Ma 2024 április 16. Csongor napja van. Holnap Rudolf napja lesz.
ae91bd318e95e4701925e285367b9f69.jpg

Carlo Ancelotti önéletrajzából kiderül, hogyan kell győzni és enni

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Chelsea olasz menedzsere új könyvében többek között csillapíthatatlan étvágyáról is mesél.

Nehéz lenne elképzelni, hogy Sir Alex Ferguson vagy Arséne Wenger így kezdené önéletrajzának egy fejezetét: „Vannak napok, amikor odaállok az egész alakos tükör elé, és úgy viselkedek, mint egy kíntornász. Csavargatom a nyakam és a seggemet bámulom. Nem túl épületes látvány, de mégis megnyugtat a tény, hogy a farpofáim egy földrengést is kibírnának.”



Így kezdődik az a fejezet, amelyben Ancelotti azt taglalja, hogyan volt képes a legkényesebb szituációkat is a maga javára fordítania – legyen szó akár Silvio Berlusconi futball-álmainak szövögetéséről, vagy Roman Abramovics nagyratörő terveiről. Ez a fajta szerencsejátékos-attitűd végig jelen van az önéletrajzban: az olasz mester kedélyes, ravasz és tele van meglepetésekkel. Ennek köszönhetően talán azok sem tudják majd letenni a könyvet, akiket sohasem érdekelt Ancelotti, mint ember.

David Brent (Ricky Gervais brit komikus karaktere az Office-ból – a szerk) óta tudjuk, hogy óvakodnunk kell a szórakoztatni vágyó felsővezetőktől, de Ancelottiban megvan a kellő önkontroll ahhoz, hogy ne essen szét az önéletrajz. Paolo Maldini nyilván túloz kicsit, mikor „páratlan tehetségű komédiásnak” nevezi volt edzőjét a kötet előszavában, de ez a fajta túlkapás mégsem idegen a könyvtől, melynek szinte minden oldalán találhatunk az olasz mester mohóságára való utalást. Egy ponton Ancelotti így vall az ételek iránti olthatatlan vágyáról: „Életemben egyszer éreztem, hogy pszichiátriai kezelésre lenne szükségem: néztem Jurij Zsirkovot, de csak egy marhasteaket láttam helyette.”

A régi milánói rivális, José Mourinho is többször felbukkan a könyvben, és bár a tavalyi Chelsea–Inter BL-párharc előtt verbális fegyverszünetet kötött a két mester, Ancelotti könyvében mégis a következő becenevekkel látja el a portugált: A mindentudó, A nagy kommunikátor, A sajtókonferenciák lordja, A hatalmas provokatőr. Ancelotti azért elismeri, hogy sok mindent átvett Mourinho edzésmódszereiből a Chelsea-nél. Az olasz később elmondja, hogy mit tanult Arrigo Sacchitól, Nils Liedholmtól és Sven-Göran Erikssontól edzői pályája során – még Fabio Capellót is megemlíti, annak ellenére, hogy nem túl felhőtlen a viszonyuk. A Chelsea mestere büszkén számol be arról is, hogy hogyan tudta híres „karácsonyfa-formációját” az adott játékoskeretekre szabni. A könyvben – érthető okokból – kevesebb szó esik a londoni időszakról, mint az olasz évekről.

Ancelotti bevallja, hogy a világ futballjában a Liverpool törte a legtöbb borsot az orra alá. Az 1984-es BEK-döntőn szeretett Romáját intézték el a Mersey-partiak, majd jött a 2005-ös BL-döntő, ahol a Milan hiába vezetett három góllal a félidőben, a Liverpool a futballtörténelem egyik legnagyobb feltámadását produkálva fordítani tudott. Az isztambuli csoda elszenvedőjeként beismeri, teljesen elszállt az agya a meccs után – persze könnyebb ilyen vallomásokat tenni úgy, hogy két év múlva már sikerült a döntőbeli revans.

Az olasz mesternek van még egy nagy álma. Szeretne egy afrikai csapatot irányítani a világbajnokságon, ahogy könyve bemutatóján elmondta: „Fizikálisan és technikailag mindenük megvan, de csapatként nem tudják kihozni a legjobbat magukból” Ancelotti meg épp ehhez ért a legjobban – persze, az evésen kívül.

(guardian)

A könyv The Beautiful Games of an Ordinary Genius (Egy közönséges géniusz csodálatos játékai) címmel jelent meg, a magyar fordításban egyelőre kár reménykedni.
 

fourfourtwo.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2786) Egészség (50) Tereb (146) Életmód (1) Kultúra (7) Mozi világ (440) Politika (1582) Gazdaság (704) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (312) Belföld (10) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Történelem (18) Mondom a magamét (7536) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>