Ma 2024 június 21. Alajos, Leila napja van. Holnap Paulina napja lesz.
60c00ff0700f35316a0e4bd1348e1ad8.jpg

Mesebeli Afrika - Malawi új zászlaja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ha most beugratós kérdést kellene feltenni Afrika-témakörben egy kvízjátékban, részemről biztosan felmerülne az ötletek között Malawi zászlaja, amely nagyjából 1 hónapja már nem egészen úgy néz ki, ahogy azt sokunk “memorizálta”.

Ahogy a poszt első képén látható is, felülről lefelé fekete-piros-zöld színek követték egymást (a fekete az afrikai népet, a piros a szabadságért hullajtott vért, a zöld pedig a természetet jelképezte) és a legfelső sávban egy piros felkelő nap még külön is jelezte a malawi nemzet szabadság iránti vágyát. Tavaly decemberben láttak napvilágot az első képek az új zászlóról, amely a második képen is látható módon egész jelentős módon változott, a színek sorrendje cserélődött (piros-fekete-zöldre) és a vörös felkelő nap egy teljes, fehér színű nappá nőtte ki magát a zászló közepén.

]]>old flag of malawi]]>

Ahogy akkor és azóta a kormányzat már párszor elmondta, a változtatások szükségességét az indokolta, hogy 1964 óta (amikor az előző zászlót elfogadták az ország függetlenségének alkalmából) nagyon sokat változott a világ és a felkelő nap helyett már egész nap lehet a zászlón, hiszen a malawi gazdaság és társadalom jelentős fejlődésen ment keresztül. Mindenesetre rengeteg kritika és ellenállás érte az ötletet, mind a lakosság mind a politikai ellenzék részéről, és ennek volt oka is, hiszen Bingu wa Mutharika kormánya bármiféle párbeszéd nélkül hajtotta végre a változtatásokat. Annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb ellenzéki mozgalom, az Egyesült Demokratikus Front pert indított a kormány ellen a változtatás miatt, 2010. július 29.-én érvénybe is lépett az új lobogó, és a Mutharika-vezetés annyira komolyan vette az ügyet, hogy ettől az időponttól kezdődően büntetéssel fenyegetik a régi zászló bármilyen használatát.

]]>new flag of malawi]]>

Az ellenzék egyébként tökéletesen érvelt: ha az egetrengető gazdasági fejlődés miatt volt szükség a lobogó cseréjére, akkor hogy lehet az, hogy az áramszolgáltatás napjainkban is ingatag, rendszeres tiszta ivóvíz lehetősége rengeteg ember számára elérhetetlen és a mezőgazdasági többlet ellenére idén is számítani lehet éhező malawi polgárokra? Augusztus elején aztán több ünnepség is volt országszerte, amelyek keretében bemutatták és felhúzták hivatalosan is az új lobogót, az elnök is beszédet mondott a fontos pillanat alkalmából és kiemelte, hogy minden malawi polgár büszke lehet az újításra, mert az a változást és a sok fejlődést jelképezi, továbbá cáfolta a vádakat, melyek szerint külföldről importálják az új lobogót. Az egész döntés szükségességét semmi sem indokolta, a többség egyszerűen Mutharika újabb diktatórikus lépését látja a változásban, és ez most nem szimpla vádaskodás, van is benne valami.

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Történelem (18) Tereb (146) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Nagyvilág (1310) Gazdaság (711) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Tv fotel (65) Autómánia (61) Politika (1582) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2817) Flag gondolja (36) Mondom a magamét (7664) Nézőpont (1) Mozaik (83) Kultúra (9) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (319) Életmód (1) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>