Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
f6483b2be51367a333705290b6126c60.jpg

Magyarországi választások – 2010 – Orosz metró Budapesten

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Fővárosépítő Demszky Gábor egy alkalommal már az ötös metróról vizionált. Tulajdonképpen jogosan, hiszen egy hasonló nagyságú városban sokkal több metróvonal is működhet. Igaz, nem egy ilyen város és országvezetés alatt...

Hogy jönnek ide az oroszok? Valami csoda (?) folytán az orosz államadósság hazánk felé elég tetemes volt amikor összeomlott a kommunista rendszer. Az Orosz Állam felajánlotta kis hazánknak, hogy az államadósság terhére megépíti nekünk a négyes metrót. Az már a tudományos-fantasztikum témakörébe tartozik, vajon mennyi mindent lehetett volna megoldani az így felszabaduló pénzekből Budapest közlekedését illetően.

 
Az oroszok nem építettek metrót. Pedig milyen szoros volt az együttműködés a valaha volt KGST (fiatalabbak kedvéért Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa) országai között. Persze ez a valóságban a szovjet érdekek kiszolgálását jelentette. Gyakorlatban ez úgy működött, hogy gyerekkoromban leszedtük még azt a paradicsomot is, ami már annyira érett volt, hogy szinte paradicsomlé formájában érkezett meg a tsz-telepre, de a „ruszkiknak jó lesz”. A hatalmas szovjet piac mindent felvett és konvertibilis rubelban fizetett. Hol volt még akkor az euró?
 
A Szovjetunió felbomlott, a volt csatlós országok szabadultak még az emléküktől is. Összeomlott a KGST is, mert igazi tervgazdaságként próbálta meghatározni, kinek mit kell termelnie. A magyar kormányok pedig kizárólag a nyugatra figyeltek. A valaha volt pártkommiszárok, KISZ-esek jó tanulónak bizonyultak. Mindegy, hogy Moszkvára, vagy Brüsszelre, vagy Washingtonra kell figyelni, de valaki mondja meg, mi a helyes és hogy lehet a zsebeket megtömni.
 
Pedig a világ népességének több, mint a fele Ázsiában él. Ott a milliárdos mohamedán népesség, vagy Afrika is. Megannyi gazdasági lehetőség (is).
 
Milyen lehetne a jövő?
 
Tagjai vagyunk az Uniónak, bár úgy tűnik, inkább a hátrányait éljük meg, semmint az előnyeit. Özönlik hazánkba az olcsó élelmiszer, miközben a Kárpát-medence nem csak önellátó lehetne, de jelentős mértékben exportálhatná is terményeit, termékeit. Persze minőségi termékekre gondolunk...
 
 
Az orosz gázért (részben) élelmiszerrel is lehetne fizetni, és gazdaságilag sokkal élőbb kapcsolatokat építhetnénk ki Ázsia országaival. Nem mellesleg Kazahsztánban, Kínában, Indiában rokon-népek is élnek. S Magyarország könnyen lehetne Ázsia hídfőállás az Unió felé. Kiaknázatlan és elhanyagolt terület ez.
 
A világ többpólusú lett, s nem csak Washington számít. A világ csendőre egyre kevésbé számít...
  
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1309) Mozi világ (440) Egészség (50) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Történelem (17) Jobbegyenes (2778) Sport (729) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (310) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Gazdaság (702) Életmód (1) Mozaik (83) Nézőpont (1) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7501) Belföld (10) Tereb (146) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>