Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
d4e046f6dcf928781e4b16e41e9eec43.jpg

Megsárgult lapok - Ötvenhatos olimpikonok? Két forintért megmondom

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ennyibe került ugyanis 52 évvel ezelőtt az a kiadvány, amely az illető esztendő nagy világversenyének magyar szereplőit, sikereit, eredményeit mutatta be; meg, persze, a többit is.

A barnás színű, kissé már elrongyolódásnak indult füzetke ugyanabból a csomagból került elő, amit emlékeim szerint nagyapámtól kaptam jópár éve (sajnos, már nem tudom tőle megkérdezni) s ahonnan a korábban posztot indukáló ]]>1967-es Sportvilág]]> (]]>meg ez is]]>).

Az 1956-os olimpia valamivel kevesebb figyelmet kap sporttörténelmünkben, mint a többi, kevesebb volt az arany, mint egy ciklussal korábban, nem nyára estek a melbourne-i játékok, hanem ősz-tél fordulójára, és ugye megelőzték az "októberi események" is, hogy eltereljék gyakorlatilag minden másról az idő tájt a figyelmet idehaza.

Pont ennek fényében külön érdekesség, hogy a tengeren túl történtek közvetlenül az október 23. - november 4. közötti inkriminált időszak utánra estek, alig pár héttel, majd pedig - ne feledjük, akkor még abszolút gyerekcipőben jártak a televíziós adások (pláne azon belül a távoli közvetítések), a sajtó is kisebb mértékben számolt be a (szoc-tömb-) határon túli dolgokról, az internethez hasonló, mindenkit elérő információs hálózathoz pedig semmi hasonló nem létezett - december 11-i megjelenéssel készült el a hivatalos képes beszámoló s került az újságosstandokra.

A címlapon Keleti Ágnes, a magyar sport örök históriájában az egyik nagy név, a hátoldalon sem kisebb, Papp 'Laci'. (Előbbi, mint ismeretes, tornász, utóbbi ökölvívó.)
A 16 oldalas kiadvány kétszínnyomással (lényegében fekete-fehérben, de fekete helyett azzal a korra jellemző barnás árnyalattal) sorakoztatja fel az események legfontosabbjait, az aranyérmes és további helyezett magyar hősökkel. Aki ugyanis a korabeli retorika szerint még inkább annak számítottak és neveztettek, mint manapság...

A lapokon feltűnően sok a kép, szinte a fifty-fifty arányt is túllépik a szöveg kárára, ami egyrészt szokatlan volt a néhai sajtóban, másrészt mégis megszokott a képes tudósítások szinte egyeduralkodó nyomtatott sajtós monopóliuma folytán. Hiszen az erre szakosodott alkalmi kiadványokon túl jobbára csak a mozis filmhíradókban láthatta nagyérdemű, melyik sportoló hogy néz ki, miként érte el eredményét. Hozzátehetjük, persze, hogy az ötvenes években azért a foci mellett sok egyéb sportág versenyeire is kijártak a népek, atlétika, pingpong, röplabda, birkózás és más tornák is szépszámú közönség előtt zajlottak rendszeresen.

Nos, lehet, hogy a Sport - Olimpiai képes kiadás (1956. december 11.) minden oldalát bemutatjuk majd a későbbiekben, de mai posztunkban azokra a lapokra koncentrálunk, amelyek témája éppen napjainkban aktuális. Vívás, torna, valamint úszás: ebből van jelen írás megszületéséig magyar aranyérem - ezekről több mint fél évszázaddal ezelőtt is volt mit, és volt apropó mesélni! (Tény, a medencében akkoriban csak a vízilabda volt csak megkoronázott bajnok részünkről; Székely Éva 200-as mellúszás-ezüstje mellett.)

Ausztráliából a honfitársaink egyébként kilenc arannyal, tíz második hellyel, és további dobogós helyezéssel tértek haza, miután november 22. és december 8. között lezajlottak a játékok a Föld túlfelén. Tegyük hozzá, már júniusban lezajlott néhány lovas versenyszám olimpiája: technikai okokból ezeket nem Melbourne-ben, hanem Svédországban rendezték; oda nem jutott említésre méltó magyar eredmény.

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

]]>]]>

(A kicsinyítve betett illusztrációk rákattintva nagyobbak lesznek, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelennek meg.)
Sport - Olimpiai képes különkiadás, 1956. december 11.

]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu/]]> - A Flag Polgári Magazin partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2778) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Belföld (10) Életmód (1) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Politika (1582) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7501) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Tereb (146) Kultúra (6) Gazdaság (702) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (17) Heti lámpás (310) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Sport (729) Nagyvilág (1309)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>