Ma 2024 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.
3bdc256fe8e4b7e1125aa06aa8cf030b.jpg

Tapolca freatomágnás salakkúpjai

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az várható volt, hogy Ajka, mint régi szocialista-kommunista fellegvár a baloldalé lesz, de a tapolcai fölényes jobbos siker kissé meglepő.

Hetekig lázban égett az ország a veszprémi 3-as időközi választás miatt. A tapolcaiak utoljára talán akkor izgultak ennyire, amikor Tóth Vera a Megasztár döntőjében énekelt és győzött. A politikai megasztárok versenyében a voksolás lezajlott, mindenki vesztett, csak a Jobbik nyert.

Azóta a politikusok és a politológusok magyaráznak, az elemzők elemeznek. Abban azonban minden politikai szakértő egyetért, hogy a Tapolcai-medence kialakulása a neogén elejére tehető, amikor is az alapvetően horizontális eltolódásokat függőleges mozgások, valamint a kompressziós erőteret a miocén közepén tágulás váltotta fel.(Bocsánat, egyértelmű plágium, egy netes szakdolgozatból loptam, a továbbiakban BoPl).

Néhányan már azt is felvetették, hogy nemcsak a kompressziós, hanem a centrális erőtérnek is vége és ez utóbbi ugye nem egészen geodéziai, hanem politikai fogalom.

BoPl: Kb. 14 millió éve a Tapolcai-medence rövid időre szárazulattá vált, de a szarmata korszakban ismét előrenyomult a tenger, szarmata mészkő rakódott le, melynek az országban itt található a legösszefüggőbb előfordulása.

Az várható volt, hogy Ajka, mint régi szocialista-kommunista fellegvár a baloldalé lesz (az is lett), de a tapolcai fölényes jobbos siker kissé meglepő, különösen arányaiban. Lehet, hogy a szarmata mészkő mellett a jobbikos építkezésnek, házról-házra járásnak lett meg az eredménye, és most itt található az országban a legösszefüggőbb előfordulása.   

BoPl: A Tapolcai-medencében szintén fluviolakusztrikus környezetben indult meg a vulkánosság kb. 6 millió évvel ezelőtt. Ekkor, a pannon végi újabb kéregmozgások hatására hasadékok mentén tört felszínre a magma. A terület vulkanizmusa freatomagmás, Surtsey típusú kitörésekkel kezdődött, amit a magma mocsári környezettel és a medence alatt kis mélységben fekvő karszt- és hasadékvízzel való érintkezése váltott ki. Ennek bizonyítéka a tanúhegyek tufáiban lévő vulkáni üvegszilánkok mikrorepedéses szerkezete, ami a külső víz hatására történt hirtelen hűlés eredménye.

Mielőtt a fluviolakusztrikus kéregmozgások freatomágnás rejtelmeibe mélyebben belemennénk, bár ez sem lebecsülendő, a Surtsey típusú kitörésekkel kapcsolatban rögtön megjegyezhetjük, hogy szégyenteljes volt a választási törvénnyel kapcsolatos összes baloldali, Brüsszelig is eljutó kesergés. Ha a pártok ideges képviselő nem is, de azért a szakma, ha van még ilyen, beláthatta volna, hogy a választási törvény módosítása egyfajta jogos és régen várt racionalizálás volt. (Nem látta be.) És aztán megint kiderült a régi, nem biztos, hogy dakota bölcsesség, hogy a puding próbája az evés. Veszprémben a baloldali jelölt nyert, Tapolcán a jobbikos. Most hamut szórhatna a fejére az összes fanyalgó és bojkottal tiltakozó nagy baloldali véleménycézár, és bocsánatot kérhetne, de még erre sem képes.

BoPl: A vulkáni központok piroklasztitjában talált járulékos litikus anyagok, és azok mennyisége a robbanások mélységére, maar-diatréma jellegű vulkanizmusra utalnak. A maar kráterek peremén 4-5 m vastag tufagyűrű keletkezett. Később, a víz „eltűnése” után a kitörések enyhébbek lettek, az intenzív robbanásos vulkáni tevékenységet effúzív kitörések váltották fel.

Mielőtt a szépséges, de a kormány bírálatában már fájóan hadaró hiperaktív LMP-s Szél Benadett a litikus maar-diatréma zöldpárti elemzésébe belemenne, jelzem, hogy minden nagyképű magabiztosság ellenére pártja alig veri a lécet, rendre hozza azt, ami 2018-ban semmire sem lesz elég.

BoPl: A tufagyű mintegy gátat képezve megakadályozta a bazaltos láva szétterülését, így gyakran lávatavak jöttek létre. A tanúhegyek tetején lévő salakkúpok és lávafröccskúpok arra engednek következtetni, hogy a vulkánosság enyhébb, Stromboli vagy Hawaii típusú kitörésekkel zárult, majd a későbbi erózió hatására alakult ki a tanúhegyek mai formája.

Ez a beszéd. Legalább kialakultak a tanúhegyek, még ha salakkúpok és lávafröccsök árán is.

Mégis becsülendő ez a sok lávakúp, huszonketten indultak. Ebből tizenkilencnek semmi esélye sem volt. A baloldal nagyot bukott, magabiztos várakozásai ellenére nem tudott érdemben beleszólni a küzdelembe. Majd talán elemzik.

A Fidesz is vereséget szenvedett, immáron harmadszor, ezt aztán tényleg elemezni kellene. Legalább annyira, hogy Stromboli vagy Hawai típusú kitörés volt-e a tapolcai vulkanizmus.

Ahogy elnézem a tapolcai tufagyűrük piroklasztitját, nem is lenne ez annyira haszontalan.

(szék) - gondola.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Szépségápolás (15) Életmód (1) Gazdaság (706) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Nézőpont (1) Vetítő (30) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Kultúra (7) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2793) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Flag gondolja (36) Sport (729) Heti lámpás (312) Mozi világ (440) Történelem (18) Mondom a magamét (7561) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>