Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
c9b99c9af086c1ca7720b0005408f75c.jpg

Piramisok a Kárpátokban

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Romániában 2012-ben önkormányzati és parlamenti választásokat tartanak. A Demokrata Liberális Párt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség segítségével kormányozza Romániát. Minden demokrata liberális román, de nem minden román demokrata liberális.

Vannak közöttük szociáldemokraták, nemzeti liberálisok is, akik együtt ma nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint a magyarokat is magában foglaló koalíció. Minden szociáldemokratának és nemzeti liberálisnak a jelenlegi kormány megbuktatása a legfőbb érdeke, ezért a magyarokat és a demokrata liberálisokat úgy és ott szidják, amennyire és ahol nem szégyellik. Mivel a demokrata liberálisok is elsősorban inkább románok, mint fegyelmezett pártkatonák, népszerűsé­gük mélypontján ők is inkább a magyarokat szidják (hátha jó lesz az legalább egy ellenzéki mandátum megszerzéséhez).



Közelebbről szemlélve azonban a demokrata liberális piramis csúcsát, azt tapasztalhatjuk, hogy a nagyobbik kormánypárt első emberei közül bizony nem mindenki szidja a magyarokat. Legalábbis nem úgy, ahogyan azt a mezei pártkatonák teszik. Utóbbiak magyarok idegeit borzoló táblát helyeznek a kolozsvári Mátyás-szobor elé, rongálják az aradi Szabadság-szobrot, és felemelik a szavukat Székelyföld Brüsszelben megnyitott képviseleti irodája miatt.

A piramis csúcsán más a helyzet és mások a játékszabályok. Bosszantó a kolozsvári táblaügy, a magyar emlékek megrongálása és a székely iroda miatti tiltakozás is, de be kell látni, hogy ezek a problémák lokálisan kezelhetők és kezelendők. Léteznek átfogó ügyek is, mint a földrajz és a történelem tantárgyak kötelezően román nyelven történő tanításának visszacsempészése az oktatási törvénybe, de a demokrata liberálisok az utolsó pillanatban mégis felteszik a kezüket, és bár zsarolva érzik magukat a magyar partner által, mégis úgy lépnek, amiként azt rendes magyar a szavazatáért cserébe elvárja.

Úgy lépnek, mert a piramis csúcsán más szél fúj.

Az a szél pedig nyaranta egybefújja a demokrata liberálisokat a háttérből továbbra is irányító Traian Basescu román államfőt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, akik viszont európai uniós, gazdasági, energiapolitikai, és ami a legfontosabb, térségi stratégiai partnerekként tekintenek egymásra. Mindketten tudják egymásról, hogy nem árulnak zsákbamacskát. Orbán karakteres, minden magyarra kiterjedő nemzetpolitikát folytat, akárcsak román partnere, aki soha nem titkolta, hogy nem ért egyet a magyar autonómiatörekvésekkel. De Basescunak kétségtelen erénye – a többi román piramis csú­csain elhelyezkedőkhöz képest talán egyetlenként –, hogy vele legalább tárgyalni lehet a romániai magyarságot nem csak lokálisan érintő problémákról.

Németh Zsolt külügyi államtitkár tegnap Budapesten megbeszélést folytatott román kollégájával, Bogdan Aurescuval, aki arról biztosította, hogy a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport eddig is „sikertörténet” volt, és Bukarest elkötelezett amellett, hogy az új minőségű magyar–román kapcsolatrendszer sikertörténet legyen a jövőben is. Egyetértettek abban, hogy történelmileg a legjobb állapotban van a két nép viszonya.



A kutya pedig itt van elásva, mert mindezt szándéknyilatkozatnak is tekinthetjük. Mindenki jobban érezné magát, ha szobrainkat és megmaradásunkért tett lépéseinket nem piszkálnák a románok, de ennek ellenére minden bronztábláért és beszólásért nem nyakazhatjuk le egymást. Választások előtt pedig pláne a helyükön kell kezelni a dolgokat. Románok és magyarok távlati célja csakis a lokális problémákon való felülemelkedés lehet, amihez hozzájárulhat Orbán Viktor és Traian Basescu jó viszonya is. Ennek hátba veregetős, tusnádfürdői felvonása az idén is borítékolható, a gyümölcsei pedig rendre beérnek. Tekintsük ilyen eredménynek például azt, hogy Romániában még nem fenyeget holmi államnyelvtörvények réme, miközben Slota és Fico árnyéka azért rendesen felbukkan a kárpáti piramisokon.

Kristály Lehel, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (17) Heti lámpás (310) Gasztronómia (539) Sport (729) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Mondom a magamét (7501) Mozaik (83) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Életmód (1) Belföld (10) Nagyvilág (1309) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Egészség (50) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (702) Jobbegyenes (2778) Kultúra (6) Politika (1582) Tereb (146) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>