Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
ab28342f36c5aad769dc136be189849d.jpg

Jobbszél - Náci

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Wiesenthal Központ fáradhatatlanul dolgozó vezetőjének, a méltán népszerű Efraim Zuroffnak ismét sikerült felkutatnia egy még bujkáló nácit.

A 93 éves Gyurgyalag Ignác ellen az a vád, hogy Jászjákóhalmán, ahol 1944-ben lakott, mindenki nácinak tartotta. Sikerült is szemtanúkat találni, bár a beazonosítást megnehezíti, hogy hatvannyolc év után csak figyelmes vizsgálódással sikerült az idős férfin felfedezni a huszonöt éves siheder vonásait.

Az amerikai politika, a nyugati és az izraeli sajtó megelégedéssel vette tudomásul, hogy az igazságszolgáltatás elől senki sem rejtőzhet el, az emberiesség elleni bűnök sosem évülnek el. A hazai baloldali pártok, a történelmi egyházak és a zsidó civil szervezetek üdvözölték a fejleményeket.

Nemzeti jogvédő csoportok természetesen felajánlották Gyurgyalagnak, hogy a várható perben ellátják a védelmét. „Nem tűrhetjük, hogy egy magyar embert évtizedekkel később meghurcoljanak mondvacsinált, ellenőrizhetetlen vádakra támaszkodva.” Német lapok megírták, hogy Magyarországon bármilyen ürügy alkalmas arra, hogy a tomboló antiszemitizmus feléledjen.

Ekkor azonban napvilágra kerültek olyan adatok, amelyek egyértelműen igazolják, hogy Ignác bácsi anyai ágon zömmel zsidó felmenőkkel rendelkezik. A Mazsihisz rögtön jegyzékben tiltakozott ellene, hogy egy szegény, öreg zsidót meghurcoljanak. „Ismét zsidótörvények Magyarországon?”, tették fel a kérdést szalagcímükben német lapok. A dolog odáig fajult, hogy Efraim Zuroffnak az amerikai kongresszusban kellett magyarázkodnia, hogy ő valójában nem antiszemita. „Akkor miért akar bíróság elé citálni egy 93 éves, megrendült egészségű zsidó származású embert?”, dörrentek rá a képviselők.

A megoldást végül egy oknyomozó riporter találta meg. Jászjákóhalmán azért nevezte mindenki Gyurgyalagot nácinak, mert ez az Ignác becézése. „Náci voltam egész életemben”, ismerte el az öreg, majd csendesen hozzátette: „Illetve most már Náci bácsi.”

Ungváry Zsolt - demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Gazdaság (705) Nézőpont (1) Életmód (1) Egészség (50) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Kultúra (7) Történelem (18) Jobbegyenes (2788) Tereb (146) Sport (729) Mondom a magamét (7546) Politika (1582) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>