Ma 2021 május 19. Ivó, Milán napja van. Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
Ora et labora

Ora et labora

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Nem a házi feladat a legfontosabb probléma annak a kamasznak, akinek nincs apja, az anyja heroinon él, s akinek az utcájában mindennapos a lövöldözés.”

Bár a probléma állandó, a kisebbségi kérdést, a szegények, kirekesztettek felemelését leginkább választások előtt hozzák szóba a politikusok. Ilyenkor ígérgetésekben, demagógiában nincs hiány. Aztán sajnálatosan minden marad a régiben.

És úgy tűnik, hogy a nagystílű pénzadományok sem sokat segítenek. 2013-ban a Facebook-alapító Mark Zuckerberg százmillió dolláros támogatást jelentett be Newark közoktatásának fejlesztésére. A pénzből azonban nem a szegény iskolák, hanem a pr-cégek profitáltak.

Van-e megoldás? Amerikában nemrég mutattak be egy dokumentumfilmet Regula (The Rule) címmel, amely rendhagyó módon foglalkozik a kérdéssel. A New Jersey állambeli Newark bencés gimnáziumának tevékenységét vizsgálva arra keresi a választ, hogy mi a siker titka, miért kerülnek be az itt végzett, halmozottan hátrányos helyzetű diákok szinte teljes létszámban az egyetemekre. A film arra a végkövetkeztetésre jut, hogy a szerzetes tanárok nem tesznek mást, mint egy közel másfél évezredes dokumentum, Szent Benedek Regulájának alapelveire, vagyis Isten és a közösség szolgálatára, a kitartó munkára, a szigorra, az engedelmességre, az alázatra, a felelősségre, a szolidaritásra építik a nevelést. Az Ora et labora, azaz az Imádkozz és dolgozz jelmondat szellemében lenyűgöző eredmények születnek.

A New York vonzáskörébe tartozó, háromszázezres Newarkban az emberek húsz százaléka él létminimum alatt, a bűnözési ráta nagyon magas.

A film 1967-ig nyúlik vissza, amikor a város bencés gimnáziumát még a fehér középosztálybeli fiatalok töltötték meg. A demográfiai változás nyomán a körzet veszélyes színes bőrű és latin negyed lett. Az 1967-es fekete lázadást követően a fehér szülők nem merték többé ide járatni a gyerekeiket, 1972-ben az iskolát bezárták. A tanárok nagy része elhagyta Newarkot, de néhány elszánt szerzetes maradt: úgy érezték, igazi küldetésük a szegény gyermekek felemelése.

1973-ban immár a hátrányos helyzetű, színes bőrű és latin tanulóknak nyílt meg a gimnázium. A vezetőség rájött, hogy ameddig a tanulók állandó veszélyben vannak, az iskolában sem tudnak teljesíteni. Nem a házi feladat a legfontosabb probléma annak a kamasznak, akinek nincs apja, az anyja heroinon él, s akinek az utcájában mindennapos a lövöldözés. A legveszélyeztetettebbeknek kollégiumi elhelyezést biztosítottak. De a többiek családjával is kapcsolatot tartanak. Az iskolaév 11 hónap, így szinte egész évben lefoglalják a diákokat. A bencés atyák nem leereszkednek a rájuk bízottakhoz: magas mércét állítva eléjük, következetesen szigorú neveléssel fel akarják emelni őket. A tanulók napi összejöveteleken vitatják meg a problémákat. A szünetekben kirándulnak, karitatív munkát végeznek. Az iskola tanácsadással készíti fel diákjait a pályaválasztásra, a felelős felnőttéletre.

A Regula országos körútra indult. A bencés iskola példája nemcsak az oktatásban, hanem a kisebbségi politikában is útmutató lett. Nem ártana, ha Magyarországon is forgalmaznák.

Balla Eszter (San Francisco)

]]>www.valasz.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (5301) Politika (1578) Kultúra (6) Egészség (50) Tereb (138) Életmód (1) Irodalmi kávéház (504) Nagyvilág (1455) Jobbegyenes (2030) Belföld (6) Sport (729) Heti lámpás (255) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Történelem (14) Gazdaság (657) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>