Ma 2024 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
e4f686d44a080b1822b4093f2d17fa79.jpg

Mesebeli Afrika - Figyelemébresztő!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Aprócska hírként jelent meg az afrikai sajtóban és az interneten, de a mögötte lévő tartalom jóval messzebb mutat és jóval nagyobb figyelmet érdemelne: a Kongói Demokratikus Köztársaságban ugyanis úgy tűnik, végetér az a 9 éves moratórium, amelyet a kormány annak idején 2002-ben az ipari fakitermelésre vetett ki, igyekezvén megszabályozni valahogy a káoszban tobzodó szektort.

Ennek első jele még 2011. január 29.-én történt, amikor José Endundo kongói környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy a minisztérium újabb 15 fakitermelési jogot legalizált és folyamatban van a moratórium felfüggesztésének megfontolása és feltételeinek kidolgozása is. 2002-ben anno a kormány azért tiltott be mindennemű ipari méretű kitermelést, hogy megpróbálja valahogy irányítása alá vonni az erdők letarolását, de akkoriban még a lázadó mozgalmakkal való harc is alig ment a központi hatalomnak, nemhogy olyan “apróságok”, mint a fakitermelés vagy a természetvédelmi területek felügyelete.

2005-ben a Világbank nyomására a kormány megkezdte 156 ipari fakitermelési jog felülvizsgálatát, és 2009-re ezek közül 65-öt ismertek el jogszerűnek – ezekből hosszútávú koncessziós szerződések születtek. A többit akkor illegálisnak minősítették, ez változott meg most, amikor újabb 15 jog kapott zöld lámpát, és ezzel a Greenpeace környezetvédelmi szervezet közleménye szerint a kongói kormány az ország esőerdőinek 40%-át halálra ítéli. Utóbbi szervezet egyébként a moratórium felfüggesztését is aggályosnak tartja, hiszen ezzel 15 millió hektár erdő kerül néhány tucat cég kezébe, amelyek számára a biodiverzitás megőrzése vagy a környezet védelme nem igazán jelent semmit.

]]>CongoBasin]]>

Ezért több civil szervezet szövetségbe tömörülve igyekszik elérni a kinshasai kormányzatnál illetve a 2002-es moratórium létrejöttében nagy szerepet játszó Világbanknál, hogy a helyzet ne változzon – nem mintha számított volna eddig bármit is, hiszen főleg az ország keleti, északkeleti részében a kormányzatnak nem sok dolog felett volt irányítása. Azonban valószínűleg minden Kongó- és Afrika-szerető ember számára jó hírként, úgy tűnik ez a helyzet változik, helyi források szerint ugyanis végre csökken a lázadó szervezetek embereinek száma, relatíve kevesebb konfliktus történik és a kongói regulárisok végre, annyi év után megvethetik lábukat a Kivukban is. A Világbank honlapján sajnos még mindig csak a 2009 közepén felkerült adatok találhatóak a kongói esőerdőkkel kapcsolatos álláspontról, azaz a szervezet szerint a moratóriumnak addig állnia kell, amíg nem állnak rendelkezésre azok a szervezeti, kormányzati lehetőségek, amelyek lehetővé tennék a koncessziók és a kitermelések ellenőrzését, szabályozását.

A Kongó-medencében található Kongói Esőerdő nagyjából 1.8 millió négyzetkilométernyi területen, hat országban terül el, a világ mások legnagyobb trópusi esőerdőjeként pedig a világ esőerdőinek 25%-át jelképezi.

Az ipari fakitermelés jogi felülvizsgálatáról és a koncessziókról bővebben itt:

]]>http://www.rdc-conversiontitresforestiers.org/]]>

Az illegális/nem illegális fakitermelés hatásairól:
]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Heti lámpás (313) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2804) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Mondom a magamét (7603) Politika (1582) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Gazdaság (709) Tv fotel (65) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Belföld (11) Mozaik (83) Életmód (1) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (537) Történelem (18) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>