Ma 2021 május 06. Ivett, Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
5b7d4a406b4e90076bb25a97df69a70f.jpg

Antidogma- Amerikanomáliák

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Amerika, mint tudjuk, az extrém furcsaságok valóságos tenyésztelepe. Lakóinak másképpen jár az eszük, mint a világ normális maradékának. Történelmük kezdete óta az amerikaiak szinte mindig hadilábon álltak valakivel.

Ennél is nagyobb baj, hogy a gondolkodással viszont állandóan. Nem véletlenül mondta azt Andy Warhol, hogy a vásárlás sokkal inkább amerikai, mint a gondolkodás. Ez utóbbi téren mutatott abszurditásaikkal folyamatosan meglepetést tudnak okozni. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy időnként nem képesek, ha lehet, még önmagukat is felülmúlni, amint az alábbi példák is illusztrálják.

Ha valaki esetleg még nem ismeri Herman Cain nevét, az jobban teszi, ha megjegyzi, mert az illető nem akárki: az amerikai jegybank (Fed) egyik filiáléjának volt igazgatója, az ultrakonzervatív teaparti (Tea Party) mozgalom egyik „afroamerikai” lúmene, a 2012-es elnökválasztás republikánus előselejtezőjének a médiában leginkább ajnározott (ön)jelöltje.

Már ez is elég kompromittáló lenne, de Cainnek ráadásul az a mániája, vagy inkább a szent meggyőződése, hogy Obama elnök eltitkol az amerikaiak előtt egy bibliai próféciát, amely megjósolja, hogy Oroszország rövidesen megtámadja az USA-t, elpusztítva lakóinak 80 százalékát. Az egyik amerikai tévécsatorna riportjában idézett politikus szerint Putyin 2017 januárjára időzíti a támadást, amelyet elektromagnetikus bombával fog végrehajtani. Cain minderről videóüzenetben tájékoztatta híveit, a megoldás lehetőségét is felvillantva számukra. „Ha ragaszkodtok a biztonságotokhoz, halasszátok későbbre az ügyeiteket, és azonnal nézzétek meg ezt a független dokumentumfilmet, lehetőleg tanúk nélkül”, mondja, és Nathan Shepard „bibliatudós” Túlélni a végnapokat (survivetheenddays.com) nevű honlapjára kalauzolja az Apokalipszistől rettegő neuraszténiás publikumát, hogy ott 49 dolláros reklámáron mindenki beszerezhesse tuti biztos túlélő készletét. Hallelúja! (Russian apocalypes salvation kit sold by Herman Cain list for $50, The Rachel Maddow Show, MSNBC, 2015. május 22.)

Az amerikaiak fantasztikum iránti már-már beteges vonzalmát demonstrálja, hogy noha a republikánus táborban továbbra is Donald Trump milliárdos ingatlanmogul és televíziós személyiség vezeti a jövő évi elnökválasztási jelölési versenyt, a győzelem minden esélyét elveszítené, ha minden idők leghíresebb cowboya, Clint Eastwood úgy döntene, hogy maga is beszáll a küzdelembe. Közvélemény-kutatások szerint a szavazók 72 százaléka a 85 éves hollywoodi veteránra voksolna, ha közte és Trump között kellene választani. Eastwood legutóbb a republikánus párt 2012-es kongresszusán kacérkodott az elnökjelöltséggel, de az akkori szónoki teljesítményével enyhén szólva nem nyűgözte le hallgatóságát. Ennek a kínos epizódnak azonban a jelek szerint nem volt tartós hatása a republikánus szavazótáborra. (If Clint Eastwood Ran for President, He Would Destroy Donald Trump, huffingtonpost.com, 2015. augusztus 8.) Egyébként a felmérések egyértelműen azt bizonyítják, hogy az amerikaiak valójában egy televíziós show-műsornak tekintik az elnökválasztást. Nem csoda, hogy George Clooney megszerezné a szavazatok 53 százalékát Jeb Bush, Florida volt kormányzója ellenében, Ben Affleck pedig 18 ponttal előzné meg Ted Cruz texasi szenátort. A demokrata szavazók kissé ésszerűbbek, mint a republikánusok, legalábbis abból kiindulva, hogy ők még mindig Hillary Clintont preferálják Oprah Winfrey talk-show womannel szemben, de a két nő között csak 10 százalékos az eltérés. Egy másik augusztusi közvélemény-kutatás ugyancsak megerősíti, hogy az amerikaiak szívesen látnának egy színészt az országuk élén, és tíz közül hatan úgy vélik, hogy Clint Eastwood, Morgan Freeman vagy Jon Stewart tökéletesen alkalmas lenne erre a szerepre is.

