban is, hogy a 2015-ös évet minden idők legnagyobb deficitjével zárta a Deutsche Bank, csaknem hétmilliárd eurónyi veszteséggel kellett szembesülniük az egyre indulatosabb részvényeseknek.

Indulatuk érthető, hisz ki ne kezdene el szorongani, ha látja, hogy a megtakarításai alapját képező Deutsche Bank-részvények árfolyama eredeti értékének kilencvenhárom százalékát már elveszítette, és a maradék hét százalék is egyre bizonytalanabb. De az is biztos, hogyha ennek nyomán pánik uralkodik el, és a részvényesek tömegei kezdenek újabb eladásba, akkor az összeomlás egészen bizonyosan bekövetkezik. Ebben a rendkívül kiélezett lélektani pillanatban jelentette be az amerikai pénzügyi felügyelet, a SEC, hogy tizennégymilliárd dolláros büntetést szab ki a Deutsche Bankra azok miatt a súlyos szabálytalanságok miatt, amelyeket 2007 és 2009 között az amerikai pénzpiacon elkövetett. Ez az eddig kiszabott egyik legnagyobb ilyen büntetés, és ráadásul a Deutsche Bank kéttucatnyi munkatársa még a LIBOR-botrány néven elhíresült csalássorozatban is érintett. Itt az történt, hogy néhány bankóriás, köztük a Deutsche Bank brókerei 2005 és 2007 nyara között kicsit „megbabrálták” a világ egyik legfontosabb kamatképző gépezetét, a LIBOR-t.

Ez az első olyan eset, amely az egész globális bankszektort drámai módon átrendezheti. Az azóta nemzetközi botránnyá duzzadt, önmagában akár százmilliárd dollárnyi bírságokhoz vezető LIBOR-ügy egyébként végül is csak 2012 nyarán robbant ki, amikor az SFO (Serious Fraud Office), a brit pénzügyi felügyelet feltárta, hogy a Barclays kereskedői, összejátszva más nagybankok, köztük a Deutsche Bank munkatársaival, a globális pénzügyi válság előtt és alatt, haszonszerzés céljából manipulálták a globális irányadó bankközi kamatlábat, a LIBOR-t.

A LIBOR – London Interbank Offered Rate – a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente háromszázhatvanezermilliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint az ötszöröse, ami jól jelzi, hogy milyen életveszélyesen abszurd helyzet van kialakulóban.

Mindennek betetőzéseként az IMF közleménye szerint a globális pénzügyi komplexum legsúlyosabb rendszerkockázati elemévé napjainkra a Deutsche Bank vált. Ám mint azt Angela Merkel kancellár már egyértelművé tette, szó sem lehet semmiféle állami mentőakcióról, így a kör bezárulni látszik. Hogy a német után majd az angol himnuszt is ideidézzük, God save the Bank, vagyis Mentsd meg, Isten, a bankot! Van tehát okunk imádkozni!

Bogár László - ]]>www.magyarhirlap.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Flag gondolja (36) Tereb (146) Tv fotel (65) Mozaik (83) Belföld (11) Gazdaság (710) Jobbegyenes (2807) Nézőpont (1) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7619) Történelem (18) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Mozi világ (440) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (317) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>