Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
e1cfd1ed8b794e8b47523b79a61cb87b.gif

Hétvégi sportösszefoglaló

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Igazi dömping volt hétvégén a hazai és a külhoni sportpályákon egyaránt; megpróbáltuk sportot kedvelő olvasóink számára csokorba gyűjteni a legfontosabbakat.

Két fronton szurkolhattak az elmúlt héten a tenisz itthoni szerelmesei. A Római–Teniszakadémián rendezett 220 000 dolláros női viadalon Szávay Ágnes legszebb reményeinket váltotta valóra. A jelenlegi legjobb magyar teniszező hölgy 2007 szeptemberében tudott utoljára WTA tornát nyerni, akkor a pekingi torna fináléjában a szerb Jankovics legyőzésével pályafutása második rangos nemzetközi diadalát aratta. Azóta - egy 2008. februári párizsi kemény pályás második helyezéstől eltekintve - bizony nem sok babér termett a Vasas – még mindig csak 20 esztendős – szőke klasszisa számára. Sorozatban szenvedett vereséget olyan játékosoktól, akik nála bizony alacsonyabban rangsoroltak, ennek következtében kezdte elveszíteni korábban megszerzett világranglistás pontjait és a 13. helyről a 37-re csúszott vissza a rangsorban. Mintegy másfél éves vesszőfutás után idén kezdett magára találni – edzőt is váltott – és a Roland Garroson már helyenként jó teljesítményt nyújtott, nyolcaddöntős szereplése mindenestre eddigi legjobbja volt a nem hivatalos salakpályás világbajnokságon. A budapesti „GDF SUEZ GRAND PRIX” –n pedig helyenként parádés játékkal szerezte meg pályafutása harmadik WTA tornagyőzelmét. A szombati elődöntőben valósággal lesöpörte a pályáról az ukrán Bondarenkót – csupán három játékot engedélyezve az ukrán lánynak – a fináléban pedig szetthátrányból fordítva diadalmaskodott az 1. helyen kiemelt svájci Schnyder ellen, a telt házas Római–parti közönség nagy-nagy örömére. Helyenként tehát a régi Szávay Ágit láthattuk azt, aki bárkit legyőzhet akár a világ legjobbjai közül, ahogy tette azt már korábban Jankovics vagy Williams ellen is. Igazán boldogok persze akkor leszünk, ha ez évi csúcsformáját augusztus végén, szeptember elején futná a magyar lány, amikor az amerikai nyílt bajnokság küzdelmeire kerül sor Flushing Meadowsban.

 
WTA Tour GDF SUEZ GRAND PRIX Budapest (220 000 dollár, salak)
Elődöntő: Szávay Ágnes (4. kiemelt) – Bondarenko (ukrán 6.)           6:1,6:2                                                                                                                                                  
 
Döntő: Szávay – Schnyder (svájci 1.)
 2:6, 6:4, 6:2.
 
 
Néhány km-rel arrébb Gödöllőn a magyar férfi válogatott a Davis Kupa Euro-Afrikai zónájának II. csoportjában a bentmaradásért lépett pályára Moldova legjobb teniszezői ellen. Bardóczky Kornél és Kellner Ádám ezúttal hiányzott a magyar válogatottból, de Balázs Attila, Lukács Dénes és a csak párosban – Balázs oldalán – szereplő Varga Róbert teljesítette a könnyűnek éppenséggel nem nevezhető feladatot.
Az első nap 1-1-es eredménye után – Balázs győzött, Lukács kikapott – öt játszmában sikerült megnyerni a mindig nagyon fontos párost, így Balázs vasárnapi második egyes sikere már a mérkőzés megnyerését is jelentette. Ezután, már az is belefért, hogy Lukács Dénes – már tét nélkül – második egyesét is elveszítse, így elmondhatjuk, hogy Balázs Attila volt a magyar Davis Kupa csapat nyerőembere és elsősorban neki köszönhetően sikerült megkapaszkodni a nagy hagyományú csapatviadal ezen osztályában.
 
Davis Kupa Euro-Afrikai zóna, II. csoport, a bentmaradásért, Gödöllő:
Magyarország – Moldova 3:2.
 
