Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
f1a75254bf4df16ee20e2a0088caf43f.jpg

Foci VB - Iniesta ültette a trónra Spanyolországot

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hosszabbítás után, óriási küzdelemben tudta legyőzni Spanyolország Hollandiát, megérdemelten nyerve ezzel a dél-afrikai világbajnokságot.

Nehezen jutottak előre a csapatok az első percekben, mivel az ellenfél passzjátékát a hollandok és a spanyolok is területszűkítéssel akarta hátráltatni.

Így történhetett az is, hogy az első nagy helyzet nem szépen kidolgozott akcióból, hanem egy pontrúgás után alakult ki. David Villa szabadrúgása után Sergio Ramos fejelhetett az ötödik percben, de Maarten Stekelenburg nagy bravúrt bemutatva megmentette Hollandiát a korai hátrányba kerüléstől.
 


Ezek után Spanyolország egyre inkább kezdeményezőbbé vált, az első negyedóra végéig még Sergio Ramos is betört egyszer veszélyesen a holland tizenhatoson belülre, majd a gólkirályi címre pályázó David Villa fejese az oldalhálóban kötött ki.

A másik gólkirályjelölt, Wesley Sneijder nevéhez egy keményen meglőtt szabadrúgást írhattunk fel 18 perc elteltével.

Bizonyos mértékig a tét rányomta bélyegét a döntőre, a csapatok mezőnyben nem riadtak vissza a durvább belépőktől sem, az angol Howard Webb pedig még a félidő feléig négy sárgával torolta meg a szabálytalanságokat.

Félidőig nem kényeztettek el minket a csapatok, nagy helyzetet már egyikük sem tudott kialakítani, egy távoli Arjen Robben-kísérletért viszont le kellett nyúlnia Iker Casillasnak.

Nagyobb lendülettel vágott neki a két válogatott a második játékrésznek, a magasabb iram azonban nem hozta magával a nagyobb helyzeteket.

A 62. percig kellett várni a mérkőzés első ziccerére: Robben kiugrott a rosszul helyezkedő spanyol védők között, de a kimozduló Casillas lábában elakadt a labda és ibériai középkezdés helyett holland szöglet következett.

Habár a legnagyobb lehetőség az Oranje előtt adódott, a játék képe kiegyenlített volt és bármelyik nemzeti csapatban benne volt a gól. A 70. percben jött is a válasz Robben helyzetére, David Villa még a Bayern szélsőjénél is nagyobb helyzetet puskázott el, az ötösön belül Johnny Heitinga vetődött bele a lövésébe.

Pár perccel később újabb nagy spanyol lehetőség maradt ki, egy szöglet után a hollandok megfeledkeztek Sergio Ramosról, aki hat méterről hatalmas helyzetben fejelt Stekelenburg kapuja fölé.

Hollandia ereje mintha elfogyott volna a hajrára, a spanyolok többet birtokolták a labdát a meccs ezen szakaszában, a narancsmezesek támadásait pedig még csíráiban elfojtották.

Ennek ellenére egy kontrából ismét betalálhatott volna Robben, de a vb elején még sérüléssel bajlódó középpályás megint nem tudta góllal befejezni a támadást.

A rendes játékidőben ezután már nem volt nagy gólszerzési lehetőség, így az 1994-es Olaszország–Brazília vb-döntő óta először született gólnélküli döntetlen a világbajnoki fináléban, amely után következhetett a hosszabbítás.

Kihagyott ziccert a ráadásban is láthattunk: a 95. percben Fábregas lépett ki, de az Arsenal játékosa Robben, Stekelenburg pedig Casillas mozdulatát kopírozta hasonló helyzetben, így gól ekkor sem esett. Később Andrés Iniesta elől az utolsó pillanatban mentett Giovani van Bronckhorst.

Fokozódtak a hollandok problémái, amikor a 109. percben Heitinga Iniesta visszarántásáért megkapta második sárga lapját, ezzel 10 percre emberhátrányba kényszerítve csapatát.

A 116. percig tudta még tartani magát Bert van Marwijk együttese, de ekkor Iniesta üresen maradt a holland tizenhatoson belül és a meccs sokadik ziccerét már nem rontotta el (0–1).

Iniesta gólja harmadszor törte össze Hollandia világbajnoki álmát, ugyanakkor királlyá koronázta a két éve Európa-bajnok Spanyolországot.

Hollandia – Spanyolország 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)
Johannesburg, Soccer City, 84 490 néző

Hollandia: Stekelenburg, van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst (Braafheid, 105.), Robben, van Bommel, Sneijder, De Jong (van der Vaart, 100.), Kuyt (Elia, 70.)

Spanyolország: Casillas, Sergio Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila, Xabi Alonso (Fábregas, 87.), Busquets, Xavi, Iniesta, Villa (F. Torres, 106.), Pedro (Jesús Navas, 60.)

Gól: Iniesta (116.)

Sárga lap: van Persie (15.), van Bommel (22.), de Jong (28.), van Bronckhorst (54.), Heitinga (56.), Robben (83.), van der Wiel (111.), Mathijsen (117.), ill. Puyol (17.), Sergio Ramos (23.), Capdevila (67.) Iniesta (117.) Xavi (120.)

Piros lap: Heitinga (109.)

Vezette: Howard Webb (Darren Cann, Mike Mullarkey)

Galavits Patrik, fourfourtwo.hu

]]>A vb 31. napjának képgalériája
]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2793) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Történelem (18) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Mozaik (83) Belföld (11) Kultúra (7) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (312) Politika (1582) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Gazdaság (706) Mondom a magamét (7561) Autómánia (61) Tv fotel (65) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Egészség (50) Életmód (1) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>