Ma 2021 április 23. Béla napja van. Holnap György napja lesz.
Európai Egyesült Államok?  I.

Európai Egyesült Államok? I.

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

27 ország szövetsége? Nemzetek Európája? Egy hatalmas ország? Merre tart Európa?

Emlékszünk az öt esztendővel ezelőtti eufóriára? Hogyan készült az ország az uniós csatlakozásra? Emlékszünk, hogy volt egy népszavazásnak csúfolt színjáték is, ahol taroltak az Igenek? Színjáték? Fejlettebb demokráciákban az Igen és a Nem pártolói is azonos költségvetési támogatást kaptak arra, hogy kifejthessék érveiket. Vajon mi az oka, hogy a nálunk gazdagabb Norvégia már többször elutasította az uniós csatlakozást? Nem akar bekerülni az elitklubba?

De mi már öt esztendeje az európai Kánaánban élünk. Nem lehet észrevenni? Hát miért nem tetszettünk Bécsben cukrászdát nyitni? Talán azért, mert az osztrák előre gyártott sütiket (is) megkaphatjuk olcsóbban, itthon, egy külföldi tulajdonú diszkontban. Ott olyan olcsó a tej is. Hogy harmadnapra megrohad? De legalább akciós volt...

Mintha kissé csalódtunk volna. Mert nem ilyen lovat akartunk. Európa eltanulóiból sikeresen leküzdöttük magunkat Zimbabwe szintjére (legalább is, ami az emberek elégedettségét jelenti) Talán Zimbabwénak nagyobb még a GDP-je is. Mert ez a varázsszó, a GDP. Meg a mikro és makroökonómiai mutatók... és közben mintha éppen a lényeg, az ember válna feleslegessé.

Pedig uniós polgárok vagyunk. Ez olyan vágyott státusz, melyre a fél világ ácsingózik. Ilyen lehetett két évezrede római polgárnak lenni: Az elithez tartozni? Kiváltságokkal élni? No de milyen kiváltságok járnak kb. 450 millió embernek? Valóban ennyien döntünk, dönthetünk a bennünket érintő dolgokról?

A legutóbbi európai parlamenti választásokkor kiderült, hogy a választópolgárok harmadának van véleménye arról, kik is képviseljék az érdekeiket. Talán ez is azt mutatja, hogy a brüsszeli vízfej, az eurokraták jól fizetett hada oly messze van Erzsi nénitől Kunhalmon, vagy a karakkói Janek bácsitól. Pedig ők is uniós polgárok.

A következő években sok minden el fog dőlni Európával kapcsolatban. Létrejön a Föld harmadik legnépesebb állama, az Európai Egyesült Államok? Nemzetek laza szövetsége lesz, mely együtt próbálja meg érvényesíteni érdekeit, de emellett figyelembe veszi a tagországok érdekeit? S itt a nagy kérdés: Róma, vagy Mekka felé fordulnak-e az európai emberek imáikban?

Ezekről a kérdésekről majd legközelebb beszélünk.

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Tereb (140) Vetítő (37) Autómánia (61) Mozaik (83) Sport (729) Flag gondolja (33) Gazdaság (657) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1454) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (5244) Jobbegyenes (2011) Életmód (1) Történelem (14) Belföld (6) Irodalmi kávéház (505) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Heti lámpás (254) Egészség (50) Politika (1578) Rejtőzködő magyarország (171)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>