Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
bc90e0ed2b41c9790ddcce5454aeb384.jpg

Háromszáz felett

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Száz százalékig igaz Szijjártó Péter azon minapi állítása, hogy „bizonyos pénzügyi körök érdekeit sértjük”. Mármint a magyar gazdaságpolitika. Ugyanakkor a helyzet felismerése csekély vigasz: Magyarország immár a világ (!) nyolcadik legkockázatosabb állama, tehát a kormánynak tenni kéne azért, hogy lekerüljünk erről a listáról.

Bár kétségtelen, hogy kalandos, de túl kockázatos is egy csoportban lenni Pakisztánnal és Venezuelával. Tudniillik – a Bloomberg összefoglalója szerint – a forint volt a legrosszabbul teljesítő európai valuta az elmúlt három hónapban. Olyannyira, hogy a görögöket nem számítva az uniós országok közül Magyarország csődkockázata nőtt a legnagyobb mértékben. Valószínűleg az úgynevezett nem ortodoxnak nevezett intézkedések is „bejátszanak” ezen a téren. Talán nem kellene mindent az euró válságára fogni, hiszen a svájci Credit Suisse friss elemzése is arra világít rá, hogy a hazai fizetőeszköz az utóbbi időszak legnagyobb vesztese: a feltörekvő piaci devizák rangsorában a forint az utolsó helyre esett vissza. „A költségvetési fejlemények felelősek a forint sokkal rosszabb megítéléséért” – derül ki a svájci nagybank összeállításából.

Arra, hogy pontosan milyen pénzügyi körökre is gondol a kormány, amúgy van sejtésünk. Például a Nemzetközi Valutaalapra, mert a kabinet első és második gazdasági akcióterveivel tabukat döntött. A teljesség igénye nélkül: ágazati különadók bevezetése, elrugaszkodás a klasszikus IMF-kottától és a magán-nyugdíjpénztári rendszer beolvasztása. De sérthetjük még a nemzetközi hitelminősítők érdekeit is, hiszen a kabinet nem akar belenyugodni az „alapigazságba”, miszerint a hitelminősítőknek mindig igazuk van.
Ha pedig nincs igazuk, az imént citált, főszabály lép életbe. Még akkor is, ha a hitelminősítők megégették magukat a világgazdasági válság idején. Továbbá aggodalommal tölti el a kormány ténykedése a Magyarországon működő bankokat is. Tény, olyan verdikteket hozott a kormány – mindenekelőtt a bankadót és a devizahiteles végtörlesztést lehet említeni –, amelyek nem pusztán zavart, hanem százmilliárdokban mérhető anyagi veszteséget is jelentenek a magyarországi pénzügyi rendszerben.

Bizonyos pénzügyi körök sértése azonban hatalmas károkat okoz: úgy tűnik, tartósan háromszáz felett állapodott meg az euró a forinttal szemben, míg egy svájci frankért 250-et is elkérnek. Ha pedig a görög válság eszkalálódik, a forint árfolyama elszállhat. Utóbbi a bankrendszert roppanthatja meg, míg az államadósság finanszírozásának esetleges problémái magát a magyar államot. Cseppet sem mellesleg nem kelendők állampapírjaink, amely a jövőre nézve financiális és „nagypolitikai” (mire jó az IMF?) gondokat idézhetnek elő. Tulajdonképpen egy hét leforgása alatt az állam háromszor nem tudott államkötvényt kibocsátani, mert kevés volt a vásárló.

S itt van még a legfájóbb pont: a magyar gazdaság növekedési potenciáljának egyelőre lőttek. Már Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, az első Orbán-kormány pénzügyminisztere is úgy tartja: optimista a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban feltüntetett másfél százalékos bővülési terv. Valószínűleg rózsaszín adat a beruházások gyarapodási indexe is, csakúgy mint a fogyasztás növekedése, inkább a stagnáló jövedelmek mellett megszűnő munkahelyekre és mind magasabb adókra kell berendezkednünk.

Egyébként nem az a gond, hogy a kormány háborút indított az államadósság letörése érdekében, vagy éppen „izmozott” az IMF-fel és a bankokkal, hanem: ezek az intézkedések tovább növelték az ország pénzügyi sebezhetőségét. Márpedig bennünket a külföld finanszíroz. Ráadásul újból pénzügyi és gazdasági krízis előtt áll Európa, s ilyenkor az egyébként is kockázatos országok, gazdaságok értékelődnek le.

Csaták helyett tárgyalásra, kiegyezésre lenne szükség azokkal a bizonyos pénzügyi körökkel.

Szajlai Csaba, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7501) Nagyvilág (1309) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (310) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2778) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Egészség (50) Életmód (1) Kultúra (6) Mozaik (83) Autómánia (61) Belföld (10) Gazdaság (702) Titkok és talányok (12) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Vetítő (30) Történelem (17) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>