Ma 2024 április 26. Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.
505417ef0c62fe5e311ca16d24e5f4a0.jpg

Kit operáltak kivé a baloldalon?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Lech Walesa és Adam Michnik - Magyarország Bohócügyi Államtitkárának tanácsára - néhány éve plasztikai műtéten esett át egy titkos osztrák pszichiátriai intézetben. A két lengyel politikus új arcot kapott, ma Magyarországon már Gyurcsány Ferenc és Molnár Csabaként ismertek.

Nyilván hamar leesett, hogy a Magyar Szolidaritási Mozgalom közleménye indul ilyen vicceskedve, amit Molnár Csaba nyilatkozata kapcsán adtak ki az egyenruhásokból verbuválódott érdekvédők. A Demokratikus Koalíció önjelölt frakcióvezetője ugyanis azt nyilatkozta: „a Milla és a Szolidaritás demonstrációin részt vettünk és mozgósítottunk, sőt, vidékről buszokkal hoztuk fel az embereket. Támogattuk őket, de csak csendben. Ha jól megy ezeknek a civil szerveződéseknek, az mindenkinek jó.”

A csend nem jött össze: Juhász Péter a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, hogy nincs szükségük a DK mozgósítására és egyáltalán: semmi közük a nyolcvankilences, polgári balközéphez. A Milla-szóvivő szavait azért több dolog is árnyalja: egyik szónokuk, a Negyedik Köztársaság nevében beszélő Istvánffy András például mozgalmuk párttá alakulásuk hetében mondta el lapunknak is, hogy nem tartják kizártnak a technikai koalíciót Gyurcsányékkal, és/vagy más baloldali alakulatokkal. Ehhez képest apróság, de tény: Polgár Dóra is reklámarca volt a „nemtetszikezésnek”, aztán mikor kiderült, hogy MSZP-s önkormányzati képviselőjelölt volt, a Hallgatói Hálózat elhatárolódott tőle, úgyhogy Polgár besorolt az egykori kormányfő mögé az Újkorcsoporttal és lelagymatagozta a civileket. És ez már tényleg a tüntetési kremlinológia határait súrolja, de ott van még az az időtájt még DK-tisztségre jelölt, büszke gyurcsányista Dániel Péter, aki Millás, szervező feliratú VIP-nyakbavalóval fotózta magát a „százezer Magyar Demokrata, százezer öntudatos hazafi szép, békés és méltóságteljes ünnepén”.

Háttérpártok?

Az MSZP-székházban is előadó Kónya Péter persze komoly hangon is megnyilatkozott a DK-s buszoztatás kapcsán. Ugyancsak a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: nem tartja szerencsésnek, ha politikai pártok úgy próbálják saját elfogadottságukat növelni, hogy erősödő civil szervezetekre hivatkoznak. Közben pedig a Szolidaritás Mozgalom vonzerejéről és a Milla politikusellenességéről értékezik Baja Ferenc, a szocialisták házi politológusa, Ágh Attila is szerveződő „háttérpártokról”, meg a „bohócforradalom bátor ötletgazdáiról” értekezett a Népszavában. Hasonlóképp bírálja például a készülő Munka törvénykönyvét a párt és a mozgalom: nőtt a munkavállalók kiszolgáltatottsága, mindkét fél szerint a kormány a dolgozókkal fizetteti meg gazdaságpolitikai hibáinak árát. Egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen Gúr Nándor elmondta, hogy a jövőben többet kell majd dolgozni kevesebb bérért, a munkaerő-piaci rugalmasság pedig kiszolgáltatottsággal társul. Itt a szakszervezetekkel való együtt működésre és az egybecsengő véleményekre is rákérdeztünk. Gúr személyes álláspontját osztotta meg velünk: eszerint nem a zászlók és a pártoskodás a lényeg, hanem az ügyek, amelyek összekötik a az abban szereplőket és amelyek kapcsán ugyanazt a véleményt fogalmazzák meg. Korábban pedig, igaz, nem a Munka törvénykönyvével, hanem a kilakoltatások leállítása kapcsán az MSZP kiadott egy közleményt, amelyben támogatják a Civil Akcióegység ez ügyben megfogalmazott felhívását.

De hogy ne legyen olyan egyszerű: még Gyurcsány Ferencnek is feltűnt a Magyar Nemzet azon csütörtöki cikke, amelyben Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos szövetségének elnöke megpendíti az érdekvédők pártalapítási lehetőségét. Az MSZOSZ első embere a Hír TV-ben már ötletelgetésnek minősítette mindezt. Hagyományosnak mondható jó viszonyuk az MSZP-vel pedig vélhetően fennmarad, ugyanis az Autonómokkal, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával, és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörüléssel egyetemben egy 94 pontos módosító indítványt fogalmaztak meg a Munka törvénykönyvéhez, ezt pedig a szocialisták fogják benyújtani majd.

Tompos Ádám, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Politika (1582) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Mozaik (83) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Vetítő (30) Kultúra (7) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Mozi világ (440) Heti lámpás (312) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Életmód (1) Gazdaság (706) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7561) Jobbegyenes (2793)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>