Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
8000190672c170944e401a7b55cab347.jpg

Pécs: durván megverték az MSZP-t

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Megszületett a végeredmény: a szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága mellett Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje nyerte az pécsi, időközi polgármester-választást. Az MSZP színeiben induló Szili Katalinra 18 981, míg a gőztes ellenzéki politikusra 36 570-en szavaztak.

 

Tegnap este fél kilenc előtt négy perccel megszületett a pécsi, időközi polgármester-választás végeredménye: a fideszes Páva Zsoltra 36 570-en, ellenfelére, a szocialista Szili Katalinra 18 981-en adták szavazatukat.
 
A megmérettetésen 55 551 pécsi lakos adta le voksát a 127 198 szavazásra jogosult polgárból, a részvételi arány 43,67% volt. 2006-ban 59 916-an voksoltak (47,17%).
 
A mintegy 152 ezer lelket számláló baranyai megyeszékhely 127.198 választópolgára este hét óráig, 155 szavazókörben adhatta le voksát. A polgármesteri székre Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, az MSZP jelöltje és Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje pályázott.
 
A választás egyfordulós, nincs érvényességi küszöb, így Páva Zsolt Pécs polgármestere.
 
Az MSZP közleményben értékelte az eredményt. A szocialisták szerint Szili Katalin és az összefogás kétszer akkora támogatást szerzett, mint ahogy az országos közvélemény-kutatások az MSZP népszerűségét jelzik. Ez annak a jele, hogy ugyan most Pécsett a papírforma győzött, de bízhatunk az őszinte szó erejében, az összefogás gondolatában. Mint írják: gazdasági válság idején a kormánypárti jelöltnek különösen nehéz dolga van, és ilyenkor sokan azok közül, akik Szili Katalint alkalmasnak tartják a város vezetésére, és akik baloldali értékeket vallanak, otthon maradnak. Nem buzdította a pécsieket részvételre az sem, hogy az ellenjelölt nem vállalta a nyílt vitát, és az sem, hogy a FIDESZ a hecckampány minden eszközét bevetette.
 
Az MSZP közli, hogy begdöbbentő választási csalásra utaló felvételek jutottak el a Magyar Szocialista Párthoz. Szakértőik ezekben a pillanatokban elemzik a hozzájuk érkezett információkat és amennyiben gyanúik igazolást nyernek, haladéktalanul megteszik a szükséges hivatalos lépéseket.
 
Egyben sok sikert kívánnak Páva Zsolt polgármesternek, és remélik, hogy a város érdekében eredményesen tud majd együttműködni a szocialista-szabaddemokrata képviselőtestülettel. Ehhez az kell, hogy a város élén ne azokat a háborús módszereket alkalmazza, amelyeket a Fidesz a kampányban használt - áll az MSZP közleményében.
 
Orbán Viktor Pécs ma "mindannyiunk számára" a remény városa; a Fidesz elnöke erről vasárnap este beszélt Budapesten, a pécsi szavazás végeredményének ismertetését követően. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: olyan körülmények közepette, amikor a hatalmon lévők le akarnak beszélni "a saját jövőnk meghatározásában való részvétel jogáról", különösen fontos, hogy van az országban egy város, amelyik azt üzente: Pécs városa az övé, illetve "Magyarország a miénk, és addig lesz a miénk, amíg nem mondunk le róla".
 
A pécsiek nem mondtak le Pécsről, részt akarnak venni jövőjének meghatározásában, ők akarják eldönteni, milyen irányban haladjon. Ez egy reménykeltő üzenet - mondta Orbán Viktor.
 
Szili Katalin szerint emelt fővel vállalható az eredmény, hiszen kétszer akkora támogatást kapott ő és az összefogás, mint amekkora az MSZP népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint; a szocialista polgármester-jelölt erről vasárnap este nyilatkozott az MTI-nek. Mint elmondta: telefonon gratulált Páva Zsoltnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének a győzelemhez. Pécs város polgárai döntöttek, ezt tiszteletben kell tartani, a város vezetésének pedig mielőbb el kell kezdenie dolgozni, mert nehéz kihívásokkal néz szembe - tette hozzá.
 
mti.hu, hetivalasz.hu

Hozzászólások

lpollo
2016-01-28 13:27
Elliot Aronson magyarul nemrég megjelent könyvében (Történtek hibák, de nem én tehetek róla - az önigazolás lélektana) írja le, hogyan is működik ez az ilyen embereknél. Van ellenszer: konfrontáció a valósággal, majd jóvátétel. Ezt kellene náluk elősegíteni. Polló László

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Kultúra (7) Mondom a magamét (7546) Tereb (146) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2788) Heti lámpás (312) Életmód (1) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Gazdaság (705) Belföld (10) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>