Emlékeztetőül: legutóbb Ronald Reagan személyében állt egy hisztrió az USA élén. Róla tudni kell, hogy kétszer kapták rajta fegyverszállításon tömeggyilkos rezsimeknek, kétszer adta be a derekát terroristák követelőzésének, támogatást nyújtott annak a terrorszervezetnek, amelyik később al-Kaida néven vált hírhedtté, kormányának 138 tagját vádolták meg vagy ítélték el bűncselekmények miatt, nyolc év alatt megháromszorozta az államadósságot, és meglopta a társadalombiztosítási alapot a költségvetési hiány fedezésére, az általa forszírozott fegyverkezési versenyt ugyanis nemcsak a szovjet gazdaság sínylette meg, hanem az amerikai is, egészen máig tartó hatással.

Apropó Eastwood. Az amerikai filmtörténet talán legvadabb „lövöldözője” mindig újabb és újabb utánzókra talál a való életben. Erre épít az egyik internetes közösség, amely a lőfegyverrel elkövetett erőszakcselekményekről, pontosabban az úgynevezett tömeges lövöldözésekről (mass shooting) közöl nehezen hihető statisztikákat a weboldalán, ezzel a kifejezéssel azokat a lövöldözéseket illetve, amelyek során legalább négy személy megsérült, a lövöldözőt is beleértve (lásd: shootingtracker.com). A statisztikák alapján az USA a lőfegyverrel elkövetett erőszakcselekmények ufójának számít a fejlett országok között. Azóta, hogy 2012. december 14-én a 20 éves Adam Lanza lelőtt 20 diákot és hat tanárt a connecticuti Newton Sandy Hook elemi iskolájában, több mint 900 tömeges lövöldözés történt az USA-ban, legalább 1144 személy halálát és több mint 3000 sebesülését okozva. (Plus d’une fusilllade de masse par jour, l’affolante moyenne US en 2015, rtbf.be, 2015. augusztus 27.) A The Economist brit gazdasági hetilap szerint „azok, akik Amerikában élnek vagy odalátogatnak, leginkább annak tekinthetik a tömeges lövöldözéseket, mint a légszennyezést Kínában: egy helyi jellegű egészségügyi kockázatnak, amelyet mélyen gyökerező kulturális, társadalmi, gazdasági és politikai okok miatt az ország képtelen kezelni. Ez azonban egy kissé méltánytalan. Úgy tűnik, hogy Kína haladást ér el a légszennyeződés területén.” (The latest American mass killing, economist.com, 2015. július 18.) Legutóbb december 3-án történt tömeges lövöldözés az USA-ban, amelynek során a San Bernardinó-i fogyatékosok szociális intézményében 14-en meghaltak és 17-en megsebesültek. November 27-ig 351 hasonló incidens történt az USA-ban, vagyis naponta legalább egy.

Gazdag István - ]]>www.demokrata.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (37) Kultúra (6) Történelem (14) Rejtőzködő magyarország (171) Szépségápolás (15) Gazdaság (657) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Egészség (50) Tereb (140) Sport (729) Nagyvilág (1454) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Jobbegyenes (2018) Politika (1578) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (505) Életmód (1) Mondom a magamét (5276) Heti lámpás (254) Belföld (6) Mozi világ (440) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>