Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
dad5718063087ded5d8d9fd21b27a5b1.jpg

Fradista szemmel - Moniz pillanatok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mindenkinek vannak kedvenc mérkőzései, emlékezetes, kedvenc találkozói. Nos, most a 2013-as év utolsó zöld-fehér jegyzetében búcsúzó edzőnk Ricardo Moniz számomra legemlékezetesebb mérkőzéseit gyűjtöttem csokorba.

A göndör hajú holland, hatalmas elánnal vette bele magát a munkába és az általa extrém támadójátéknak definiált stílus már a csapat első találkozóin is megmutatkozott, a közönség nagyon hamar a szívébe zárta, mégis az első igazi úgymond „Monizos győzelemig” a 2012-es év utolsó bajnoki mérkőzéséig kellett várni.

2012.12.02. Albert-stadion, 3500 néző, v.: Farkas

Ferencváros - PMFC-Matias 3-2 (0-1)

Gól: Böde (71., 94.), Peric (77.), illetve Wittrédi (39.), Bajzát (48.)

Ferencváros: Jova - Jovanovic, Otten (Máté, 93.), Gyömbér, Bönig - Somália, Orosz (Peric, 50.), Böde, Józsi, Jenner - Ionescu

Pécs: Dibusz - Bodnár, Fodor, Panikvar - Horváth A., Akassou (Szatmári L., a szünetben), Lantos, Zeljkovic - Bajzát, Grumic (Nagy D., 85.), Wittrédi (Causic, 69.)

Az első perctől kezdve veszélyesebben játszottunk a pros-feketéknél, a szünet előtt mégis a Pécs szerzett vezetést egy szép szabadrúgásgóllal, majd a második félidőben Bajzát révén már kettő gólra növelték előnyüket a vendégek. Az 50. perctől kezdve elképesztő iramot diktált a csapat, szinte a kapujához szegezte a mecsekaljaiakat. A  71. percben Böde, majd a 77. percben a csereként beálló Peric révén kiegyenlítettük a hátrányt, sőt a 94. percben két védővel a nyakán felugró Böde duplázott, így megfordítva a mérkőzést hatalmas fieszta hangulatot varázsoltak a fiúk a meglehetősen hideg Üllői úti estében. Monizt és a csapatot felállva éltette a ferencvárosi szurkolótábor.  

A sokat látott Albert Stadion utolsó bajnoki derbije, hatalmas érdeklődés mellett zajlott. Már egy héttel a mérkőzés előtt nem lehetett jegyet váltani a találkozóra pedig még a székeket is eltávolították a rendezők a kapu mögötti szektorokból, hogy többen férjenek be a Szentélybe. az örök rivális ellen.

2013.03.10. Albert-stadion, 19000 néző, v.: Solymosi

Ferencváros-Újpest 2:1 (1:0)

Gól: Somalia (41.), Cukic (93.), illetve Kabát (51.)

Ferencváros: Jova - Somalia. Gyömbér, Besic, Sváb - Józsi, Cukic (Hakola, 93.) - Martinus (Leonardo, 78.), Aborah (Klein, 59.), Jenner – Böde

Újpest: Balajcza - Szélesi, Mihajlovic, Vermes, Iandoli - Vasiljevic, Balogh B. - Simon K., Christ - Kabát, Bruno Moraes (Lázár, 75.)

Az első húsz perc kiegyenlített játéka után fölénybe kerültünk, s az első félidő hajrájában megérdemelten meg is szereztük a vezetést. Az ezúttal jobbhátvédként (!) focizó Somália vezette keresztbe a labdát az őt csak szemmel követő újpesti védelem előtt a 41. percben, majd bődületes erővel, ballal, mintegy 20 méterről a kapu jobb felső sarkába bombázott (a labda a lécet érintve vágódott a hálóba, hatalmas gól volt!). A szünet utáni első negyedóra az Újpesté volt, ennek is köszönhető Kabát Péter egyenlítő találata. A találkozó hajrájában több lehetőségük is adódott, a meddő fölényünk a legjobbkor, a 93. percben érett góllá. A ráadás harmadik percében Sváb beadása után a meccsen egyébként jól futballozó Iandoli középre, Vladan Csukicshoz fejelte a labdát, a középpályás pedig nem sokat vacakolt, jobbal 19 méterről a bal felsőbe bombázott.

Felrobbant a stadion! Moniz megnyerte első derbijét, dramaturgiailag és lélektanilag a lehető legjobb pillanatban. Aki kint volt ezen a történelmi találkozón, az soha nem fogja ezt az élményt elfelejteni.

Eltelt fél év, ismét derbi, ezúttal egy szintén patinás helyszínen, a Puskás-ban.

Az egykori legendás, sok-sok derbit megért, Népstadionban. Ismét hatalmas érdeklődés, immár több mint 22000 (!)-néző, hatalmas hangulat, fergeteges koreográfiák, igazi, vérbeli „magyar” El Classico! (Mellesleg a 40. születésnapomon volt a találkozó! )

2013. 09. 22. Puskás Ferenc Stadion, 22094 néző, v.: Szabó Zs.

Ferencváros – Újpest 3:1 (1:1)

Gól: Bavon(4.) illetve Diallo(25.), Juanan (öngól, 46.), Böde(77.)

Ferencváros: Jova – Gyömbér, Mateos, Besic, Adams (Bönig, 94.) – Józsi, Gerson – Jenner, Böde, Holman (Somalia, 66.) – Diallo (Cukic, 82.)

