Ma 2024 április 26. Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.
c84581d905c968515c554f808e76f09d.jpg

Történelmi sodrásban - MSZP: nem túl cool, nem túl új

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az elmúlt két év szocialista változásait, a nagy megújulást képezte le az MSZP március 31-ei tisztújító közgyűlése. Az elnöki tisztségért ketten szálltak ringbe. Mesterházy Attila elnöknek Szanyi Tibor volt a kihívója.

se. Az elnöki tisztségért ketten szálltak ringbe. Mesterházy Attila elnöknek Szanyi Tibor volt a kihívója. Szanyi, amellett, hogy Mesterházy vezérelvűségét kritizálta – amit elég nehéz értelmezni egy olyan könnyed karakternél, mint amilyen Meterházy Attila – azt is elmondta, hogy az MSZP-ből egy „cool” pártot szeretne „csinálni”. Ám az elaggott párttagok ugyanúgy nem voltak vevők Szanyi „cool”-ságára, miként a Mesterházy által már mindenféle tisztséggel megkínált fiatalok.

Nem véletlen, hogy a kongresszus semmilyen meglepetést nem hozott a szocialistáknál. Változásokat azonban igen. Csakhogy ezek már előre le voltak játszva, s a párt kriptogarnitúrája már előre tudta, hogy idejük kitelt, s a 2012-es tisztújításon már semmilyen tisztségre nem számíthatnak.

E kongresszus sokakat küldött nyugdíjba. Kikerült az élcsapatból a régi vezérkarnak csaknem a fele, míg helyüket szinte kizárólag csak szocialista berkekben ismert ifjabb politikus foglalta el. Nem látunk az új tisztségviselők között olyan neveket, akik nélkül korábban elképzelhetetlen lett volna az MSZP elnökségi névsora: Szekeres Imre, Hiller István, Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Veres János, Baja Ferenc, Lamperth Mónika, de még a brüsszeli EU biztosi posztot megjárt Kovács László sem kellett semmilyen posztra ebben az újnak álmodott MSZP-ben.

Az új emberek jelentős része már a ’30-as, ’40-es generáció tagjai, akik immár felét adják az új elnökségnek. Az előre tisztázott erőviszonyok nem vezettek konfliktusokhoz és a tisztségekért versenyző jelöltek is inkább kiegyeztek. Egyedül Szanyi reménykedett – de hiába, még az alelnökségből is kiütötte Simon Gábor, aki viszont jó érzékkel lépett vissza Botka László szegedi polgármester javára a választmányi elnökségtől. Meg is kapta Botka csapatának a szavazatát az alelnöki posztra, ami által Szanyi innen is kiszorult.

A közel négyszáz küldött szavazata alapján az MSZP régi-új elnöke tehát Mesterházy Attila lett. A 373 érvényes szavazatból ő 258-at, vagyis a szavazatok 69 százalékát kapta, míg Szanyi Tiborra 115-en szavaztak (31 százalék). A párt elnökhelyettesének a kongresszus Simon Gábort választotta. Alelnök lett Gúr Nándor és Horváth Csaba. A Magyar Szocialista Párt új Országos Elnökségének tagjai: Bangóné Borbély Ildikó, Demeter Márta, Harangozó Tamás, Korózs Lajos, Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor, Teleki László, Tóth Bertalan, Varga László, Winkfein Csaba.

A nevek csak ismeretlenségükért érdekesek, hiszen közülük eddig csak öten, Szanyi Tibor, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Korózs Lajos korábbi szociális államtitkár, Kunhalmi Ágnes és Teleki László egykori romaügyi államtitkár volt a testület tagja, a többiek mind az új idők új szeleit jeleznék. Az Országos Választmány új elnöke Botka László.

Az ebéddel egybekötött elnöki szavazás után – Szanyi „vezérlevűség” bírálatára is reagálva – Mesterházy azzal kezdte beszédét, hogy „Álljatok mellém, ne mögém, hanem mellém”.

