Ma 2024 április 27. Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.
d342c65260b11fa4c2433377e525922b.png

Ellenzéki kampányviagrák

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kíváncsiak vagyunk, milyen civódások várhatók az ellenzéki hadállásokban az után, hogy kiderült: Bajnaiék nagyrészt az MSZP, illetve Petrétei József 2006-os alkotmánykoncepciójáról koppintották saját verziójukat?

Mint ahogy azt is várjuk, hogy a ballib médiában milyen nagy tisztázó akciók indulnak az egyértelmű plágium nyomán. Nem lehet kétséges, hogy ha akarnak még tükörbe nézni, legalább akkora üldözéses hadjáratot kell folytatniuk, mint tavaly tavasszal Schmitt Pál akkori köztársasági elnök ellen. Sőt, sokkal komolyabb nehéztüzérséget kell bevetniük, miután itt nem holmi húsz évvel ezelőtt írott kisdoktori disszertációról van szó, hanem egy kormányrúd-vágyó alakulat és vezetője hitelességéről. Nem lenne túlzás a felháborodás, hiszen egy ország életében meghatározó alaptörvény tervezetéről beszélünk.

Tessék akkor most, az alkotmányos plágiumbotrány kirobbanásakor követelni Bajnai távozását a közéletből, sőt, mint szokták, az országból. Hisz ő fel sem tüntette Petrétei József volt szocialista igazságügy-miniszter nevét az alkotmánytervezetükben. Reméljük, a baloldali sajtó mellett az MSZP is hangosan tiltakozik, hisz szellemi tulajdonukat nyúlta le az Együtt 2014. Gyurcsány Ferenc haragvó nyilatkozatait is elvárjuk, mivel az ő miniszterének, kormányának művét orozta el az egykori utód-kormányfő. Aki plágiumhalmozó, mivel a baloldali La Repubblicának adott interjúja is fantáziátlan másolmánya Mesterházy Attila a kommunista L'Unitában előadott jajveszékelésének a diktatúra és a fasizmus honi előretöréséről.

Valami azonban azt súgja, hogy se az álbaloldali formációk, se máskor vadászkutyaként új nyomok után szimatoló sajtójuk nem fogja a füle botját sem mozdítani az alkotmányterv-plagizálás miatt. Most el fognak maradni a demonstrációk és nemzetközi levélváltások, izgatott külföldi elítélő véleménykérő telefonok. Nem lármázzák fel a fél Európai Uniót és Washingtont a hallatlan-borzasztó demokráciacsúfolás miatt. Sebaj. Az álbaloldal, értelmisége és médiája már leplezni se próbálja szélsőséges, harcos elfogultságát. Régebben még megkíséreltek úgy tenni, mintha a függetlenség igénye nyomaiban felfedezhető volna soraikban. Tessék-lássék néha egy óvatos ejnye-bejnyét csak-csak megkockáztattak független-baloldali szakértőik. Mára belátták: jobb az egyenes út, a színvallás – legalább a pártosságban, az objektivitásra való fittyet hányásban.

Dehát igaz is, honnan veszik, hogy az alkotmánytervezetük rajtuk kívül érdekelne számottevő tömegeket? Miből gondolják, hogy nem tudja mindenki: annyi esélye van az egymástól lopkodott és összevissza toldozott-foldozott tákolmánykoncepciójuknak a hatálybaléptetésre, mint Osztyapenkónak arra, hogy a kommunista szoborparkban lépést váltson? Eddig azt mondták, új alaptörvényt hozni felesleges, jó nekünk a régi, a proletárdiktatúra.... bocsánat, a régi sztalini alkotmány. Nem a nem létező gazdasági programjaikkal kellene foglalkozniuk inkább, mint egy olyan tervezettel, amelynek elfogadására a sansz a minimálisnál is szerényebb? Lehet persze, úgy vannak vele, mint Jim Carrey a Dumb és Dumber című filmben, amikor megörül, hogy egy a millióhoz valószínűsége van Lauren Holly szerelmének elnyerésére – „Akkor van esélyem!”

