Ma 2021 április 13. Ida napja van. Holnap Tibor napja lesz.
lovas-istvan-fill-850x370.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 167. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Obama és Merkel: Berlinben búcsúzott egymástól a boldogtalan pár.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

Merkel és Obama: búcsú a régi szép időktől címmel a független német portál azt írja, Berlinben „Obama elnök és Merkel kancellár mérleget vont. A boldog politikusok másként festenek”, írja, hozzátéve, hogy „ironikus”, hogy közös fellépésüket a Russia Today globális tévéállomás élőben közvetítette, szimultán tolmácsolással. A két politikus tanácstalanságot sugárzott.

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

A populista hullám Angela Merkelt defenzívába szorítja címmel a lap így foglalja össze cikkének lényegét: „Trump győzelme  és az európai migránsellenes érzület a német kancellárt és menekültpolitikája ellenzőit segíti. A lap cikkéhez kommentárra kérte a 62 éves kancellárnőt, de az elhárította a kérést, miközben munkatársai interjúikban megerősítették elkötelezettségét az eddigi „értékek” mellett.

]]>SPUTNIK NEWS]]>

Pofátlan hazudozásokon” alapulnak az amerikai külügyminisztériumnak az Oroszország elleni vádjai Szíriát illetően, nyilatkozta az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konascsenkov dandártábornok. Az Oroszország légierő már 28 napja nem hajt végre bevetést Aleppo térségében. Tegnap ugyanakkor Elizabeth Trudeau, az amerikai külügyminisztérium  szóvivője közölte, új adatok állnak rendelkezésre, amely szerint az orosz légierő hat kórházat támadott.   Csak éppen nem volt hajlandó elárulni, hol vannak ezek az adatok, amikor tegnap a Russia Today újságírója azt egy washingtoni sajtótájékoztatón megkérdezte. /A Russia Today közvetítette a sajtókonferenciát, amelyen az amerikai szóvivő zavarba és dühbe jött, majd közölte, az RT-t nem kezeli úgy, mint a többi médiát, mert az kormánypropaganda szócső, és ezután a BBC – a brit kormány szócsövének – tudósítóját szólította fel kérdése feltevésére./                             

]]>THE GUARDIAN]]>

Isten veled amerikai neoliberalizmus. Új korszak jött el címmel a brit lap ezzel a kretén mondattal kezdi cikkét: „Az Egyesült Államokban a neoliberális korszak neofasiszta durranással ért véget.” Majd józanabb hangra váltva így folytatja: „Donald Trump politikai diadala szétverte a demokrata és republikánus pártok establishmentjeit – amelyek közül mindkettő a nagy pénzhez és a prostituált politikusok uralmához nőtt.” Az első számú tennivaló most Trump ellen az, hogy a szenvedőket – akiket 40 év neoliberális uralmi időn át nyomtak el – beszélni engedjék. És „nem szabad elfordulni az amerikai külpolitikai elfeledett népeitől, mint az izraeli megszállás alatt lévő palesztinokról, az amerikaiak által támogatott szaúdi haderők által megölt jemeni civilek vagy a növekvő amerikai katonai jelenlétnek kitett afrikaiak.

]]>THE WASHINGTON POST]]>

Fareed Zakaria, a CNN geopolitikai beszélgető műsorának vezetője Ezek a külföldi csodálók tapsolnak Trumpnak. Mi bennük a közös? címet kapott cikkét egy olyan fotó illusztrálja, amelyen egy csadoros nő Nigériában olvassa a helyi újságot, amelynek címoldalán ez a szalagcím látható: „Trump győzelme megrázza a világot”. A cikk a harmadik sorban a görög szélsőjobboldali Arany Hajnalt, a negyedikben a magyar miniszterelnököt, mint olyanok, akik „a fantasztikus hírt” üdvözölték. Az előbbi neonáci, az utóbbi illiberális államot akar építeni hazájában. (Zakaria volt az „illiberális demokrácia” fogalom megalkotója, amire meglehetős késéssel jött csak rá a hazai balliberális sajtó, mely a 2014-es tusványfürdői vonatkozó beszéd elhangzása után egy ideig azt állította, ilyen fogalom nincs is és azt Orbán Viktor találta ki.) Zakaria ezután idézi az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetőjét, Beppe Grillót, aki Trump győzelmét azzal ünnepelte, hogy „baszhatják most a szabadkőművesek és a nagyobb bankok”. A cikkben a sok rosszfiú mellett– így a világrendet aláásó Moszkva –  jófiúként ott van Radek Sikorski, a volt lengyel külügyminiszter (felesége, a szintén neokon Anne Applebaum e lap rendszeres visítója), aki szerint „Amerika befolyása és elkötelezettsége volt biztonsági takarónk”. Most meg lerántják rólunk, idézi Zakaria Sikorskit.