Újpest: Balajcza – Ligot, Ngawa, Juanan, Antón – Suljic (Stanisavljevic, 80.), Vasiljevic, Balogh B., Simon K. – Kabát, Tshibuabua

Az újpesti érzelmű szurkolók a harmadik percben ugrottak először talpra, amikor Julian Jenner közelről ziccert hibázott, és még alig nyugodtak meg, amikor máris gólt ünnepelhettek: Bavon Tschibuabua szép lövéssel megszerezte a vezetést a vendégeknek. 0–1! Hidegzuhany. De a srácok nem adták fel, rohamoztak, számos lehetőség kimaradt, Böde, Józsi és Diallo is egyenlíthetett volna, de végül szerencsénkre a szünet előtt sikerült is egalizálni. Jenner beadását két védő közül Ulysse Diallo védhetetlenül fejelte Balajcza Szabolcs kapujába. 1–1!

A második játék részben aztán az történt, amit akartunk. Igaz a vezető gólunkhoz kellett egy kis lila segítség is. J Juanan ugyanis saját kapusát viccelte meg egy 11 méteres csúsztatással. 2–1!

A vezető gólunk után volt egy-két vendég helyzet, de hála istennek nem született Dózsa gól. S ahogyan az meg van írva a futball nagykönyvében, kapott góllal lakolt a kihagyott helyzetekért az Újpest: egy szöglet után Böde Dániel fejelt kitekert testhelyzetből is a bal sarokba. 3–1!

Elképesztő hangulat berohanó szurkolók, a pályán a srácokkal együtt ünneplő tömeg, hátborzongató és ugyanakkor bizsergető érzések kerítenek hatalmába még ennyi idő távlatából is.

A mérkőzésen a csapatunk balhátvédjét  Akeem Adamsnek hívták.

Ez az erőtől duzzadó, tehetséges fekete bőrű srác pár nappal később nagyon súlyos hátsó fali infarktust kapott és azóta számos műtéten átesve, túl egy láb amputáción továbbra is intenzív osztályon fekszik.

Elképesztő még belegondolni is. Ilyen fiatalon…

Bizony ez a tragédia fordulópont volt az egész csapat és Moniz életében is. Jöttek sorban a vereségek a kellemetlen, bosszantó pontvesztések. Egyre jobban rezgett a léc, billeget a kispad a hollnad tréner alatt, aki nem bírta feldolgozni fiatal játékosának a tragédiáját.

Még egyszer azonban sikerült megdobogtatni a Fradisták szívét, egy utolsó nagy győzelemmel, amivel Ő és az egész csapat tisztelgett Akeem Adams előtt, szívszorító pillanatok voltak ezek a Diósgyőri katlanban.

2013.11.01. Diósgyőr, 11 ezer néző, v.: Andó-Szabó

Diósgyőr – Ferencváros 1:4 (1:1)

gól: Futács (1.), illetve Jenner (14.), Böde (46., 86.), Gyömbér (52.)

Ferencváros: Jova - Gerson (Jovanovic, 90.), Mateos, Besic, Bönig - Somalia, Gyömbér, Holman, Józsi (Busai, 84.), Jenner (Cukic, 88.) - Böde.

DVTK: Rajic - Vági, Vadász, Debreceni, Gohér - Abdouraman (Gosztonyi, 55.), Kostic, Nikházi, Barczi (Elek, 69.) - Tisza (Bacsa, 55.), Futács.

A hazaiak a kezdés után azonnal vezetéshez jutottak, de nem tudták kihasználni a lélektani előnyt. A Ferencváros ugyanis nem jött zavarba, fokozatosan átvette a játék irányítását, és egy szabadrúgásból lőtt, szépségdíjas góllal egyenlített. A diósgyőriek játékában ezúttal sok volt a hiba, különösen a középpályán adtak el rengeteg labdát. A fordulás után már végig az történt a pályán, amit a vendégek akartak. A zöld-fehérek tetszetős, átgondolt és taktikus futballt mutattak, nagyszerű támadásokat vezettek, és a helyzeteiket is jól használták ki. A Ferencváros egyértelmű és megérdemelt győzelmet aratott. A találkozó után a játékosaink magasba emelve Adams mezét vonultak a szurkolók elé, a hatalmas katartikus győzelmet követően.

Ricardo Monizt arról faggatták volna, hogy a hét közben még arról nyilatkozott, nem sikerült kilábalni az Akeem Adams-féle tragédiából, de a mostani siker és a mezének felmutatása talán változtatott valamit, azonban a ferencvárosi mesternek e kérdést követően könnyek szöktek a szemébe, és távozott az interjúról.

„Úgy vélem, ebből világosan látszik, hogy Ricardo is mennyire együtt érez ezzel a dologgal – mondta ezt követően Máté Csaba másodedző. – Reméljük, hogy ez a győzelem segít kilábalnunk ebből a gödörből, bár mi úgy gondoltuk, feljövőben vagyunk. Ezt mutatta a játékunk is, és bízunk benne, hogy ezt tudjuk majd folytatni.”

Nem így történt. A további kudarcok végül Ricardo menesztéséhez vezettek.

Az utolsó bajnokinkon már Máté Csaba irányította a csapatot és meglepően jó játékkal 3:2 arányban győzni is tudtunk a bajnokesélyes Videoton otthonában, de ez már egy másik történet…

Ricardo Moniz köszönjük! De tovább kell lépnünk, reméljük Thomas Doll kinevezésével egy új, immár sikeresebb korszak kezdődik el számunkra!

Kellemes Zöld-Fehér Ünnepeket és Boldog Sikeres, 2014-es esztendőt kívánok mindenkinek!

Hajrá Fradi!

Csépányi Balázs

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Politika (1582) Nagyvilág (1309) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Heti lámpás (310) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Tereb (146) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Kultúra (6) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7501) Egészség (50) Jobbegyenes (2778) Gasztronómia (539) Belföld (10) Életmód (1) Történelem (17) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Gazdaság (702)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>