Elgondolkodtató, miért tűznek ki irreális, kampányviagraként szolgáló célokat, amelyekről lerí, hogy maguk sem hisznek benne igazán? Az egész egy licitre, árverésre hasonlít, amelyben minden résztvevő azt a hatást akarja kelteni, hogy nála van a legtöbb pénz a kalapács alá kerülő műtárgyra. Valójában azért megy a birkózás és nagyotmondás a baloldalon, hogy versenyelőnyt szerezzenek vetélytársaik előtt. A marakodás tétje: ki legyen a vezérürü. Ám túlontúl sok az aspiráns és még több a hajóra felkéredzkedő másod-, harmadhegedűs. A balos pole-pozíció eredeti várományosa az MSZP volt, de Bajnai bejelentkezése a falka alfa hímjének posztjára megkavarta a kondért. Az LMP sem az előre megírt forgatókönyv szerint működik – nem akarja önként vállalni a vazallus szerepkört. Igazuk van, hiszen a parlamentbe jutással már bizonyítottak, a választáson sosem indult Bajnaival és groupjával ellentétben. Elhamarkodottan fölényeskednek velük a baloldalon. Így három vetélkedő fél rugdalja egymást az asztal alatt. Mire alapítják, hogy őszödi száztrükkös Gyurcsány belenyugodna bármilyen nem vezető szerepbe? És akkor még ott vannak a koncért kuncsorgó szatelitek, minibolygók. Csöppnyi iróniával úgy fogalmazhatunk: aggasztó, hogy még mindig nem ismerjük sem Schmuck Andorék, sem Kuncze Gáborék, sem a Szolidaritás, a 4K!, vagy Árok Kornélék alkotmánykoncepcióját. Követeljük, nyilatkozzanak és ne tartsák gyötrő kételyek közt vergődni a magyar társadalmat. És a Jobbik? Honnan veszik, hogy nem szavaznak át sokan ismét rájuk a tradicionális baloldali szavazóbázisból? Ugyanúgy, mint 2010-ben történt. Ha gazdasági elképzeléseiket, a kormánybírálatok hevességét, populista irányait, konkrét elemeit nézzük, nyugodt lélekkel egymás keblére borulhatnak. De nem akarnak inkább külön-külön is egy kis kétharmadot a parányformációk? Elejét venné a juss fölötti ellenzéki civódásoknak. Alakíthatnának egy játékparlamentet, benne pici kétharmadokkal, kis alkotmányokkal, falatka kormányokkal, mint amiket az autókban a gyermekülésekre szerelnek.

A hírek szerint az Együtt 2014 máris elöl jár a jó példával. Oszlásnak indulva állítólag három pártocskára bomolhat. Hogy a Jobbikkal szemben finnyáskodnak, ágálnak? Ugyan már! Az egész álságos stratégiát szemlélteti az a duplafenekűség, amit a szigethalmi brutális késelés kapcsán elővezettek. Körvonalazódik, mi az álbalos trend: egyrészt tüntetgetni a Lendvay utcában, másrészt kikacsintgatni a szélsőséges szavazóknak avval, hogy lépten-nyomon lecigányozzák  a miniszterelnököt, mint az ATV honlapján legutóbb. Ne aggódjatok, rendes rasszisták vagyunk mi is a kulisszák mögött, nyugodtan ideadhatjátok a voksaitokat - üzenik huncut kádári szemcsippentéssel. Mert a duplafenekű kettős beszéd úgy tartozik hozzá az utódpárti gondolkodáshoz, mint púp a tevéhez. Ők a hazugságot úgy hívják: dialektika. De ettől még az emberek néven nevezik a fogalmakat. Megérzik, miért mondanak annyi választóijesztő marhaságot, különféle sarcokkal fenyegetve a lakosságot a tandíjtól az ingatlanadóig, a bankadó megszüntetéséig. Bajnai hiába magyarázkodik, csökkentené a minimálbért. Gratulálunk! Csalogatóbbat nehéz kifundálni.

Kilóg a lóláb: külföldi támogatóknál kampányolnak, kalapoznak. Azért  életidegenek az ötleteik, mert nem itthon, hanem messze távolban találták ki a legtöbbet, ahol fogalmuk sincs a magyar viszonyokról. Hát emiatt nem képesek szervezni egyetlen elfogadható méretű tömegrendezvényt. Összeverbuválhatnak ötven és egy belterjes tüntetést, százegy alkotmánytervezetet, az áhított proteszthangulatot csak egymás közt, szűk családi körben tudják gerjeszteni.

Megyeri Dávid - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Gazdaság (706) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7565) Jobbegyenes (2793) Egészség (50) Belföld (11) Vetítő (30) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Kultúra (7) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Életmód (1) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Történelem (18) Politika (1582) Tereb (146) Tv fotel (65) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>