Ma 2024 április 20. Tivadar napja van. Holnap Konrád napja lesz.
e8407ddb1d93bdbb4cf215a699cff2fe.jpg

Geostratégiai dilettantizmus

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bukaresti vezetőség alá kerülhet a Magyarország–Erdély határon átnyúló együttműködési program, és a felvidéki államközpont is megkaparinthatja a hasonló Duna-Ipoly észak-dél programban az irányító hatósági szerepköröket – adta hírül a sajtó.

Netán Trianonban született a döntés?

A hír olvasója megdörzsöli a szemét, ám még egyszer elolvasva a mondatot, belekapaszkodik az asztalba, nehogy aláboruljon. Milyen újabb ármány nehezedik a térségre? – mereng el. Kik mesterkednek újólag az eladósodott társadalom ellen?

Kiderül, a döntés nem Párizs mellett született.

Hazánk azért ajánlotta fel a bukaresti és a felvidéki államvezetőségnek „egyaránt a végrehajtó intézményrendszer vezetését, mert az elmúlt évek kudarca bebizonyította, hogy a két szomszédunkkal való szoros együttműködés nélkül nem lehet sikereket elérni. Meggyőződésünk, hogy a programok sikere a ciklus elején megkötendő szakmai-tartalmi megállapodásoktól függ, nem pedig attól, hogy a közösen támogatott projekteket honnan ellenőrzik.”

A közlemény abszurditása didergető.

Hogyan lehet megfelelő szakmai búvárkodás nélkül stratégiai pozícióba emelkedni? Miért nem olvas magas döntéshozó Brzezinski-tanulmányokat vagy Kissinger-műveket? Hol van az agytröszt a döntéshozó mögül? Miért nincs elemi konzultáció?

És mit tett – ha tett – az ügyben a szaktárca?

Nagy hagyományú, óriási felkészültségű, lelkiismeretes apparátus tevékenykedik a Duna parti épületben. Képtelenség, hogy ekkora dilettantizmust keresztüleresztene egy döntés-előkészítési folyamaton. Sőt, már az elemzés elején elakasztaná.

Hogyan kerülhet nemzetközi döntés lehetősége lelkes amatőrökhöz?

Egyszer Grósz Károly találkozott Aradon egy hétpróbás nemzetközi geostratégával – máig felejthetetlen a blamázs. Megyei párttitkárként – Grósz – nem tudott nemzetközi tárgyalásokhoz kellő tapasztalatot szerezni.

Döntéshozatalhoz még kevésbé.

Ehhez a területhez speciális intelligencia kell még a szavannák országaiban is. Olyan térségben pedig, ahol 1956-ban töltényeket adtak sortűzhöz szomszédállamból, majd gumibotokat exportáltak vagonszámra, nos ilyen régióban fölöttébb kockázatos lehet a dilettantizmus.

És hol akadtak el a bizonyos mélyebb információk?

Híres profijaink miért nem látják el elemzésekkel azokat a magasba emelkedetteket, akik döntéseket hozhatnak? Miért nem erőltették rá az elemi információkat, ha nem kérdezte, esetleg fölényesen visszautasította azokat?

A nélkülözhetetlen tudás valamiért nem került be a döntéshozó elmébe.

Az ismerethiány mellett még egy ártalom lökhette felszínre a döntést. A megfeleléskényszer. A Dunától délre, Csengertől nyugatra, Deszktől északra – A Szentgotthárd—Kőszeg vonalat most ne említsük – egyes döntéshozatali magasságokban a hercigeskedés sajnos politikaformáló.

Ezért parolázott a Kempinskiben a D209-es egy délkeletről jött alakkal.

Márpedig az uram-bátyámkodás a Monarchiában sem a nemzetközi kapcsolatokat jellemezte. És később: „A birodalomnak nem barátai, hanem érdekei vannak” – mondta a többször is egy nagy nyugati geostratéga.

Küzdelmesen megszerzett pozíció átengedése fájó gyermetegség.

Talán még lehet orvosolni.

Kovács G. Tibor  - gondola.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Vetítő (30) Mozaik (83) Mondom a magamét (7546) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Heti lámpás (312) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1310) Gazdaság (705) Autómánia (61) Történelem (18) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2788) Szépségápolás (15) Életmód (1) Tereb (146) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Kultúra (7) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>