Ma 2024 április 27. Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.
f15b33cb2127a81c0b6204f6ab7f902a.jpg

Álláspont - Végjátszma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ez még biztosan nem az utolsó parti. Gyurcsány Ferencnek, a magyar politika legnagyobb zsonglőrjének még lesz néhány húzása, mielőtt végleg követi elődjét, Torgyán Józsefet a politikai süllyesztőben.

Gyurcsány tudja, ha a következő választásokon elvérzik, aligha térhet vissza még egyszer a rivaldafénybe. Érthető tehát, hogy minden követ megmozgat a felszínen maradás érdekében. Élete legnagyobb játszmája, politikusi pályája sarokköve az őszödi beszéd. Annak idején ettől, ennek trükkös közzétételétől remélte, hogy addig soha nem látott magasságokba emeli; és még ma is ez a legélesebbnek gondolt fegyvere, ettől várja az újabb emelkedést. Így válik érthetővé, hogy mi miért történik valójában, miközben a hosszúra nyúlt történet újabb epizódját szemléljük.

Ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet? Új fejezet nyílt ebben a szappanoperában, és a bonyolult politikai játszma konstruktőrei ezúttal a Heti Választ találták alkalmasnak arra, hogy felhasználják céljaik érdekében. Egy legalábbis kuszának nevezhető múltú ember ott állt elő a legújabb rémmesével: bizonyos Feri, Imre és Katalin, az MSZP állítólagos vezető képviselői egyezkedtek volna Rózsa-Flores Eduárdóval a hanganyag kiszivárogtatásáról. Hogy van ez? Ki tárgyalt kivel miről? Kinek volt ez jó és miért?

Hogy az egykor állítólag szocialista (!) cigányok által (!) a nyílt utcán (!) megerőszakolt (!) nyilatkozó igazat mondott, az nem igazán vehető számításba. Lapunk a kezdetektől kitartott azon meggyőződése mellett, hogy maga a beszélő volt a tettes. Neki, Gyurcsány Ferencnek volt érdekében (legalábbis az volt a meggyőződése), neki volt lehetősége rá, és neki lett volna lehetősége arra is, hogy a teljes titkosszolgálati államapparátus segítségével felderítse, ha nem ő volt. Első olvasásra azt gondolhatta az ember, hogy maga a nyilatkozó álmodta az egészet – van ilyen elmezavar, híres emberek és nagy történetek körül mindig felbukkan néhány őrült… Napóleonok is tucatszám szaladgálnak a világban, még el is hiszik magukról. Mára azonban világossá vált, hogy másról van szó.

Mint a Laborc–Portik dokumentumokból most kiderült, a volt fő-titkosszolga szerint „volt egy ilyen tanácsadói kör” Gyurcsány Ferenc körül, az találta ki az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatalát (szenvedélyes igazságbeszédnek tartva azt), és úgy tűnik, hogy Szilvásy György titokminiszter intézhette a kiszivárogtatást. Érdekes a Magyar Rádió szerepe is az ügyben. Vajon milyen szinten, milyen megfontolásból döntöttek úgy, hogy nyilvánosságra hozzák az állítólag ismeretlentől kapott hanganyagot? Ne felejtsük el, a Magyar Rádió állami vállalat, munkatársai állami alkalmazottak.

Elképzelhető-e, hogy az aktív miniszterelnök közeli munkatársaival való előzetes konzultáció nélkül bárki vállalja egy ilyen atombomba erejű anyag közlésének a felelősségét? És ha konzultált, elképzelhető-e, hogy erről a miniszterelnök mit sem tudott? A válasz mindkét esetben nyilvánvalóan: nem.

Ettől még tovább lehetett ködösíteni, és Gyurcsány meg is tette, ezúttal a szocialista párt zsarolására használva fel a történteket. Most azonban kiszivárgott, hogy valójában ki szivárogtatott ki. Erről már hetekkel ezelőtt, első kézből értesülhetett Gyurcsány Ferenc „tanácsadói köre” is, hiszen Vadai Ágnes, a Gyurcsány-párt képviselője ott ül a Nemzetbiztonsági Bizottságban.

Egy ilyen hír után elképzelhető-e, hogy Gyurcsány tétlenül nézi, amint utolsó csodafegyvere éppen megsemmisül, a vádak a saját fejére hullanak vissza? Nyilvánvalóan erre is nem a válasz. Így születhetett meg az ellenakció terve. Gyurcsány Ferenc észjárására világosan fényt derít az úgynevezett köteles beszéd ügye, amellyel Kövér László egy mondatát forgatta ki, és amellyel gyakorlatilag a szocialisták javára döntötte el a 2002-es választásokat.

Idézzük fel, hogyan beszélt erről Debreczeni Józsefnek: „Mi csináltuk meg a »köteles akciót is«. Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az – egy kis rossz szándékkal – ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket (…) És összerakjuk. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek a vége a köteles tüntetés.” „És összerakjuk.” Ez Gyurcsány Ferenc gondolkodásának lényege. Összerakni a játszmát, előre végiggondolni minden lépést, számolni az ellenfél lépéseivel, azoknak elébe menni. Lecsapni a kínálkozó alkalommal, „kihasználni a benne rejlő lehetőségeket”.

Hogy a módszer nem eredménytelen, arra Gyurcsány maga a példa: trükkjei révén az ország vezetőjévé emelkedett. Csak azzal nem számol, hogy a hazugság olyan, mint a hógörgeteg: az elején még könnyű irányítani, de a végén már olyan hatalmasra nő, hogy mindent elsöpör. Az ő sorsa igazi politikai példázat: akinek hiteles elvei vannak, annak még a hibáit is megbocsátják, az elvtelen ember sorsa azonban, bármilyen zseniális játékos legyen is különben, elkerülhetetlenül a bukás.

Bencsik Gábor - demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Belföld (11) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Autómánia (61) Tereb (146) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (706) Szépségápolás (15) Politika (1582) Jobbegyenes (2793) Történelem (18) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7565) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Kultúra (7) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>