Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
63939943c3daeeb92817a82f9db3007a.jpg

Baloldali bóvliszuggerálás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Így múlik a világ dicsősége – mondható az újbaloldali blokk szívós sikertelenséghajhászása kapcsán. Alig van olyan megnyilatkozásuk, amiben ne sulykolnák a bóvli szó ismételgetésével, szuggerálásával, milyen besorolás vár az országra, ha a hitelminősítők a sarkukra állnak végre-valahára és felhagynak a Fidesz-kormánnyal szembeni puhánykodással. 

Minő pálfordulás! Két éve a szocialisták még azért estek az egyik eufóriából a másik örömködésbe, amiért a Standard and Poor’s mégsem minősítette le a Bajnai-kormány alatt az országot a bóvli kategóriába. Érdekes, akkor nem sikoltoztak hisztérikusan az MSZP-ben, micsoda szörnyűség a jelenleginek megfelelő BBB-besorolás, ami a befektetésre még éppen ajánlott szintnek felel meg. Épp ellenkezőleg! Nagy volt a vidámkodás az utódpárt háza táján, amiért nem rontott tovább az amerikai cég hazánk egyre negatívabb megítélésén. Mi a szösz! Ennyire más a véleményük ugyanarról a minősítésről, ha nem ők vannak hatalmon? Pedig az államháztartás, a gazdaság mostani biztató állapotához képest akkortájt még a tönk szélén álltunk.

Lendvai Ildikó pártelnöknő nem csak úgy tessék-lássék örvendezett a nagy sikernek. Ünnepi napirend előtti felszólalásban emlékeztek meg a jeles eseményről. Mivel éppen féléves fennállását jubilálta a szakértőinek hívott új MSZP-kormány, amelyet töretlenül támogatott kívülről az azóta kámforrá lényegült SZDSZ, sőt MDF. És miért Lendvai kartársnő emlékezett meg e dátumról, s nem Bajnai Gordon szakértői kormányfej a maga testi valójában? Hisz egy miniszterelnöktől elvárható lett volna, hogy a félév-fordulón maga számol be arról, hová jutottak az országstabilizációban, a Gyurcsány utáni romeltakarításban. Még a manapság a Fidesz-kabinet működéséről oly szívesen és cinikusan nyilatkozó Oszkó sporttárs sem nyújtogatta a nyakát akkoriban, hogy pénzügyminiszterként beszámoljon a megtett útról. Valahogy nem bízhattak az eredmények átütő voltában, így csak Lendvai Ildikó tartott szemináriumot a T. Házban.

Elkerülték ezáltal azt a méltánytalan, antidemokratikus rizikófaktort, hogy a miniszterelnök beszéde után az összes parlamenti frakció értékelhesse a kabinet ténykedését. Ahogy parlamentáris demokráciában illik. A házszabály szerint senki sem szólhatott hozzá. Azazhogy mégis: Kiss Péter társadalmi koordinációért felelős tárca nélküli miniszter, politikai (!) miniszterelnök-helyettes válaszolt és teljes egyetértéséről biztosította pártbeli főnökét a helyzet haladó megítélésében. Megér egy mosolyt, miként lehetett a gazdaság szétcsapásában tárcavezetőként élenjáró, a Gyurcsány-kabinetben is ott ülő, ám szakértőinek maszkírozott miniszterelnöknek „politikai” helyettese, de lépjünk túl a komikumon.

Az utódpárti örömnek ugyanis a bóvli pillanatnyi elkerülésén túl másik forrása is volt. A Gyurcsány hattyúdala idején lerohasztott forint részleges – IMF–EU-dollármilliárdhegyek, újabb eladósítás révén, hatalmas jegybanki akciókkal kiizzadt – visszaerősödésén lelkendeztek, mint szuperkedvező tendencián. Igaz, a térségben erősödött minden nemzeti valuta, ám ez nem ásta alá egy cseppet sem a szakértői kormánypárt, sem pedig a még szakértőibb Bajnai-kormány felhőtlen hangulatát. Hogy most mi történne, ha a jelenlegi kormány a forint relatív erősödéséről beszélne, mint elért eredményről? Érzékenyebb idegzetűeknek nem ajánljuk még a gondolatkísérletet sem.

2009-ben nem volt semmi bóvlizás, halálhörgés, siralom, apokaliptikus rémüldözés a balmédiában. Dehogyis! Egyetlen joviális, megértő és megkönnyebbült mosolygás volt az egész MSZP–SZDSZ-es zsebsajtó. Pedig a mainál sokkal rosszabb volt a helyzet hitelminősítői és minden egyéb fronton. Ami az MSZP-nek dicsőség, a Fidesznek szörnyűség? Szerintük igen. És még fel sem bírják fogni, hogy ez milyen diszkriminatív és abszurd.

Megyeri Dávid, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Sport (729) Szépségápolás (15) Egészség (50) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (310) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Gazdaság (702) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Történelem (17) Vetítő (30) Jobbegyenes (2778) Mozaik (83) Belföld (10) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1309) Nézőpont (1) Politika (1582) Mondom a magamét (7501) Flag gondolja (36) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>