A szocialisták elnöke ugyanazzal az amerikai stílussal, ahogyan néhány hete országértékelőjét is megtartotta, a pártértékelő beszédbe kezdett. A dicső múlt nagy időszakának Horn Gyula pártépítését nevezte, akinek köszönetet is mondott, amiért „erős, jól szervezett, győztes pártot csinált az MSZP-ből” 1994-ben. Szerinte a Horn Gyula által vezetett párt sikerrel képviselte a szegényeket, a munkájukból élőket, a nyugdíjasokat, az értelmiséget. Nyilván Mesterházy azt már nem említette, hogy 1996-ban aztán jött Bokros Lajos – az egyébként ma sok tekintetben megvalósuló tervével – s két év alatt lenullázta Horn Gyula „cölöpös”, 3,60 kiló-kenyeres proli populizmusát. Mesterházy egyébként nagy tapsot kapott, amikor kijelentette, hogy „újra ilyen párttá kell tennünk az MSZP-t”. No comment.

A kriptoszocialisták nyugalmazása egy másik retorikai elemet is felerősített, mégpedig a kritikaiságot. MSZP elnökök közül – az őszödi ámokfutás kivételével – senki nem sorolta még olyan hosszasan a 2002 és 2010 között kormányzó szocialisták hibáit, mint Mesterházy.

Nyilván nem mondta ki, de kimondatlanul is meg volt az üzenet a régi garnitúra felé: „hát ezekért nem kaptok most semmilyen tisztséget!” De kapott fejmosást az is, aki már így vagy úgy távozott a pártból. Medgyessy, Szili, Gyurcsány mind napirendre kerültek – vagyis a hallgatóság jelentős részének megsértése nélkül tudott szembenézni a nagy hibákkal a párt frissen megválasztott elnöke.

A hibákat már a Medgyessy-időszaktól kezdte sorolni, de a legtöbb bírálatot a Nagy Kalandor, Gyurcsány Ferenc kormányzati ideje kapta. Medgyessy szerinte túlígérte magát a 2002-es kampányban, Szili Katalint pedig hiba volt államfőnek jelölni. Leghosszabban természetesen a Gyurcsány-kormány hibáiról beszélt.

Kritizálta a 2006-os kampányt, s áttételesen a Kalandor ígérgetéseit. „Választási és kormányprogram között nem lehet akkora különbség, mint 2006-ban volt” – aki magát ezzel nyilván az őszinte beszélő pozíciójába helyezte, de ha valaki nem vette volna ezt észre, hát azoknak ki is mondta a nagy politikai spanyolviasz felfedezését: „mindig őszintén kell beszélni, zárt körben is”.

Csakhogy az őszinteséget már a következő témájánál elmaszatolta Mesterházy, aki a 2006-os októberi események kapcsán azt mondta, hogy szerinte felkészületlenül érték az országot az akkori tüntetések, és „ez vezetett rendőri vezetők szakmai hibájához és egyes rendőrök jogsértéséhez”. (Nem tette hozzá, hogy a magyar társadalmat meg a szocialisták mindent elsöprő machiavellizmusa érte váratlanul, s az, hogy trükkök százai mellett sodorták államcsőd közeli helyzetbe az országot.)

A nagy igazságmondó szónok újabb szentenciához jutott 2006 kapcsán: „… aki jogsértést követ el, büntetést érdemel, akkor is ha fekete kapucniban, akkor is ha egyenruhában van”. A maszatolás és az érintettség tényét jól mutatta a hallgatóság reakciója: a pártelnök várakozása ellenére a küldöttektől éppen hogy szórványos tapsot kapott.

A kormányzásuk kapcsán hibának nevezte, hogy „nemegyszer kapkodás, rögtönzés jellemezte a kormányzást, nem készítettük elő a reformokat, és nem készítettük fel erre az embereket”. Az elnök nevek említése nélkül az elmúlt évek hibái között említette, hogy „a nyerészkedő politikusokat nem tudta kivetni magából a párt, amely tisztességes emberekből áll”. Bár a taps itt az elvárható méreteket mutatta a sorok közt, bőven tapsoltak azok is, akikre ugyancsak vonatkozott a megállapítás első része. Ám mindenki igyekezett úgy tenni, mint a régi bolsevikok, miután vezércseréket hajtottak végre, s pusztán e tényt igyekeztek a párt végső megtisztulásaként beállítani.

