Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
e3ba863d26c6a706f174994ff3574815.jpg

All right, Mr.Wright! 7. - Puskástól Katarig...

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Dr. Szepesi György az MLSZ örökös tiszteletbeli elnöke, a FIFA tiszteletbeli tagja, aranytollas újságíró, az Aranycsapat „tizenkettedik játékosa".  - Fourfourtwo magazinban rendszeresen jelentkezik nagyszerű jegyzeteivel. Ezekből tallózunk hetről-hétre.

Télen vagy nyáron?

Lesz-e vajon nyári világbajnokság Katarban 2022-ben? Ez a kérdés Michel Platinit sem hagyja nyugton, a legutóbbi isztambuli FIFA-kongresszuson beállt a kritikusok közé: ő is inkább télen rendezné a tíz év múlva sorra kerülő világjátékot, mintsem 50 fokos hőségben Dohában.

Érdekes, hogy a német szövetség újdonsült elnöke, Wolfgang Niersbach is csatlakozott a kétkedők táborához, szerinte is nagyon megterhelő lenne a hosszú szezon után még a hőséget is elviselni, szinte kibírhatatlan megpróbáltatás lenne a világ legjobb labdarúgói számára.

Az Emírségekben dolgozik a német kereskedelmi kamara egyik vezető munkatársa, Yasmine Fürstmann asszony, aki arról tudósítja a Kickert, hogy már közel 90 német vállalkozás nyitott irodát Katarban, s a kereken 200 milliárd dolláros infrastruktúra-projektet szinte egyeduralkodóan a németek vették a kezükbe. A folyékony gáz és olaj azt jelenti az Emirátus számára, hogy a GDP-je szinte világelsővé avatja ezt a kicsi országot, amelynek lakosságszáma a vb-rendezés következtében kétmillióra emelkedik, tehát pontosan a duplájára ezekben az években. A német vasúttársaság is beavatkozik az építkezésekbe, 17 milliárd eurós megbízást kapott a dohai metróépítéshez.

Ez a háttér tehát, amely az országot a gazdasággal olyan szorosan köti össze, hogy Horst R. Schmidt, a német szövetségi főtitkár – aki a napokban ünnepelte 70. születésnapját – az 1972-es müncheni olimpia, a 2006-os vb egyik szülőatyjaként arra hívta fel a figyelmet, hogy a futball révén új piacokat kell találni, és lehetővé tenni, hogy a labdarúgás a világ minden részén nagyhatalommá válhasson.

Azzal azonban mindenki egyetért, hogy a stadionokat le kell hűteni. Blatter mindent meg fog tenni azért, hogy tíz éven belül a közönség igényeit minden tekintetben kielégítsék, nemcsak 12 gyönyörű, futurisztikus stadiont építenek, hanem arról is gondoskodnak, hogy ezeket a stadionokat a későbbi években felhasználhassák a futball népszerűsítésére.

A stadionok hűtése okozza majd a legkisebb gondot, hiszen ugyanilyen hőség uralkodott Mexikóban a világbajnokságok idején, s bár ott semmiféle különleges eszközt nem vettek igénybe, mégis sikeres vb-t rendeztek. Katar is készen áll arra, hogy lecsillapítsa az ország vb-rendezése körüli mizériát, annál is inkább, mert már ma az övék az ázsiai országok között a nagyhatalmi helyzet. Pénzük van bőven, és ez bizonyára lecsillapítja majd azokat, akik még mindig azon törik a fejüket, hogyan lehetne megváltoztatni a 2022-es vb színhelyét.

Az igazi hungarikum

Megható emlékünnepséget tartottunk a napokban: Puskás Ferencre emlékeztünk.

Nem ez volt az egyetlen az utóbbi napokban, a Bazilikában, Kispesten, Madridban is emlékeztek rá, és természetesen az MLSZ is a rágondolók közé tartozott.

Jómagam pedig fellapoztam a Búcsú a mikrofontól című könyvemet, amelyben „Egy kerekfejű kispesti” című cikkel Öcsire emlékeztem. „Puskás Ferenc a futballtörténelem egyik legnagyobb egyénisége, vérbeli világklasszis” – idéztem a FIFA Magazine-t, betűrend szerint Pelé, a csehszlovák Planicka és Platini mellé sorolván a mi Aranycsapatunk kapitányát.

Egy gyerekkori emléket is megidéztem, ami egy csattanóval kezdődött: „Áldott anyai pofon durrant, és szöveg is áradt utána: >>Átkozott kölyök, megint szétrúgtad a cipődet!<< A srác behúzott nyakkal menekült, édesapja viszont így vigasztalta: >>Én is így kezdtem, Öcsi!” – mondta az egykori kispesti játékos, Feri bácsi. – Még elnyűsz néhány csukát, aztán már nem a sajátodat rúgod szét.”

A papának igaza volt. Öcsi 15 évesen már a legjobbak között rugdosta a labdát, 16 évesen Nagyváradon a MAC ellen be is állították a csapatba. A mama búcsúztatta elutazás előtt: „Ugye megmondtam neked, fiacskám, hogy a futballt ne hanyagold el. Meghallgattál, és ilyen sokra vitted.” Megható az édesanyák következetlensége…

Karinthy Ferenc is sokszor megemlékezett Puskásról. Egy részlet: „Esős idő volt, a pálya felázva, mindenki csúszkált, a passzok a latyakba ragadtak. Egyedül Puskás nem vett tudomást a rossz talajról. Átadásai és szöktetései hajszálpontosak, minden bombája életveszélyes volt.”

Zelk Zoltán, a költő és nagy futballrajongó a mérkőzés után megkérdezte Öcsitől: „Mondja, Öcsikém, hogy lehet az, hogy a többiek labdái tócsába fulladnak, a magáé pedig szinte siklik? Hogyan csinálja, mi ennek a technikája? A válasz: Úgy kell rúgni, művészkém – mondta a csatár.”

Április elsején lett volna 85 éves a magyar hungarikum, legnagyobb játékosunk, Puskás Öcsi. Bárcsak még ma is közöttünk lehetne.  

Szepesi György - fourfourtwo.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Heti lámpás (312) Egészség (50) Jobbegyenes (2788) Gazdaság (705) Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Sport (729) Életmód (1) Flag gondolja (36) Kultúra (7) Történelem (18) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7546) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>