Ma 2024 április 29. Péter napja van. Holnap Katalin, Kitti napja lesz.
877961f029fa52e3f2ec498a712c109f.jpg

Amerika bukik, Franciaország már elveszett

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A közmunka frontján az angolszász világ és Németország után katasztrofális dolgok alakulnak ki most a jobboldali, konzervatív Franciaországban.

Természetesen arról a Franciaországról van szó, amelynek elnöke, Nicolas Sarkozy nemcsak kacsintgat a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal annak programpontjait egymás után bekebelezve, kezdve a bevándorlás megszigorításától egészen a bűnözők elleni kemény fellépésig, hanem megválasztása után egyenesen azon nyomban az elnöki palotába invitálta beszélgetésre a szalonképtelen Jean-Marie Le Pent, a párt akkori elnökét. De mit is lehet elvárni egy olyan országtól, amelynek egyik minisztériumát bevándorlási, integrálási és nemzeti azonosságinak nevezik? Egy Vichy-Franciaországtól?
Egy ilyen országtól – amelyikben a hétköznapi fasizmus üli 24 órás torát – minden kitelik. Mint most a közmunka intézménye. Közmunka? Nem, nem. Beszéljünk nyíltan: munkaszolgálat, kényszermunka, robot, rabszolgamunka.

A fasiszta eszme és gyakorlat eme modernizált bőrbe bújtatott formája Amerikában kapott lábra évtizedekkel ezelőtt, amikor is a szociális segélyre utaltaktól közmunkát követeltek az adófizetői dollárokért cserébe. Franciaországban Laurent Wauquiez Európa-ügyi miniszter nemrégiben a szociálissegély-függést a francia társadalom rákfenéjének nevezte, és kijelentette, egy segélyt élvező polgárnak hetente legalább öt-tíz óra közösségi munkát kell végeznie. Ő elsősorban az aktív szolidaritási jövedelmet (revenu de solidarité active) húzókra gondolt, akiknek nem is éri meg bármiféle munkát vállalniuk, mert akkor kevesebb támogatást kapnak. A minisztert ötletéért elkezdték támadni. Elsősorban persze morális alapon. A szocialista ellenzék azzal, hogy a munkanélkülieket lustának bélyegzi. Martine Aubry, a szocialisták vezetője szégyenletesnek nevezte a gondolatot.
Azután jött egy fordulat. Kiderült, hogy a szocialista párt szavazói nagyon is rokonszenveznek Wauquiez-val, és a „közmunkát támogatásért” ötlettel. A legnagyobb ellenzéki párt erre hirtelen elfelejtette erkölcsi aggályait. Főként ahogyan közelednek a jövő évi választások, ugyanis Sarkozy UMP pártja ezzel a javaslattal is kampányolni akar. Ez a magatartásváltás már olyannyira előrehaladt, hogy Ségolene Royal, aki jövőre nagyon szeretne francia elnök lenni szocialista színekben, elkezdte támogatni az ötletet. Látható tehát, a fasizmus elleni kiállásnak is vannak határai a gallok földjén, ahol a munkanélküli-támogatás felső határa évi – nem sajtóhiba – 72 000 euró.
A fasizmus azonban nemcsak Franciaországot, de Németországot is elragadta.
Tomasz Konicz, a Magyarországot sűrűn lenácizó egyik ottani publicista így kezdte július
6-i cikkét a Linke Zeitung portálján, amely Kényszermunka Magyarországon címen jelent meg: „A magyar kormány kényszermunkát vezet be a munkanélkülieknek, német mintára – beleértve a munkatábort és a rendőri felügyeletet.”
Az amerikai republikánusokat szintén megcsípte egy darázs, sőt, az alkotmánygyöngítés, a fékek és ellensúlyok felszámolásának nagy böglye. Pontosabban a republikánusokat, akik most régi vesszőparipájukat vették elő, hogy a milliomosokat védjék. Hajmeresztő, amit tesznek. Mint Minnesotában, ahol törvényhozási többségük révén a szövetségi állam kormányát július 1-jén szépen bezárták. Ugyanis nincs pénz, mert a köztársaságpárti törvényhozók nem voltak hajlandók az évi 150 000 dollárnál többet kereső családok adóját növelni. Mivel a demokrata párti kormányzó meg kiadásokat nem akart csökkenteni, patthelyzet alakult ki, és a republikánus többség megakadályozta az új költségvetés megszavazását. Negyvennél is több szövetségi állami hatóság zárt be.

 

Szó szerint. Ez volt a bevezető ahhoz az országos szintű republikánus rémséghez, ami most jön.
A washingtoni kongresszusban a republikánusok elővették a magyar módszert, amitől a magyar balliberálisok nyomán Clinton asszony Budapesten óvta Orbán Viktort. Gyengíteni akarják a fékeket és ellensúlyokat, mégpedig úgy – és ennek hallatán ottani nagykövetségünk nyilván figyelmeztetni készül a szörnyű veszélyre Eric Cantort, a ház republikánus többségének vezetőjét –, hogy törvényhozási többségüket felhasználva módosítsák az amerikai alkotmányt, és azzal kötelezővé tegyék a nemzeti adósság maximumának nem a csökkentését, hanem növelését. Igen. Kötelező lesz Amerikának többet költenie, mint amennyi pénz befolyik.
De ez nem elég. A kiadásokat meg csak úgy lehetne kölcsönökből fedezni, ha azt egy szupertöbbség lehetővé tenné. Az amerikai alkotmány megváltoztatásához a szenátusban és a képviselőházban amúgy is kétharmados többségre van szükség, s hogy a megszavazott módosítást legalább 38 szövetségi állam hagyja jóvá.
Mesterházy Attila MSZP-s és Schiffer András LMP-s pártelnöknek ideje előkészíteniük útitáskájukat, hogy rendet tegyenek Óperencián innen és túl.

Lovas István, mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7568) Vetítő (30) Életmód (1) Tv fotel (65) Flag gondolja (36) Jobbegyenes (2794) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Gazdaság (706) Nagyvilág (1310) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (7) Tereb (146) Egészség (50) Politika (1582) Mozaik (83) Belföld (11) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>