Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
42e6c3be3aa518aa312eeb3ceba87325.jpg

Megsárgult lapok - A németek "csak küzdik a futballt"

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Na persze, nem napjainkban! Más időket élünk immár, lásd két lehengerlően focizó Bundesliga-reprezentáns a BL-döntőben, ugyancsak látványosan és (sokak által) szerethetően játszó Nationalelf a legutóbbi esztendők világversenyein (Eb, vb).

A Sárga Lapok avatott olvasói- akiktől ezúton kér bocsánatot a szerző, a lassan féléves hallgatásért! - ilyenkor már sejtik, hogy nem napjaink német focijáról szól a címbeli megállapítás. (Majdnem teutont vagy germánt írtam az előbb jelzőnek, dehát ugye ilyen szavakat, a luzitán, tarján és Albion kifejezésekkel egyetem, hétköznapi ember nem használ, csak a sportújságírók szótárában léteznek, azaz élnek tovább; örökké?)

Tehát az újságcikk, ahonnan a mondat származik, két évtizeddel ezelőtti. A címe már minden elmond arról, mekkora időintervallum ez: "Németország - több pénz, kevesebb játékosság?"
Lám, milyen különös ezt ma már ezt olvasni, miután láttuk, amit láttunk. Aki azonban nem tizenéves és csak 2006 óta követi a nemzetközi labdarúgást, németként pedig esetleg csak Thomas Müller neve ugrik be, pláne Robbené és Riberyé, hanem a Beckenbauer - Buchwald - Sammer vonulat is ismerősen cseng előtte, az tudja, hogy a németfoci évtizedeken át a precizitással és rakkolással ötvözött "futballvágást" jelentette, legalábbis világszerte szurkolók laikus tömegei számára; kivéve értelemszerűen azokat, akik kifejezetten ezért a stílusért, értékcsomagért rajongtak mindenkor.
(Emlékszünk, mint mondott egykor ]]>Lineker]]>!)

Rehagel megvan? És Berndt Hobsch, a gólvágó? Akit "a téli szünetben Lipcséből igazolt le" a Bremen: "az amatőr csatárt 2,2 millió márkáért vásárolta meg a Werder s a legény igazán megérte a pénzét, hét találattal büszkélkedhet, s mellesleg közben adott négy gólpasszt is". Mi tagadás, nem a korszak CéRonaldójáról van szó, sem a Weser-parti Messiről. Otto mesterre és zöld-fehér bajnokcsapatára azonban feltétlenül emlékeznünk kell, pár évvel korábban, ugye, a magyar zöld-fehérek (Fradi) vívott velük csatákat a nemzetközi kupaporondon, később a KEK mellett a BEK-ben (BL) is bemutattak pár látványos produkciót. Pedig a nevek... Bár a keret erősségét mégiscsak jól jelzi, hogy a ma bemutatandó Nemzeti Sport-cikk a korabeli Bundesliga-klasszikusok közül mindössze két embert emel ki, a Weltklasse kategória reprezentánsaiként - egyikük Rune Bratseth, a brémai középhátvéd.
Itt hívnám fel a figyelmet a sportnyelv változására is: nevezettre Oroszhegyi Károly írása úgy hivatkozik, mint a norvég söprögető*.

Kíváncsiak és statisztikusok kedvéért: a másik világklasszis a most tárgyalandó 1992/93-as szezonban Andreas Köpke, az 1. FC Nürnberg és a német válogatott kapusa volna.

Kedvcsinálónak felidézném még az 1993. július 19-én, tehát éppen a lezárt, illetve  a következő idény kezdete között félúton megjelent kolumnás anyagból a szövegközti alcímeket, jellegzetesen mutatják mind a tematika egy-egy fontos megközelítési módját, mind az alig pár esztendeje bulvárosodni kezdett sportnapilapos újságírás trendi technikáit:

Eredményes iparág - Cinkos kacsintás - Bermundán könnyebb?

A cikk fejléceként a Bremen salátástálat ünneplő játékosait figyelhetjük meg; ha olvasóinknak kedvük van, rendezhetünk itt a kommentek között egy felismerő-versenyt!
Lefogadom, hogy sokan lesznek, akik jónéhány arcot kiszúrnak a szürke* tömegből. (A kilencvenes évek elején még szó sem volt a napilapok, így az NS színessé válásáról.)

Böngészhető az összes bajnoki végeredmény, az akkoriban - vagy tán még ma is? - népszerű keresztrendszerű táblázatból, továbbá a szezonvégi helyezési lista. Tanulságos, még a névsor is: hol van mára a Dynamo Dresden, a Wattenscheid, a Saarbrücken (mármint attól a szinttől), amelyek nélkül elképzelhetetlen volt a megelőző időszak totószelvénye?

Zárásként emlékeztessük megintcsak a fiatalabb olvasókat, hogy tízegynéhány évvel ezelőttig a sport, a futball határon túli hírei, történései iránt érdeklődők rendelkezésére nem állt még készen az internet, sem sem hasonló. Arról, hogy mennyit játszott a legutóbbi hétvégén Az Campobasso és a Sanbenedettese, milyen folyamatok jellemzik az argentin pontvadászatot, mekkora esélyei vannak egy-egy Kuvaitba szerződött magyar edzőnek a helyi viszonyok közepette, akkor értesülhetett az ember, ha valamelyik idegen nyelven beszélő újságíró az általa szemlézett külföldi lapokban ilyesmiről olvasott, és annak nyomán cikket írt a sportnapilapba, illetve később a hasonló profilú hetilapba. Erre utal az alant teljes egészében megtekinthető németfocis összeállítás lapteteji felcíme: Barangolás az európai labdarúgás országútjain.

]]>]]>

(A kicsinyítve betett illusztráció rákattintva nagyobb lesz, akkor pedig a jobb-klikk menüből a Kép megjelenítése parancsra még nagyobb, jól olvasható méretben jelenik meg.)
]]>Nemzeti Sport, 1993. július 19.]]>

(* utólagos kiegészítés: ]]>A söprögetők már a védelem előtt játszanak]]> - lásd a kommentbeli korrigálást)

]]>http://sargalapok.blog.nepsport.hu/]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Heti lámpás (306) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2764) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (17) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Mondom a magamét (7429) Flag gondolja (36) Belföld (10) Egészség (50) Nagyvilág (1309) Életmód (1) Autómánia (61) Tv fotel (65) Gazdaság (699) Nézőpont (1) Sport (729) Irodalmi kávéház (535) Politika (1582) Mozaik (83) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>