Ma 2022 augusztus 15. Mária napja van. Holnap Ábrahám napja lesz.
70892d519055fb2bc0e9d3b2a2860224.jpg

Nézz egy kicsit a fejembe!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Móser Zoltán fantasztikus cikksorozata a régmúlt idők, az elfelejtett Magyarország kincseit mutatja meg nekünk ebben a párját ritkító sorozatban, mely a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának volt elengedhetetlen tartozéka. Utazzon velünk, ismerjük meg együtt Magyarországot egy kicsit másképpen.

Nem szóltunk itt részletesen magáról a Szent László-legenda falképciklusról, hisz László Gyulának köszönhetően erről több könyv is megjelent. (Legutóbb a múlt év karácsonyán a Kairosz Kiadó gondozásában Ave Rex Ladislaus címmel.) Csak annyit említünk meg, hogy a legendaciklus öt vagy hat jelenetből áll, az utolsó a fejbe nézés. Ezen azt látni, hogy a küzdelem végén László herceg, aki itt már glóriás szent, az elrabolt leány ölébe hajtja a fejét, aki „keleti kedveskedéssel a vitéz haját tisztogatja”. Érdekes – a magyarázat talán önként adódik az alábbiakból –, hogy ezt a jelenetet majd mindenhol leverték. Ezért is olyan értékes és becses a székelyderzsi részlet, amelynek képét itt közöljük.
De mi ez a keleti kedveskedés? A magyarázatot László Gyulától kapjuk, aki Fettich Nándor és Nagy Géza észrevétele alapján felfigyelt Molnár Anna balladánk egyik hasonló részletére. „A ballada első fele, a leányrablás szinte pontosan példázza a Szent László-legendát, s egyúttal a leányrablásról szóló törvényeinket és szokásainkat. Arról van benne szó, hogy egy katona elszökteti hites urától s csecsszopó gyermekétől Molnár Annát. Maga mögé ülteti lovára (akárcsak a kun a magyar leányt), s úgy vágtat el vele. Elérkeznek egy erdőbe, ahol egy fa alatt megpihennek (a bántornyai falfestményen az üldözés közben a kun pihen a leány ölében). A katona a leány ölébe hajtja a fejét, s megkéri, hogy »nézz egy kicsit a fejembe«, majd elalszik. Végül is Molnár Anna csellel levágja elrablója fejét. Több változatban a fán, amely alatt pihennek, hét vagy kilenc akasztott leány lóg, s Molnár Anna ettől való féltében vágja le szerelmese fejét.
A ballada egyik, Ung vármegyei változatából megtudjuk, hogy mit jelent a »fejbe nézés«: »Gyere velem arra helre, / Keress egyet a fejembe. / Talált egyet a fejibe, / Elszunnyadott az ölibe.« Ez pedig annyit jelent, hogy keress tetveket a fejemben. Ezek szerint a szöveg tökéletesen egyezik a Szent László-legenda alapjául szolgáló szöveggel, amelyik elveszett, s csak a képsor és krónikáink őrzik késői változatait.”
Aki megismerkedik a legendával és annak összes változatával, meggyőződhet arról is, hogy a képen látható leány az igazi hőse ennek a legendának. Ő lenne hát az a szép leány, akit a festő, Ungi István fia, Pál mester emlegetett. Azt viszont nem árulta el, hogy vajon miért gondolta fontosnak ezt megjegyezni: ezt nekünk, a nézőknek kell kitalálnunk.

 

Móser Zoltán, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (15) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Tereb (141) Autómánia (61) Sport (729) Belföld (8) Jobbegyenes (2384) Gazdaság (667) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (513) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (6244) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Politika (1581) Nagyvilág (1464) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Heti lámpás (260) Vetítő (30) Egészség (50) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>