Ma 2024 április 26. Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.
a275f8b1b03c7c1dfcd4edc12f039fcc.jpg

Ünnepi számháború

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Hiába a március 15-i ünnep, az emelkedett hangulatra rányomja a bélyegét a közelgő választás időpontja. Így a pártok rendezvényei inkább kampánygyűlések. Valahogy meg kell találni a kapcsolódási pontot a 162 évvel ezelőtti forradalommal.

Vajon ha 1848-ban a médiát nem egy elfoglalt nyomda jelentette volna, hanem rádiók, televíziók, akkor kitörhetett volna a forradalom? Mert mi van akkor, ha a Habsburg TV nem szimpatizál Petőfiékkel és még azelőtt szétzavarják a Pilvaxban gyülekező ifjakat, semmint megfogalmazhatták volna 12 pontjukat?

Vajon Táncsicsot kiszabadíthatták volna, ha a Reform Rádió azt szajkózza, hogy Táncsics nem több mint egy terrorista? Jöttek volna az emberek a Nemzeti Múzeum elé, ha a Volksfrei azt írja, hogy 15-én nem csak eső lesz, de vihar és hóesés? Vajon jöttek volna az emberek, ha csak detektoros kapukon át tudnak bejutni a múzeumkertbe?
 
 
A média nagy úr... A média királycsináló is lehet...
 
A március 15-i ünnep a választási kampányban fontos dátum. Nem azért, mert a legnagyobb ellenzéki párt csak most kezdte hivatalosan a rövid és hatékony kampányát.
 
2006. szeptemberében az Öszödi Böszme pár hónappal korábbi beszéde sokakat felháborított. Volt tévé ostrom és a közelgő önkormányzati választások miatt is tenni kellett valamit. Kapóra jött a kordonok mögött ünneplő kormánynak az október 23-i tömegoszlatás. Ország-világnak bizonyíthatták, hogy Magyarországon a csőcselék akarja átvenni a hatalmat...
 
Milyen jó lett volna most is némi hőbörgés, kukaborogatás, amit a Fideszre, vagy sokkal inkább a Jobbikra lehetett volna kenni. Nem jött össze. Így marad a számháború, melyik párt rendezvény mennyien is vettek részt. Olyan ez, mint egy reprezentatív közvéleménykutatás.
 
Éjszaka hallgatva a Neo FM-et, kiderült, hogy a Fidesz nagygyűléséen több tízezer ember vett részt, míg a Jobbikén is ott volt néhány ezer ember. Arról szerényen hallgatnak, hogy a szocialisták megemlékezésén mennyien lehettek, de elmondják, hogy Bokros Lajos merész párhuzamot vont a forradalom és az MDF között, valamint az LMP a 12 pontra emlékezve 12 fát ültetett el.
 
A Népszabadság szerint az MSZP-re másfél ezren voltak kíváncsiak. Arról szerényen hallgatnak, mennyien is lehettek a Fidesz budai rendezvényén, de megtudtuk, hogy Varga Miklós és Palcsó Tamás el tudja énekelni zenei kíséret nélkül is a Nemzeti dalt.
 
A Szabad Nép (bocsánat, Népszabadság) a Jobbik programján sem szól a tömeg nagyságáról, de remegő térdekkel számol be az Új Magyar Gárda Mozgalom és az árpád sávos zászlók jelenlétéről. Az MDF rendezvényéről közelkép készült, hogy ne látszódjon, milyen kevesen is voltak. A Népszabadság szerint az LMP-s faültetésre kb. félszáz érdeklődő ment el.
 
 
A Magyar Nemzet szerint a szocialisták ezer ember előtt kampányolhattak. Egy részüket külön buszokkal Beszámoltak arról is, hogy a Főváros Önkormányzat megemlékezését több száz ellentüntető próbálta megzavarni. Valószínűleg az embereket Demszky örökös főpolgármester jelenléte zavarhatta. A polgári napilap on-line verziója szerint a Fidesz nagygyűlésén közel százezer ember vett részt.
 
A Magyar Hírlap on-line is százezres Fidesz-gyűlésről számolt be. A többi párt rendezvényeit meg sem említették, csak azt, hogy Demszkyt kifütyülték. Viszont az On-line kiadásból megtudhatjuk, hogy Bokros Lajos a tévében táncolt, míg Liptai Klaudiát egy vírus ledöntötte a lábáról.
 
Ezzel szemben a Barikád szerint míg a szocialistákra talán ezer ember, ha kíváncsi volt, a Jobbik rendezvényén legalább ötvenezren vettek részt, míg a Fideszén 14 ezren.
 
A Kuruc.info a Jobbikos tömeget szintén ötvenezresre becsülte, Ők beszámolnak arról is, hogy a MIÉP (valaha megtöltötték a Hősök terét) programján talán háromszázan lehetnek, s a Fideszén többen vannak, mint tízezer ember. Megszámolták az MDF rendezvényén részt vevőket is (kb. 40 fő) és ugyanannyi újságíró.
 
26 nap múlva választások lesznek. A forradalom 162. évfordulóját is csak megosztva tudjuk ünnepelni. Ahogy 1848-ban sem állt ki mindenki lelkesen Petőfiék mellé.
 
A rendezvényeken résztvevők létszámának különféle becslése ellenére, ha ezt lefordítjuk a szavazás végeredményére, akkor nem is olyan nagyarányú Fidesz győzelemre számíthatunk, második helyezett Jobbikkal, „futottak még” szocialistákkal és az 5%-os bejutási küszöböt alulról tekintgető MDF-fel és LMP-vel.
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 
 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Heti lámpás (312) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Sport (729) Mozi világ (440) Belföld (11) Nézőpont (1) Autómánia (61) Jobbegyenes (2793) Gazdaság (706) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Történelem (18) Kultúra (7) Mozaik (83) Egészség (50) Tereb (146) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Mondom a magamét (7561)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>