Ma 2024 május 13. Szervác, Imola napja van. Holnap Bonifác napja lesz.
40ab118cf526b6ab18d4bc499dd26011.jpg

Mc-támogatás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ételgyár! Nekem első körben a McDonald’sról a világszabványosított sült krumpli, a húspogácsák, a szószok s a ki tudja még hányféle, nem a fitneszklubok étrendjén szereplő étel vagy inkább eleség jut az eszembe.

Vagy az árukapcsolásos, gyermek- és szülőhülyítésként megálmodott és piacra dobott Happy Meal menüvel azonosítom a céget. Most mégsem ezekről akarok beszélni.

Szólok viszont arról a 132 millió forintról, amit a multinacionális tőke egyik vezérhajója nyert el. A vállalat abból a keretből kapott támogatást, amelyből azok a nagyvállalatok juthattak pénzhez, melyek vállalják, hogy a válság következtében szükséges elbocsátások helyett, a munkavégzés alóli részleges felmentéssel párhuzamosan képzést adnak a munkavállalóknak. Az összeget még tavaly októberben nyerték el uniós forrásból.

De valójában kinek ítélték meg a pénzt és mire? Egy olyan háttérrel és alapokkal bíró vállalatbirodalom kapott támogatást, amelynek csak a magyar leányvállalata 2008-ban 21 milliárd, 2009-ben 20,9, tavaly pedig 20,5 milliárd forint árbevételt ért el. Ennek fényében nem értem, miért szorulnak erre a számukra nyomorult kis összegre.

A cég az elnyert pénzből pályázatot is kiírt, olyan hangzatos címeken, mint az emberek vezetése tréning; írásbeli kommunikációs készségfejlesztés mesterkurzus, korszerű menedzsment technikák; tanulás- és tanítástechnika tréning, munkaügyi szakmai továbbképzés, korszerű önismereti, önmenedzselési és konfliktuskezelő gyakorlat. Ezeket az akkreditált képzéseket az ajánlattételi dokumentáció szerinti óraszámban kell lefolytatni.
 


Arra viszont kíváncsi lennék, valóban kapnak-e a munkavégzés alól részleges felmentést s ezzel párhuzamosan képzést azon munkavállalók, akik részt vesznek a programban, vagy az egész egy másfél órás „gyorstalpalóban” kimerül. Nagy kérdés, ezeknek a kiszolgáltatott embereknek van-e valós esélyük visszatalálni a munka világába, vagy a hallgatók a képzés végén nagyot néznek. Ez esetben ismét elfolyt százmillió forint…

Félreértés ne essék, nem a multinacionális tőke ellen emelek szót – s néhány gondolat erejéig a McDonald’s világából evezzünk komolyabb, távoli vizekre –, ami nélkül a rendszerváltás után, amikor még nem volt magyar nagytőke, nem indult volna be a fejlesztés és a fejlődés. És ma is nagy szükség van rájuk, elég ha csak a gazdasági bővülésre vagy a kivitelre gondolunk.

Nem értem, hogy miközben a kormány a kisvállalkozások mellett tette le a voksát, és számos döntést e kör érdekében hoznak, hogyan folyhat el a pénz ilyen humbug, megfoghatatlan programokra. Miért nem központi továbbképzéseket indítanak – a piac igényei alapján. Miért nem az iparban, a kereskedelemben, a szolgáltatásban tevékenykedő kisvállalkozások vagy a magyar agráriumban küszködők találnak ilyen busás összegeket. Ugyanis ez a kör mindennapi pénzügyi problémákkal küszködik, a haláltusáját vívja. A forráshiány, a tőkeszegénység, a lánctartozások megölik őket, miközben jelentős foglalkoztatók. Ha ők bedőlnek, alkalmazottaik az utcára kerülnek. Ne feledjük, a kicsik és munkavállalóik itt adóznak. Eközben a multik élik világukat. Az arcátlanság teteje, hogy a hazánkban keletkező nyereségük döntő részét az anyacégek mágnesként szívják magukhoz. Gyakran pont a megfoghatatlan oktatási programokon keresztül csúszik ki a tetemes profit az országból. Miközben sokan közülük nem fizetnek társasági adót. A duális szerkezetnek milyen az ideális formája? Pozitív példákért nem kell messze menni: az osztrák gazdaság gerincét a kisvállalkozások adják, s számos más nyugati országban tetemes gazdasági súllyal bírnak.

Emlékezzünk, mit mondott korábban az Európai Bizottság! Megállapította, a támogatások alapján – ami évente átlag 140-150 milliárd forint –, hazánk a multik paradicsoma. Én viszont azt szeretném, ha ez az ország az európai példák alapján a hazai kis- és középvállalkozások paradicsoma lenne, ahol a multik is megtalálják a számításukat.

Csákó Attila, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1582) Gasztronómia (539) Egészség (50) Gazdaság (708) Életmód (1) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2802) Történelem (18) Tereb (146) Heti lámpás (313) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Vetítő (30) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Mondom a magamét (7595) Sport (729) Kultúra (9) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>