Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
686c6c93b7153523b54b7e3b26783cce.jpg

„Az antiorbánizmus vallás”

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bajnai Gordon esetében alacsony az „entertainment value", de vélhetően nem nyeri meg a választást, úgyhogy ez nem túl nagy probléma - mondja a csütörtökön utcára kerülő Heti Válaszban Tamás Gáspár Miklós.

A marxista filozófust kiátkozta a baloldal, miután másfél hete korrektnek nevezte, hogy Orbán Viktor megfogadta tanácsát és elment Bara József sírjához egy szál virággal.

„Akik egész nap nyafognak, hogy milyen szörnyű megosztottság van az országban, abban a másodpercben, amikor valaki egy kicsit átkiabál a szakadék fölött, azonnal őrjöngeni kezdenek" - mutat rá a Heti Válasznak adott csütörtöki interjújában a szerinte a magyar társadalmat jellemző konformizmus és nyájszellem hátulütőire Tamás Gáspár Miklós.

A filozófus két hete nyílt levélbe kérte Orbán Viktort: vigyen egy szál virágot a rendőrök által halálra vert Bara József sírjára. Miután a miniszterelnök teljesítette a kérést és még egy kávéra is meginvitálta a filozófust (amit egyébként utóbbi „kedves gesztusnak, semmi több"-nek minősített), a baloldali közbeszéd árulónak bélyegezte TGM-et. „Ha valaki kifogásolja, álláspontja csak úgy értelmes, ha azt is kimondja: az emberi jogok nem számítanak, a rendőri önkény helyénvaló" - mondja Tamás Gáspár Miklós, hozzátéve: „nem azért támadnak, mert a rendőri önkény pártján állnak. Dehogy. A támadások oka az antiorbánizmus természete. Az nem politikai irányzat, hanem vallás."

Amint az interjúból kiderül, a filozófus még mindig nem döntötte el, elmegy-e kávézni Orbánnal, akinek kormányzását egyébként „nemzeti tragédiának" tartja, noha azt elismeri, hogy most nagyobb a rend, mint a korábbi kormányzatok alatt volt.

Tamás Gáspár Miklós beszél még marxizmusáról, a magyarországi baloldal hiányáról. Szerinte „a neokon-neoliberális jobboldalt szokás baloldalnak nevezni - leszármazási okokból", ezért is olyan csekély a lelkesedés: az emberek is érzik, hogy nincs valós alternatíva, így aztán az unalomfaktor a legerősebb a mai politikában.„Nem csak itt. A franciák leváltották Sarkozyt, mert elviselhetetlen volt, aztán itt van most ez az Hollande, aki meg annyira unalmas, hogy az már sértés a francia nemzettel szemben."

A felvetésre, amely szerint Bajnai Gordon ebben a tekintetben párhuzamba állítható Hollande-dal, a filozófus azt mondja: az „entertainment value" alacsony az ő esetében is, „de vélhetőleg nem nyeri meg a választást, úgyhogy ez nem túl nagy probléma".

Az interjút a május 23-án megjelenő Heti Válaszban, vagy aznaptól a ]]>Digitalstandon]]> keresztül megvásárolva olvashatják el.

hetivalasz.hu - S.A

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Tereb (146) Egészség (50) Gazdaság (702) Történelem (17) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Heti lámpás (310) Titkok és talányok (12) Sport (729) Jobbegyenes (2778) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7501) Politika (1582) Autómánia (61) Kultúra (6) Mozaik (83) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>