Ma 2020 február 26. Edina napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.
gazdagistvan.jpg

Antidogma - Apocalypse now? I.

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

A Chicagói Egyetem atomfizikusainak közlönye az atomkorszak kezdete óta közzéteszi az úgynevezett ítéletnapi órát (the Doomsday Clock), kisebb vagy nagyobb időintervallumokkal jelezve az éjféli vég­ítélet közeledtét.

Tavaly az óra hirtelen éjfél előtt három percre ugrott, akárcsak 1984-ben, az európai rakétaválság idején. A közlöny a klímaváltozás egyre súlyosabb következményeivel, valamint az Egyesült Államok és Oroszország közötti feszültség kiéleződésével indokolja ezt a fejleményt, annak nyomán, hogy a két szuperhatalom folyamatosan modernizálja atomarzenálját. (It is 3 minutes to midnight, thebulletin.org, 2015. január 22.)

Tény, hogy a világ geopolitikai helyzete sokkal feszültebb lett az elmúlt évben, és az egyszerűség kedvéért az apokalipszis négy lovasával jelenleg a globális felmelegedés, az amerikanizált Nyugat, a BRICS-csoport és az iszlám dzsihadizmus azonosítható. A globális felmelegedés mindnyájunkat egyformán fenyeget, és az egész emberiség felelős érte, de valójában senki sem akarja meghozni a szükséges áldozatot fogyasztási szintje és életmódja tekintetében. A következmények beláthatatlanok. A 2008-as válság megrendítette a nyugati blokk helyzetét a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrikai Köztársaság) impozáns emelkedésével szemben. Az Egyesült Államok és a dollár hegemóniáját különösen az ország kolosszális eladósodása és gazdaságának súlyos szerkezeti torzulásai veszélyeztetik. Ennek következtében teljesen természetes, hogy Kína és Oroszország be akarja tölteni azt a helyet, amely gazdaságilag, katonailag és geopolitikaialag megilleti őket. Ahogyan azt Carter egykori nemzetbiztonsági tanácsadója és Obama mentora, Zbignew Brzezinski már 1997-ben megírta A nagy sakktábla című könyvében, az Európai Unió, Oroszország és Kína közeledése végzetes lenne az amerikaiak számára. Ebből a jövőbeli eurázsiai hármas szövetségből (az amerikai stratégák rémálma!) Európa ugyan jelenleg még kimarad, de vitális gazdasági-politikai-stratégiai érdekei hosszú távon mindenképpen arra fogják késztetni, hogy végül elfoglalja benne természetes helyét a szövetség harmadik komponenseként.

Különösen a 2008-as nagy válság tanulságainak nyomán, amelynek kirobbanása alapjaiban ingatta meg a második világháború után fokozatosan egyeduralomra törekvő angol–amerikai (pontosabban City & Wall Street) ihletésű laissez-faire gazdaságfilozófia (piaci fundamentalizmus) és ennek végső stádiumaként az 1989-es washingtoni konszenzus révén globálissá vált neoliberalizmus mindenhatóságába és felülmúlhatatlanságába vetett optimista hitet. Kezdetben úgy tűnt, hogy a jelzáloghitel-válság eredetében és középpontjában lévő fejlett nyugati országok még akár súlyos rendszerellenes lázadásokkal is szembesülhetnek, de aztán a parlamentáris demokráciák hét évtizeden át csiszolt soft-totalitárius önvédelmi és elhárító mechanizmusa – szájkosártörvények, látszatellenzék brancsbeliekből, csaknem általános médiakontroll, a munkanélküliségtől és a kirekesztéstől való félelemre apellálás, a nyugati társadalmakban egyre erősebb nihilista-hedonista tendenciák mesterséges fokozása a szintén Brzezinski által ajánlott „tittytainment” (az emberek fizikai és pszichikai módszerekkel való „cumiztatása”) révén stb. – viszonylag könnyedén és gyorsan semlegesíteni tudta a sátortáboros utcai politizálással próbálkozó és a köztereket ideig-óráig megszállva tartó ún. Occupy-megmozdulásokat.

A 2008-as pénzügyi rendszerválság azonban egy állandó örvény marad, amely körül egyre kábultabban keringenek a világ gazdaságai, amíg egyiket a másik után el nem nyeli az eladósodás feneketlen mélysége. A globális fináncoligarchia egy pillanatra az alapjaiban ingott meg, az összeomlástól rettegve: a bukáshoz túl nagy (too big to fail) bankok „megrohadt” kintlévőségektől átlyuggatott kamumérlegekkel operálnak, a spekulatív származékos termékek (derivatívák) árnyék-pénzrendszerébe (shadow finance system) rejtett adósságaikról nem is beszélve. Az USA elárasztotta a világot papírdollárral, az egész világ ráharapott és benyelte, hogy ne merüljön alá, hogy késleltesse a számlafizetés pillanatát, és hogy (ideig-óráig) palástolja a probléma valódi nagyságát.

Ez az ex nihilo létrehozott dollártömeg hizlalta fel 1995-1996 óta a BRICS-országok, az olajtermelők és Németország fizetési mérlegét, és noha az euróövezet hosszú időn át fékezni akarta ezt a monetáris áradatot, London és New York összehangolt offenzívájának végül nem volt képes ellenállni. Az euró elleni háború azzal végződött 2011-ben, hogy az angol–amerikai fináncoligarchia „ejtőernyőseként” a Goldman Sachstól Mario Draghi került az Európai Központi Bank élére, amely ettől kezdve szakított a germán banki ortodoxiával, és pénzügyi támogatásban részesíti a bankokat, amelyek ennek köszönhetően részben meg tudták tisztítani a mérlegeiket. Így ideiglenesen betömték ugyan a bankokon tátongó hasadékokat, de csak még jobban aláásták a nemzetközi pénzrendszer alapjait, olyannyira, hogy az egész építmény a menthetetlen összeomlást kockáztatja a következő megrázkódtatásnál.

Mivel a súlyos gazdasági, társadalmi és pénzügyi nehézségekkel küszködő USA törékennyé vált a BRICS-országokhoz, különösen Kínához és Oroszországhoz képest, de Németországhoz és a Perzsa-öböl államaihoz viszonyítva is, az euró elleni háborúnak meg kell fékeznie Európát, meg kell szilárdítania Amerika pénzügyi hatalmát és meg kell akadályoznia Németország megerősödését. Túl azon, hogy a spekulánsok számára nagyon kedvező profitlehetőségeket teremtett, az euró elleni háború elősegítette a BRICS-országokban elhelyezett nyugati tőke tömeges kivonását, így pénzügyi nehézségeket okozott nekik, és gyöngítette az exportkapacitásukat. Nem lehet kétséges, hogy a fő veszélyt Kína és Oroszország jelenti az USA hegemóniájára nézve: az előbbi rohamosan fejlődő gazdasága és jövőbeli katonai potenciálja, az utóbbi jelenlegi katonai ereje és jövőbeli gazdasági potenciálja miatt.

(Folytatjuk)

Gazdg István -]]> www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Gazdaság (639) Életmód (1) Politika (1571) Mondom a magamét (4335) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (171) Mozaik (42) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (1693) Nagyvilág (1446) Autómánia (61) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (232) Irodalmi kávéház (479) Vetítő (37) Történelem (13) Tereb (139) Kultúra (4) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Belföld (5) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>