Mesterházy lényegesen kevesebbet beszélt – mert hát miről is beszélhetett volna hosszan – a szocialista kormány eredményeiről: a nyolcéves kormányzás alatt autópályák épültek, megduplázódott az átlagbér és az átlagnyugdíj összege, háromszorosára emelkedett a családi pótlék összege, „háborítatlanul működött az AB, nem adtunk megrendelést az ügyészségnek, és eredményesen kezelte a válságot az MSZP”.

Majd a szép új jövő víziójába kezdett, abba, hogy az MSZP újra kormányozni fog, s mindent eszerint kell mérlegeljen. A szocialistáknak szerinte három dolog a legfontosabb: az, hogy mindenki tanulhasson, hogy esélyt és lehetőséget kapjon az életre, mindenki dolgozhasson, hogy eltartsa a családját, illetve mindenki megőrizhesse az egészségét és meggyógyulhasson, ha beteg. Vagyis pont az a három terület, amelynek teljes elpiacosítását, elüzletesítését a szocialista kormányok honosították meg a magyar politikai életben, s sajnos ezen eredményeik még a kormányváltáson túlra is átkígyóztak. Nos, e téren nyolcéves vad neoliberalizmus után újra a baloldalra tévedne a szocialista párt.

Mesterházy kitért a jövőbeni szövetség-politikára és a nemsokára esedékes miniszterelnök-jelölésre is. Mesterházy a párt lecsúszott helyzetének egyik fontos megkapaszkodási esélyét látja majd a jól megválasztott miniszterelnök-jelöltben.

„Sokan kérdezik, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt (…) ez azt jelenti, hogy számít a válasz”.

A jelölt személye egyértelműen majd a párt új szövetségpolitikájának lesz az eredménye, ezért még senki nem tudja, kit jelöl majd kormányfőnek az MSZP: „lehet, hogy ez a személy itt van a teremben, lehet, hogy nem, de itt ülnek azok, akik erről dönteni fognak az ország érdekét szem előtt tartva”. Hozzátette, hogy „2014-ben az lesz a jelölt, akivel nyerni tudunk”. (Sokan úgy gondolják, hogy Mesterházy támogatná egy szélesebb baloldali összefogás eredményeként Bajnai Gordon személyét.)

A párt tehát szembenézett bűneivel, kiűzte vagy száműzte a bűnösöket, és ártatlan, tiszta politikai szűzleányként várja a kérőket 2014-re. Csakhogy a szép mesét még a szocialista küldöttek sem vették be. Ugyanis a sajtó által megszondázott emeszpések többsége úgy látja, hogy a tisztújítás ténye aligha javít hosszú távon a párt népszerűségén. Ugyanígy az MSZP régi vezetői, akik korábban pártelnöknek tették, s bíztak Mesterházyban, mellőzöttnek érzik magukat, s nem örülnek a pártban megjelenő „felkészületlen fiataloknak”. Ugyanígy vannak olyan hangok is, amelyek bosszúra számítanak, miután Mesterházy „partvonalra tette az öregeket”.

A megújulás „cool” útja Szanyi kapitánnyal együtt elbukott, de a Mesterházy által képviselt megújulás is vékonynak bizonyul – még a politikai aréna bal szegletében is, nemhogy az országos politika viszonylatában. Arra azonban valószínű elég lesz, hogy az új, éhes káderek megalkudjanak egy Bajnai Gordon, netán Karácsony Gergely-típusú miniszterelnök-jelöltben, s kormányzati álmokat szőjenek 2014-re.

Zárug Péter Farkas
politológus

demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2793) Vetítő (30) Autómánia (61) Mozaik (83) Sport (729) Egészség (50) Heti lámpás (312) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7561) Kultúra (7) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Gazdaság (706) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Belföld (11) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>