Ma 2024 május 27. Hella napja van. Holnap Emil, Csanád napja lesz.
Gond van, nem huxit

Gond van, nem huxit

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az EU-ban marad-e Magyarország?

 – tette fel kétszer is a kérdést a CNBC amerikai tévécsatorna riportere Szijjártó Péternek a svájci Davosban. A külügyminiszter pedig megnyugtatta, hogy igen, de érzékeltette azt a kétféle törekvést – a globalistát és a nemzetit –, amely Európa átalakításáért harcol. A brit uniós kilépés, a brexit mintájára elképzelt huxitra időről időre rákérdeznek.

 

Noha a válasz és a hozzá kapcsolódó érvek jól ismertek, az ismétlés a tudás anyja, így egyáltalán nem ártott, hogy ennek az ismert amerikai üzleti csatornának a nézői is az egyik legilletékesebbtől hallhatták a magyar álláspontot. (A forint tegnapi árfolyammozgásának pedig főleg nem.) Valójában nem is életszerű, hogy egy tagállam csak azért ki akarjon lépni egy szervezetből, mert komoly vitái akadnak azzal, ahogy azt a szervezetet éppen irányítják.

Összehasonlításul: a briteknek – pontosabban a szavazók szűk többségének – nem az EU vezetésével volt gondjuk, hanem úgy, ahogy van, az egészből lett elegük. Magyarországon nem így gondolkodik sem a polgárok, sem az elitek (pártok, gazdasági döntéshozók, véleményformálók) döntő többsége. A magyarok kitartanak Európa mellett – ha ugyanolyan ambivalensen is, mint Kosztolányi írta vagy száz éve, amikor épp a történelmi Magyarországot verték szét a fejünk felett: „Ha mostoha is vagy, viaskodom érted / és verlek a számmal és csókkal igézlek.”

Világosan kell látni ugyanakkor, hogy az EU – a „hivatalos Európa” – igen rossz helyzetben van. A felmérések szerint az európaiak döntő többsége hibáztatja Brüsszelt az energiapiaci állapotokért. A huszonhetekben mindenütt, még a legliberálisabb északi országokban és a leg­oroszellenesebb baltiaknál, lengyeleknél is csak elenyésző kisebbség véli úgy, hogy az uniós szankciók elsősorban Moszkvának ártottak. Az EU vezetőinek hitelességét – egyébként a Magyarországgal folytatott tárgyalásokon is – eközben tovább csökkentette a Katar-gate, az Európai Parlament korrupciós botránya. Ráadásul éppen akkor, amikor a koronavírus elleni vakcinák uniós beszerzésével kapcsolatos kételyek kezdtek már feledésbe merülni.

Ha az EP (balliberális többsége) komolyan vette volna vagy egyáltalán belátná a jelentőségét, hogy a Katar-gate után valódi megtisztulásra lenne szükség – a saját érdekükben is a 2024-es uniós választások előtt –, akkor a készpénzkötegekkel lebukott Eva Kaili alelnöknő helyére nem a leginkább besározódott szocialista frakcióból választotta volna meg az utódját. Ugyanis nem volt elég Kailitól megszabadulni, tiszta lapot kellett volna nyitni. Ezt az alkalmat a luxemburgi szocialista Marc Angel megválasztásával – amelyhez a valamikor jobboldali Európai Néppárt frakciója is asszisztált – az EP tegnap elszalasztotta. Angel egyébként büszke melegaktivistaként a szexuális kisebbségek (még több) jogáért harcoló frakcióközi csoport vezetőjeként volt eddig ismert az uniós parlamentben. EP-alelnökké választása biztos remek hír minden érintettnek, mi azonban e hasábokról elsősorban azt várnánk tőle, hogy az uniós korrupció felszámolásán buzgólkodjon majd a nevéhez méltó angyali szorgalommal.

Okunk van az aggodalomra azzal kapcsolatban is, hogy Európa hosszabb távon is rossz irányba tarthat. A globalisták az Európai Egyesült Államok irányába húzzák a szekeret, amit 2021 óta a német kormányprogram nyíltan támogat. Az erős Európa zálogát az erős nemzetállamokban látó szuverenista kormányok (magyarok, lengyelek, olaszok) szerint viszont Brüsszel már így is a tagállamok fejére nőtt. Aligha túlzás, hogy a jövő évi uniós választás e két irányvonalról dönt majd.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Szőcs László - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Történelem (18) Gasztronómia (539) Heti lámpás (317) Vetítő (30) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Kultúra (9) Mozi világ (440) Tereb (146) Jobbegyenes (2807) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61) Egészség (50) Irodalmi kávéház (537) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (7619) Politika (1582) Életmód (1) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Sport (729) Belföld (11) Gazdaság (710) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>