Ma 2021 június 14. Vazul napja van. Holnap Jolán, Vid napja lesz.
Reagan helye üres

Reagan helye üres

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Három és fél hónappal azt követően, hogy eldördült a rajtpisztoly az amerikai republikánusok elnökjelölt-állító előválasztási versenyfutásán, gyakorlatilag győztest lehet hirdetni Mitt Romney személyében.

Magyarán szólva eldőlt, hogy a hivatalban lévő demokrata elnök helyett kire szavazhat az Egyesült Államok népe a novemberben esedékes elnökválasztáson, ha elege lenne Barack Obamából. Amit viszont a felmérések nem támasztanak alá.

Romneyt, a volt massachusettsi kormányzót már jó ideje a legesélyesebbnek tartották, ám ahhoz legelszántabb, konzervatív riválisának, Rick Santorumnak a hétfői visszalépése kellett, hogy biztosra vehesse győzelmét. Senki ne legyen azonban meglepődve, a republikánus előválasztási eljárás ettől még folytatódni fog, millió dolláros vándorcirkuszként szelve át az országot.

Bár az amerikai politikai rendszer kiszámíthatósága miatt már most tudhatjuk, hogy a párt augusztusi kongresszusa a floridai Tampában hivatalosan is őt indítja a Obama ellenében, Romneynak papíron még maradtak riválisai Newt Gingrich, illetve Ron Paul személyében, mi több, az elnyert küldöttek száma alapján várhatóan csak júniusban lesz matematikai értelemben is övé a jelöltség. A show-nak viszont így is, úgy is folytatódnia kell, az amerikai szavazópolgárnak pedig éreznie, hogy működik a demokráciája, és elitje a kegyeiért küzd.

A mi perspektívánkból nézve furcsa politikai rendszer működik a tengerentúlon, a szabadok és a bátrak, valamint a fehér fejű rétisas földjén. Egyfelől roppantul szimpatikus a társadalom mikroszintjéig leérő folyamat, a pátszimpatizánsok jelölőgyűléseinek családias, őszinte hangulata, a helyi szokásokat kihangsúlyozó szabályok garmada. Ugyancsak irigylésre méltó az a rendkívül sokszínű véleményözön, amely a jelöltállítást kíséri, s amely sávszélességet nem kímélve ömlik a szavazópolgárra, hogy az megalapozhassa döntését. Másrészt viszont a kampány mértéktelen költségei, a pénzügyi erőfölény garantált kihasználhatósága nemcsak morális kérdéseket vet fel, hanem a demokrácia hitelességét is aláássa. Ha egy magánszemély adakozik közvetlenül egy jelölt számára, akkor komolyak a szabályok és a korlátok, mikroszkóp alatt érezheti magát az illető.

Ha cégek, határ a csillagos ég jeligével finanszíroznak egy úgynevezett Super PAC-et, amely rendre valamelyik aspiráns szekerét tolja „függetlenként”, akkor be lehet dobni a gyeplőt a lovak közé. Sőt! Nemrégiben (az élethossziglan, nemcsak 62 éves korig) hivatalban maradó legfelsőbb bírósági tagok delimitálták a korporációk kampányköltekezését, amivel újabb falat döntöttek le azok politikai befolyásának útjából.

Hogy ez nemcsak paranoia, hanem a gyakorlat is igazolja az anyagi tényező mindenhatóságát, arra maga Romney a példa, akinek a személyében érdekes módon a leggazdagabb figura emelkedett ki a republikánus mezőnyből, a lánglelkű fundamentalista konzervatív, kékgalléros származású Santorum pedig hiába izzadt vért, meghátrálni kényszerült.

Mi tagadás, ez már nem az az Amerika és nem az a Republikánus Párt, amely Ronald Reagannal és az idősebb Bushsal egy ciklus után hazaküldte Jimmy Cartert, fellendítette a gazdaságot és megnyerte a hidegháborút. Most pangás közepette, a magas munkanélküliség dacára és az Egyesült Államok vezető szerepének visszaszorulása ellenére sem tudnak versenyképes alternatívát csatasorba állítani Barack Obamával szemben, akinek 2008-as varázsa pedig jócskán megkopott már a kormányzás mindennapjaiban. Az újabb konzervatív forradalom egyelőre várat magára.

mno.hu -Zord Gábor László

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (657) Belföld (6) Irodalmi kávéház (504) Történelem (14) Sport (729) Tereb (138) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Politika (1578) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1456) Vetítő (30) Heti lámpás (255) Életmód (1) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (5363) Mozi világ (440) Mozaik (83) Kultúra (6) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2046) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>