Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
d00c5094f011df230cc2fdee6216663a.jpg

125 éve született dr. Borbás Gáspár

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

125 évvel ezelőtt, 1884. július 26-án született Budapesten, Borbás Gáspár. Borbás egészen fiatalon lett az FTC játékosa. Már 1900-ban - alig 16 évesen - a felnőtt csapat balszélsője volt. Legnagyobb erénye a gyors elfutás, labdatovábbítás volt.

Rendkívűl népszerű volt mind a játékosok, mind a közönség körében. Fritz a csapat kapusa még verset is írt róla, amit ismert dallamokra énekelgettek összejöveteleiken:

Most jön csak az igazi
Névszerint Borbás Gazsi,
Ő a csapatunk lelke,
Csatársorunk balszélsője,
és van ok rajongani
most kiért-
a legjobb magyar futballistáért.

Ő volt az első nagy ELSŐ! Ő szerezte az FTC első bajnoki gólját, ő volt a magyar válogatott első góllövője. Ő volt először 25-szörös válogatott Magyarországon. És ő volt Magyarországon az első “Dr.” labdarúgó, amely címet ügyvédként szerezte. Kevésbé lexikális adat, de abban is ő volt az első, aki “testőrt” kapott a pályán, mint azt 101 esztendővel ezelőtt a Nemzeti Sport megírta: “Ő a leghíresebb magyar játékos, külföldön is őt tartják a legnagyobbra. Arra a hírre, hogy játszik, taktikát cserél az ellenfél és egy játékost kizárólag az ő lefogására rendelnek ki.” Émég egy dologban első és egyetlen, ő volt az, aki mindkét FTC-pálya avatóján szerepelt, úgy a régi Soroksári úton, mint 1911-ben az Üllői úton.

103 tétmérkőzésen lépett pályára a Ferencvárosban, ötszörös magyar bajnok és egyszeres kupagyőztes.

A Ferencvárosból 28 mérkőzésen szerepelt a nemzeti csapatban 1903. április 5. (Magyarország - Csehország: 2-1) és 1916. október 1. (Magyarország - Ausztria: 2-3) között. A MAC csapatából 13 alkalommal volt válogatott.

]]>Az idős dr.Borbás Gáspár]]>

Az idős dr.Borbás Gáspár

1972-ben, 88 esztendősen a következőket mondta magnószalagra Nagy Bélának a kezdetekről:

Mint hetedikes gimnazista, tornatanárom hívására kimentem a Városligetbe. Az egybegyűlt gárdát - valamennyien 15-16 évesek voltunk - tanárunk bemutatta egy idősebb úrnak, akit Stobbe Ferencnek hívtak. Misternek becézték, hiszen sokáig Angliában élt, és egyike volt a futball magyarországi meghonosítóinak. Stobbe mutatta meg nekünk a bőrlabdát és a szabályokat játék közben magyarázta.

Megszerettük az új sportot, s szinte minden szabad időnkben futballoztunk. Hamarosan én is kaptam egy labdát a születésnapomra, s azzal a Gellérthegy oldalában, a Búsuló Juhász melletti grundon játszottunk. Egyszer egy keménykalapos úr odalépett hozzám és megkérdezte, lenne-e kedvünk igazi futballpályán játszani? Ez az úr Malaky Mihály, az FTC egyik futballvezetője volt. Így kerültünk a hajdani Fradi-pályára, a Soroksári útra.

Társaim közül engem ítélhettek a legjobbnak, mert azonnal az első csapathoz irányítottak. Így én soha életemben nem játszottam ifjúsági csapatban, már 17 évesen az FTC felnőtt csapatában rúgtam a labdát. Eleinte jobbszélső is voltam, később már mindig a balszélen játszottam. A balösszekötőm az első időkben Kovács Géza volt, aki szintén középiskolába járt ekkor. Schlosser, a későbbi “párom” csak később jött az FTC-be. Vele igazi nagy balszárnyat alkottunk, mind az FTC-ben, mind a válogatottban. Schlosser önzetlen játékos volt, rendkívüli technikával rendelkezett. Nagy cselező volt, de soha nem lépte túl azt a határt, amellyel a csapatnak ártott volna. Mindig érezte, hol áll a Pataki, a Weisz Feri, vagy mondjuk én, és adta a labdákat a társaknak. Ő is az angol stílust játszotta, a hosszú, gyors passzokat, a szárnyakon való lerohanásokat forszírozta. Ez volt az FTC stílusa, ez a gyors támadó játék. A taktikánk nagyon egyszerű volt, a szélsők az alapvonalig futottak és a beadott labdákat Schlosser vagy Pataki kapura lőtte vagy fejelte.

Nekem a gyorsaságom fejlesztése érdekében az akkori idők speciális tréningjét kellett végeznem. Gannon, a csapat angol erőnléti edzője egy labdát adott, és az oldalvonal mentén 100 métereket kellett futnom pace-makerek (iramdiktálók) társaságában. Ők labda nélkül vágáztak, én pedig labdát vezetve futottam - és nekem kellett gyorsabbnak lenni. Gannon ügyelt arra is, hogy a labda szinte ragadjon a rüsztömhöz, nem lehetett túlságosan hosszan szöktetni, csak a beadáskor rúghattam megfelelően nagyot a labdába.

1913-ban doktorált. Emlékezetes volt számára az a nap is, hiszen előtte nap még válogatott mérkőzést játszott Bécsben. Nem akármilyen válogatottban, hiszen abban 9 (!) FTC játékos szerepelt. 4:1-re győztek, majd egy lelkes Fradi-drukker hozta haza az autóján. Másnap a vizsgabizottságnak az első szava a gratuláció volt: “Borbás dr. tegnap Bécsben nagy dicsőséget szerzett a magyar sportnak.”

Három esztendő múltán, 1916-ban kinevezték a főváros alügyészének, ami igen tekintélyes állás volt. Budapest akkori főpolgármestere, Bárczi István baráti szavakkal győzködte az ifjú jogászt arról, hogy ez a munka egész embert kíván, egyebek mellett ezekkel a szavakkal is: “Kérlek, gondolkozz, gladiátor maradsz-e, vagy ügyész?” A válasz nem sokat késett: “Pista bátyám, jövő héttől már nem leszek gladiátor.” Levelet írt dr. Springer Ferencnek, az FTC elnökének és tájékoztatta a visszavonulási szándékáról, amit ő elfogadott.

Így ért véget egy csodálatos labdarúgó pályafutás, de ugyanekkor elkezdődött egy másik, a jogi karrier.

Dr. Borbás Gáspár 92 éves korában, 1976. szeptember 20-án hunyt el. Végrendelete szerint a családi gyászt hozzátartozói csak hónapokkal később jelezték.

Nagy Béla - Bordó bársonysapkában és Fradisták futballmezben 1. című köteteinek felhasználásával az összeállítást készítette: Horváth Károly

]]>www.ftcbk.eu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Történelem (17) Autómánia (61) Vetítő (30) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7501) Gazdaság (702) Tereb (146) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Életmód (1) Belföld (10) Szépségápolás (15) Egészség (50) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2778) Heti lámpás (310) Mozaik (83) Tv fotel (65) Kultúra (6)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>