Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
e5fa13e5d5bd30ca8f10f6051e11a231.jpg

Bokrost és Csányit kiküldték a folyosóra veszekedni

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha már ekkora ember lett Bokros Lajos, felidézzük egy kicsit a múltját, hogy ne mindenkinek a „csomag” meg az MDF jusson eszébe róla. Egy adag Rikárdó Dávid, cseppnyi Csányi és egy nagy evőkanál Soros. Jó étvágyat!

2009-ben már volt egy pillanat, amikor érdemes volt megírni, hogy ]]>ki van a bajusz mögött]]>. Most csak néhány gondolatébresztő életrajzi adat a Moma, a DK, az Együtt, a budapesti MSZP és a Magyar György mögött álló civil milliók főpolgármester-jelöltjéről:

– Bokros Lajos 1988-tól a „kint is vagyok, bent is vagyok” vezérelv szerint viszonyul a fennálló rendhez. Bár a '80-as években Rikárdó Dávid néven szamizdatokban publikált (közösséget vállalva az angol klasszikus közgazdaságtan egyik alapemberével, David Ricardóval), az első szabad választáson az utódpárti MSZP budapesti listájáról szerzett mandátumot.

Bokros Lajos - Fotó: Szabó Balázs

– 1991-ben aláírta a szociálliberális összefogás jelképévé váló Demokratikus Chartát, de nem mondott le az akkor még állami tulajdonú Budapest Bank vezérposztjáról (pedig a megbízást az Antall-kormánytól kapta).

– Bokros „reformhajthatatlansága” néha a konokságig fajult, ennek következtében először a Sólyom László vezette Alkotmánybírósággal, később Horn Gyula kormányfővel is összetűzésbe került. A nevét viselő 1995-ös megszorító csomag egyes részleteinek alkotmánybírósági elmeszelése után hatáskörtúllépéssel, gazdaságpolitikai cenzúrával vádolta a taláros testületet.

Ő mondta a díszbeszédet a Gyurcsány Ferenc–Szilvásy György kettős nevével fémjelzett, szakoktatással foglalkozó Perfekt Rt. évnyitóján.

– A Gyurcsány-kormány 2006-ban őt delegálta az ELTE gazdasági tanácsába – noha a szakember ekkor már Soros György magánintézményét, a Közép-európai Egyetemet (CEU) vezérigazgatta. Bokros már 1989-től – friss MSZP-tagként – összebútorozott néhány kanadai-amerikai üzletemberrel, köztük Andrew Sarlóssal és Soros Györggyel az Első Magyar Befektetési Tanácsadó Rt. igazgatóságában. Bokros egyébként 1995-ben különös szívességet is tehetett volna Sorosnak, de Horn Gyula közbelépett. Csányi Sándor OTP-vezér és Bokros úgy összekapott, hogy Hornnak kellett rájuk szólnia, ne itt civakodjanak, menjenek ki a folyosóra veszekedni. A pénzügyminiszter ugyanis épp le akarta váltani a privatizáció küszöbén álló OTP vezetőjét, mert tőzsdére készült vinni a bankot, ahelyett, hogy eladott volna egy meghatározó részt az amerikai befektetőket szervező Soros Györgynek. Horn végül megakadályozta, hogy a Soros-forgatókönyv érvényesüljön.

– A „holt profi” hírében álló expénzügyminiszternek egyéb kudarcai is akadtak. A horvátok például azért mondtak búcsút a világbanki szakember Bokrosnak, mert egy gazdasági lapban saját elképzeléseként tálalta a kormány új terveit.

– Az Új Pillér egészségpénztár elnökeként Bokros készen állt az egészségbiztosítás privatizációjában való részvételre, ám a Gyurcsány-kormány végül elállt a több-biztosítós modell bevezetésétől.

]]>www.valasz.hu]]> - Bódis András

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Kultúra (7) Titkok és talányok (12) Sport (729) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Életmód (1) Jobbegyenes (2788) Gasztronómia (539) Egészség (50) Mondom a magamét (7546) Történelem (18) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Heti lámpás (312) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1582) Flag gondolja (36) Belföld (10) Mozaik (83) Gazdaság (705) Tv fotel (65) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>