Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
6e5246f27d6e4e28419456c1838fa46c.jpg

Megsárgult lapok - Sebes Gusztáv képregényhős!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Labdával a világ körül - ez az illető rajzos-buborékos történetecske címe. Főszereplője pedig valóban... Ha azt a nevet mondanánk, Scharenpeck Gusztáv, kevesen kapnák fel a fejüket.

Pedig így, ezen a néven született a későbbi, világszerte ismert és elismert, itthon egyszerre rajongott és utált-kritizált futballszakember.

Sebes Gusztáv - ebben a formájában már az a név, amelyet a legtöbb magyar sportbarát által bármikor fejből felmondott Aranycsapat-kezdőtizenegy végére odailleszthetünk tizenkettediknek.

Érdekes módon ha rákeresünk az erre szolgáló weboldalakon, találat van bőven, de érdemi tartalom a vártnál kevesebb. Még a Wikipédia-szócikk is meglepően szűkös (az adatszerűséget leszámítva). Például irodalmi kapcsolódást is csak annyit találtam: 1981-ben jelent meg - halála előtt öt esztendővel - életrajzi kötete, Örömök és csalódások: egy sportvezető emlékei címen (a Gondolat Kiadónál). Feltételeznek kell, hogy ez a könyv, annak anyaga (de nyilván valamilyen korábbi változatban) lehetett az alapja a Sebes Gusztáv életéről, pontosabban labdarúgó-pályafutásáról s tréneri munkájának főbb állomásairól még egy-másfél évtizeddel korábban készített képregénynek.

Azt hiszem, ritkaság ez a magyar sporttörténelemben, a képregény mint műfaj, mint forma nemigen volt kellően elismert talán sohasem, hogy arra használják, amikor a társadalom valamely hasznos, ünnepelt tagja előtt kívánt volna tisztelegni, annak karrierjét, eredményeit méltatandó. Mégis, mint a most bemutatandó oldalak lelőhelyén, a Canadahun nevű netes fórumon olvasható (ha az ottani feltöltő maga a szkennelő, akkor ezúton is köszönet a munkájáért!), a mű a Pajtás újság 1972-es évfolyamában jelent meg, méghozzá a kor jellegzetességének megfelelően annyi (heti) folytatásban, ahány lapból áll a történet. Egész pontosan a 6-tól 24-ig tartószámokban, ezzel a képregénnyel kezdte az évet az ifjúsági kiadvány. A feldolgozás Papp László és Takács Zoltán munkája; bevallom, egyikük neve sem ismerős nekem, pedig nagy comics-fogyasztónak mondhatom magam. A rajzstílus egyébként az épp ezekben az időkben tevékenykedő s a későbbi időszakok olvasói számára is ismerős Zórád Ernő világát idézi; lehet, hogy nem véletlenül (?).

Ha már utaltunk rá, álljon itt a vonatkozó Wikipédia-szócikk ]]>linkje]]>, a főbb tudnivalók kiderülnek belőle (például a születési és halálozási dátum: 1906. január 22. – Budapest, 1986. január 30.), de adunk más háttér-olvasnivalót is: a ]]>Los Angeles Times írása]]> arról,hogy Sebes Gusztáv minden idők harmadik legjobb fociedzője, ez pedig a ]]>Sportmúzeum weboldal]]> azon tételéhez visz, amely az edzőjét is leginkább híressé tevő Aranycsapatról mesél.

És hogy kiemeljük a megismerésre kínált sztori első felének valós alapjait adó életrajzi tényeket, álljon itt a labdarúgó-pályafutás esszenciája:
Sebes Gusztáv a Haladásban kezdett futballozni 1919-ben, majd 1940-ig tartó pályafutása során szerepelt a Vasasban, az egy időben a Hungária FC nevet viselő MTK-ban, s a kék-fehérek tagjaként három bajnoki címet is nyert. 1936-ban egy találkozón pályára lépett a magyar válogatottban. Játszott Franciaországban is: 1925-26-ban a Sauvages Nomades, 1926-27-ben pedig a Club Olympique Billancourt labdarúgója volt.

A továbbiakat a szövetésikapitánykodásról meg úgyis mindenki tudja...

Mielőtt beágyaznánk ide a PDF-fé alakított s így könnyen lapozgatható, áttekinthető 19 oldalt, elé pedig a bevezető szöveg kinagyított, kedvcsináló verzióját, hadd elevenítsük fel, hogy a Sárga Lapok foglalkozott már ugyanezzel a műfajjal, beleértve a konkrét sportágat és történelmi kort: az ]]>Aranyláb Rt.]]> sem állt tőle (Sebesék ideje-világa) túl távol, a Moldova-féle ]]>A verhetetlen tizenegy]]> pedig pláne nem.

De most következzék a Labdával a világ körül:

]]>http://issuu.com/wmitty/docs/labd_val_a_vil_g_k_r_l/1]]>

]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu/]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Flag gondolja (36) Tereb (146) Heti lámpás (310) Kultúra (6) Belföld (10) Mozi világ (440) Gazdaság (702) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Mondom a magamét (7501) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Történelem (17) Szépségápolás (15) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Életmód (1) Egészség (50) Autómánia (61) Jobbegyenes (2778) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>