*             *             *

Az Egyesült Államoknak Oroszországot felelősségre kell vonnia ]]>agressziója]]> miatt címen Ben Arcdin demokrata szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke cikkében Oroszország terjeszkedéséről ír, amelyet a szovjet terjeszkedéshez hasonlít, majd még – a neoliberálisok és háborús héják szokása szerint – megvédendő  „értékekről”  értekezik. /Nyilván robotgépek által megölt esküvői menetet, porig bombázott kórházakat, Guantánamót, aranyos szaúdi stratégiai partnerkét, stb. értve alatta./

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Az Angela Merkelt meglátogató Obama tegnap élesen bírálta az online-on terjedő hamis híreket és kijelentette, Trump nem fog sokáig hivatalában maradni, ha ez ellen nem lép fel. És sürgette Trumpot, hogy legyen kemény Oroszországgal szemben. Az Obama-Merkel féléknek nem tetsző „hamis” hírek ellen a google és a facebook által indított háborúról írva a vezető amerikai lap november 14-én ismertette a két onnline óriás döntéseit, mint a facebookét, ]]>amely megvonja hirdetéseit a „hamis híreket” terjesztő portáloktól.]]>

*             *             *

Törökország szabad sajtója hervad, ahogyan Erdogan ]]>120 újságírót börtönöz be]]> címmel a lap Kadri Gursel török publicista esetével indít, aki bírálta a török elnököt, amiért az annyira nem állhatja a dohányzást, hogy stábja tagjaitól elkobozza cigarettájukat. Ezért terrorizmus vádjával tartóztatták le és indítottak ellene bűntető eljárást.  (A hazai ballibeárlis források nyomán a külföldi sajtó a magyar sajtó helyzetét folyamatosan a törökkel hasonlítja össze.)

]]>THE ECONOMIST]]>

Trump világa: az új nacionalizmus címmel a globális brit hetilap szerint noha Trump „Tedd Amerikát naggyá!” ígérete visszhangja Ronald Reagan ugyanezen választási jelmondatának 1980-ban, a kettő között óriási a különbség. Reagan kifelé nyitott a világra (az Economist elfelejtette, hogy a terjeszkedő szovjet birodalom miatt kellett ezt tennie), míg Trump vissza akar húzódni. „Reagan Amerikája optimista volt, míg Trumpé dühös. Hát ez az új nacionalizhmus”. Majd jön a „sovinizmus” jelző és az a düh, hogy Trump nem akar fellépni a Dél-Kínai tengeren agresszorkodó Kínával szemben. /Amerika e tengerre küldte nemrégiben repülőgép hordozó anyahajóját is./

]]>RUSSIA TODAY]]>

Hosszú tudósításban számol be a globális tévé arról, miként folyik zárt ajtók mögött a Soros által a Trump elleni háború megvitatására összetrombitált titkos ülés.

*             *             *

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök közölte, követheti Oroszország példáját és otthagyja a Nemzetközi Büntető Bíróságot, mert azok csak a kis országokat vonják felelősségre. Majd nekitámadt a nyugati országoknak, amiért azok bírálják a kábítószerek elleni háborúja miatt.  Ezután még ezt mondta: ha az USA helyett Kína és Oroszország hoz létre egy új világrendet, az első leszek, aki csatlakozik hozzá. 

]]>FOX NEWS]]>

Az amerikai tévéállomás egy 39 éves eritreai nő „élményeiről” számol be, aki németországi menekülttáborokban dolgozott. Elmondta, tapasztalatai megrázták, mert a muzulmán migránsok gyűlöletüket fejezték ki a keresztényekkel szemben. Muzulmán szülők gyerekeiknek azt is mondták, ne játsszanak keresztény gyerekekkel és figyelmeztették őt, bűn a keresztény menekülteket segíteni. Elmondta még, iszlamizálni akarják Németországot.

]]>FINANCIAL TIMES]]>

Lengyelország  győzelmet szagol a brüsszeli bírósági viszályban címmel a brit globális lap arról ír, hogy egy hónappal azelőtt, hogy az EU figyelmeztetései ellenére a varsói kormány kinevezni készül az alkotmánybíróság tagjait, abban bízik, hogy Brüsszellel szemben az üggyel kapcsolatos harcban győzni fog. Ebben úgy érzi, a Brexit és Trump győzelme megerősíti. Egy lengyel diplomata szerint a kormánya ellen megindított „jogállami” eljárásra fütyülnek az EU-val szemben a lengyel szuverenitást féltő Varsóban, mert „a problémát magunk akarjuk megoldani”. Lengyelország kezére játszik, hogy Magyarország blokkolna bármilyen Varsó elleni brüsszeli lépést,  míg Berlin és más nagyobb ország nem akar beavatkozni, mert attól tart, elidegenítik Lengyelországot.

]]>LIFEZETTE]]>

Az amerikai hírportál lebuktatta Keith Ellison baloldali demokrata kongresszusi képviselőt, aki a Demokrata Párt Országos Bizottságának elnöki posztjára pályázik. Videót tett közzé, amelyen látható, amint Ellison a 9/11-es támadást belső munkának minősíti,  és ahhoz hasonlítja, ahogyan a nácik gyújtották fel a Reichstagot és a kommunistákat vádolták vele.

]]>UNSER MITTELEUROPA]]>

A jobboldali független német hírportál a görög Ta Nea lap híradását idézi, amely szerint szerdáról csütörtökre virradóra „pokol éjjel” volt Kiosz szigetén, ahol a migránsok a helyiekkel csaptak össze. A migránsok felgyújtották táborukat (Szuda menekülttábor). Az összecsapás szerda este kezdődött és csütörtökön a kora reggeli órákban rét véget. A tábor mellett lévő több lakóházat is felgyújtottak.

]]>SÜDDEUTSCHE ZEITUNG]]>

Németország jelentősen megnőtt a török menedéket kérők száma: az év eleje óta 4437-en kértek menedéket, ami több mint a tavalyi kétszerese.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2004) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (140) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Heti lámpás (254) Flag gondolja (33) Sport (729) Belföld (6) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (505) Történelem (14) Életmód (1) Nagyvilág (1454) Politika (1578) Gasztronómia (539) Gazdaság (657) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Mondom a magamét (5221) Rejtőzködő magyarország (171) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Vetítő (37) Titkok és talányok (12) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>