Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
639c25f8e3bdb681bcd2a8578d8deb9f.jpg

Ránk csörögtek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Akarja Ön, hogy Magyarország az Európai Unió tagja legyen? – a kérdésre anno határozott igen volt a válaszom. Összességében ma sem bántam meg, hiszen a másik alternatíva a Balkán. Ám azóta sok víz lefolyt a Dunán, s bizonyos esetekben szkeptikus vagyok a közösség működésével kapcsolatban.  

Azzal, hogy sokszor a brüsszeli gigantikus bürokráciagépezet másodrangú polgárrá degradál minket s a hasonló sorsú kelet-európai államokat. S ekképpen tesznek a multinacionális vállalatok is. Utálom, hogy egy német jobb minőségű feldolgozott élelmiszert kap, egy brit profibban összeszerelt autót, egy osztrák pedig olcsóbb és több pluszszolgáltatást a mobil- vagy a televíziós szolgáltatójától. Tudom, egy közösség tagjának lenni nemcsak jogokkal jár, hanem kötelezettséggel is. Ennek ellenére úgy érzem, bizonyos esetekben az Európai Unió túlzottan beleszól az életünkbe.

Ez történt tegnap is: az Európai Bizottság a távközlési szolgáltató cégeket sújtó, tavaly októberben elfogadott különadó eltörlésére szólította fel Magyarországot. Az uniós testület szerint ez az adó ellentétes a távközlési szektorra vonatkozó európai uniós jogszabályokkal, mert a szóban forgó adóból származó bevételeket a központi költségvetés használja fel.

Hogy miért nem értek egyet a tegnapi döntéssel? Mert az ebben a szektorban tevékenykedő cégek busásan megszedték magukat akkor, amikor szaladt a szekér, és ma is van mit a tejbe aprítaniuk. Most az arányos és közös teherviselés érdekében visszaadhatnának valamit a hatalmas profitból.

Ne felejtsük el azt sem, miért döntött tavaly októberben a kormány a válságadók bevezetéséről. Mert ezekkel is javítani akarta és akarja a költségvetés helyzetét. A kormányváltás után sorra hullottak ki a csontvázak a szekrényekből, számos kötelezettségvállalás, ki nem fizetett pénzek terhelték az új kabinet pénztárcáját. A gazdaság pedig nem nagyon akart és akar beindulni.

A tegnap Brüsszelben közzétett verdikt szerint Magyarország azon kötelezettségének teljesítését is elmulasztotta, hogy a felekkel megfelelő módon konzultáljon a terhek megváltoztatásáról. Ebben némi igaza lehet az EU-nak. A kormány sajnos számos esetben valóban nem egyeztet, ami hiba – de erre sok esetben nincs is ideje. Ha baj van – és sajnos az volt, van, és úgy tűnik, lesz is –, versenyt kell futni az idővel.
A tegnapi uniós döntés miatt fájhat a kormány feje. Évente hatvanmilliárd forintot vártak ettől az adótól. A tavalyi adót már beszedték, így azt a jelen állás szerint vissza kellene fizetni. Viszont az idei és jövő évi büdzséből igencsak hiányozna ez a pénz. Budapestnek két hónapja van arra, hogy tájékoztassa a végrehajtó testületet, miként tesz eleget a felszólításnak.

Ha ezt nem lépi meg, az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. A magyar kormány szerint pedig nincs ok a változtatásra, és vállalják az erről szóló vitát a bíróság előtt. Abban bízhatunk, hogy politikai és gazdasági lobbicsoportok hívásakor az uniós bíróság leteszi a telefonkagylót.

Csákó Attila, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Sport (729) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2793) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Mozaik (83) Mondom a magamét (7561) Heti lámpás (312) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Vetítő (30) Történelem (18) Gazdaság (706) Egészség (50) Kultúra (7) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>