 * * *
 
Háromszoros olimpiai bajnok vízilabda válogatottunk a hó végén kezdődő római vizes világbajnokságra készülődve vett részt a Margitszigeten, a hagyományos Unicum-kupán és a második helyen végzett. Az ausztrál és a német válogatottat legyőzték a mieink, de a szerbektől ismét, ezúttal két góllal kikaptak és ezzel amióta Szerbia ilyen néven szerepel továbbra is képtelenek vagyunk nyerni ellenük. 1777 nap, vagyis a 2004-es athéni olimpia döntője óta nyeretlen a Magyar válogatott déli szomszédunk együttese ellen, amely akkor még Szerbia – Montenegró néven szállt vízbe. Javítási lehetőség a vb-n, ahol hosszú idő után nem láthatjuk csapatunk kapujában Szécsi Zoltánt, akit ezúttal kihagyott az olasz fővárosba utazó keretből Kemény Dénes szövetségi kapitány.
 
Unicum kupa férfi vízilabda torna, a magyarok eredményei:
 Pénteken: Magyarország – Ausztrália 9-6
 Szombaton: Szerbia – Magyarország 8-6
 Vasárnap: Magyarország – Németország 14-8.
 
 
* * *
 
A gyorsasági autóversenyzés csúcsa, vagyis a Formula 1. idei erőviszonyai alaposan eltérnek az utóbbi években megszokottaktól. A korábbi Ferrari-McLaren párviadalok után az idén – elsősorban az új szabályoknak köszönhetően – a Brawn és a Red Bull istálló autói és versenyzői uralják az aszfaltot. A vasárnapi 56. német nagydíjon az ausztrál Mark Webbernek adott szárnyakat a „Vörös Bika” energiaital. A 32 éves tengerentúli pilóta pályafutása során első alkalommal rajtolhatott az élről és még úgy is megszerezte első futamgyőzelmét, hogy a brazil Barrichelloval való koccanása miatt ún. boxutca áthajtásos büntetést kapott. Mögötte csapattársa a német Sebastian Vettel lett a második, míg az utóbbi időben magát kissé összeszedő ferraris Felipe Massa idén először állhatott dobogóra, harmadik helyével. A két Brawn sofőr a brit Button és a már említett veterán Barrichello, ezúttal nem vehetett részt a futamot követő pezsgőzésen és már most látható, hogy a meleg a Brawnosoknak, míg a kissé hűvösebb idő a Red Bull versenyzőinek kedvezhet. Ha hinni lehet az időjósoknak, a két hét múlva esedékes Magyar Nagydíjon kánikula várható, így nőhetnek az összetett pontversenyben éllovas Button esélyei. Persze biztosak lehetünk abban, hogy sem Vettel, sem Webber, sem pedig a valóban feljövőben lévő Massa nem adja olcsón a bőrét, így hát lesz miért izgulniuk az autósport szerelmeseinek július utolsó hétvégéjén a Hungaroringen.   
 
 
* * *
 
Végül, de nem utolsósorban; gőzerővel folytatják készülődésüket a magyar labdarúgó klubcsapatok az új szezonra.
A Ferencváros vereséggel zárta angliai edzőtáborozását. Ferenczi István korábbi csapata a II. osztályú Barnsley győzte le a zöld fehéreket, 3-2-re. Ezen a találkozón pályára lépett néhány próbajátékon lévő külföldi játékos. Próbáljunk megbarátkozni a nevekkel: Joaquin, Alcantara, Ahmed, Sinnott.
Azt, hogy közülük kinek a teljesítménye nyerte el Bobby Davison vezetőedző tetszését annyira, hogy a jövőben a Fradiban játsszon, majd csak a következő napokban dől el. Mindenestre az új-immár NB I- es- FTC kedden este az Albert Flórián stadionban a német Hertha BSC elleni mérkőzésen mutatja meg magát szurkolóinak.
 
 
Ne felejtsük el, hogy a szerda és a csütörtök igazi kupanapok lesznek; a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Debreceni VSC a svéd, FF Kalmar ellen odahaza, míg az Európa Liga kvalifikációja során a Haladás az ugyancsak svéd Elfsborg, az Újpest pedig a román Steaua Bukarest ellenében egyaránt idegenben lép pályára. Lesz tehát miért szurkolni, legalábbis az interneten vagy esetleg a rádiókészülékek előtt, mert TV közvetítés az bizony továbbra sem lesz…

Juhász Attila

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Sport (729) Heti lámpás (312) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7549) Tereb (146) Tv fotel (65) Belföld (11) Történelem (18) Gazdaság (705) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Politika (1582) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Egészség (50) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (7) Jobbegyenes (2789)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>