Ma 2021 május 08. Mihály napja van. Holnap Gergely napja lesz.
A modern tudomány oázisa

A modern tudomány oázisa

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Szaúd-Arábia uralkodója, Abdullah király szeptember 23-án, a szaúdi nemzeti ünnep évfordulóján avatta fel az ország első koedukált egyetemét, amely alapítóinak ambíciója szerint akár a Massachusets Institute of Technology (MIT) színvonalához is méltó rangot készül kivívni a tudomány és oktatás világában.

Abdullah felismerte, hogy ma már egyre inkább a csúcstechnológia a globális fejlődés motorja, és - bár Szaúd-Arábia még mindig a világ elsőszámú kőolajexportőre - nem akarja, hogy országa lemaradjon a K&F területén folyó világversenyben.

"KAUST: a király ajándéka a világnak" címmel adta hírül az Arab News angol nyelvű napilap, hogy Abdullah király múlt szerdán nagy pompával megnyitotta Thuwalban a róla elnevezett új tudomány- és technológiai egyetemet (King Abdullah University of Science and Technology - KAUST), amivel beteljesedett "a szívének oly kedves, 25 éves álom". Az uralkodó reméli, hogy a mintegy másfél milliárd dollár értékű, a legkorszerűbb csúcstechnológiával felszerelt új kutatási és oktatási központ nemzetközi tekintélyre tesz szert, ami kedvezően hat majd vissza a királyság imázsára is.Számos államfő és neves kutató vett részt a főváros közelében felépült KAUST felavatásán. Külön említést érdemel a szíriai elnök, Bashar Al-Asszad jelenléte, tekintve, hogy Damaszkusz és Rijád viszonya korántsem alakult felhőtlenül 2005 óta, miután Szíria gyanúba keveredett Rafik Hariri egykori libanoni miniszterelnök - Szaúd-Arábia közeli szövetségesének - meggyilkolása kapcsán. A megjelentek között volt továbbá II. Abdullah jordániai király, valamint Abdullah Gül török, Omar Al-Béshir szudáni, Mohamed Uld Abdel Aziz mauritániai és Gloria Macapagal-Arroyo Fülöp-szigeteki elnök is. A szaúdi hatóságok komoly biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, tekintettel arra, hogy a rendezvényre az al-Kaida jemeni csoportja által bejelentett újabb fenyegetések másnapján került sor.

A vállalkozás nincs híján becsvágynak, de bátorság is kellett hozzá egy olyan országban, ahol már nem egy királyi rendelet végrehajtása hiúsult meg a wahabita hierarchia gáncsoskodása miatt. (A wahabizmusként ismert szigorú iszlám doktrína az iszlám „eredeti tisztaságához" kívánja visszavezetni híveit, akik elutasítanak minden, a Koránon és a Szunnán kívüli hagyományt, és elvetik a szentek kultuszát is.)"A hit és a tudomány nem összeférhetetlen", hangsúlyozta az ünnepség végén tartott rövid beszédében az idős, de még mindig lendületes uralkodó, akit trónra lépése előtt a leghaladóbb szaúdi hercegként tartottak számon. "Az egyetemeknek élen kell járniuk a szélsőségesek elleni küzdelemben", jelentette ki meggyőződéssel Abdullah, aki az új létesítménytől azt várja, hogy "a tudás házaként és a tolerancia helyeként" váljon világszerte ismertté.
 

Ali Ibrahim Al-Naimi olajügyi miniszter, az egyetem adminisztratív tanácsának elnöke is úgy látja, hogy az intézmény "fordulópontot jelent Szaúd-Arábia jövője szempontjából". Jóllehet, Szaúd-Arábia a világ legnagyobb kőolajexportőre, "törekednünk kell gazdaságunk diverzifikálására a jövőben", tette hozzá. Reményei szerint az egyetem segíthet az arab királyságnak abban is, hogy "hozzájáruljon az életszínvonal javításához az egész világon".

Túl azon, hogy Szaúd-Arábiát a kutatás iránt elkötelezett országok illusztris körébe hivatott beemelni, az egyetem megtör egy tabut is azzal, hogy ez lesz az első vegyes - mindkét nem által látogatható - közintézmény az ultrakonzervatív muzulmán országban.

Alig két év alatt sikerült a szaúdiaknak megépíteniük a Vörös-tenger melletti Jeddah-tól - a második legnagyobb várostól - 80 kilométerre északra, 36 négyzetkilométernyi sivatagos területen elterülő campust, amely helyt ad a kutatást szolgáló óriási modern épületeknek és a kollégiumoknak is.

A világ egyik leggyorsabb szuperszámítógépével és egyéb csúcstechnológiával gazdagon ellátott KAUST már több kutatási programot is útnak indított olyan tekintélyes intézményekkel együttműködésben, mint a Szingapúri Nemzeti Egyetem, a Francia Kőolajkutató Intézet (IFP) vagy a brit Cambridge-i egyetem és az amerikai Stanford Egyetem. Létrehozta saját kutatási egységeit is a legkülönbözőbb területeken, kezdve a nanotechnológiától, az alkalmazott matematikán át, a napenergiáig vagy a biomérnöki szakig. "Két éve még semmi nem volt itt, csak a homok és a tenger. Ma itt működik az egyik legjobb kutatási infrastruktúra a világon", nyilatkozta büszkén a francia AFP hírügynökségnek a KAUST szingapúri rektora, Choon Fong Shih. Ami például a napenergiát illeti, a célkitűzés az, hogy Szaúd-Arábia hamarosan mai kőolaj-kitermelésének (napi kb. nyolcmillió hordó) megfelelő mennyiségű energiát legyen képes előállítani a sivatagi országban bőven rendelkezésre álló napfény felhasználásával.

Az angol nyelven folyó képzés szeptemberben indult 71 oktatóval és 374 diákkal, akiknek csupán 15%-a szaúdi, a többiek mintegy 60 országból érkeztek. További félezer diák kezdi meg tanulmányait 2010 elején, nyolc-tíz éven belül pedig kétezerre kívánják növelni a számukat. Bár a diákállománynak egyelőre szintén csak 15%-át teszik ki a nők - akik külföldi egyetemekről jöttek -, a koedukációra feltétlenül szükség van a kutatás sikere érdekében, vélik a szakértők. A sivatag közepén zöldellő campus területén a nők szabadon keveredhetnek a férfiakkal, anélkül, hogy fekete abaya-ba (az arc, a lábfejek és a kezek kivételével az egész testet betakaró felsőruházat) kellene burkolózniuk, sőt, autót is vezethetnek. "Nem rögzítettünk kvótákat a férfiak és a nők számára. Akiket a KAUST keres, azok a világ legjobbjai", jelezte Al-Naimi, aki a legfontosabb szerepet játszotta a projekt megvalósításában. A világ legbőkezűbben dotált egyeteme a mester- és doktori képzéseken résztvevő valamennyi diákjának teljes ösztöndíjat tud biztosítani, amely a tandíjon felül fedezi a megélhetési költségeiket is. Vonzó fizetés várja a környezetvédelmi kutatásokat előtérbe helyező KAUST-hoz átcsábítani kívánt legkiválóbb kutatókat és oktatókat is.

Sümegi Noémi, hetivalasz.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Belföld (6) Gazdaság (657) Sport (729) Autómánia (61) Nagyvilág (1454) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Egészség (50) Tv fotel (65) Tereb (140) Politika (1578) Irodalmi kávéház (505) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Vetítő (37) Mondom a magamét (5280) Rejtőzködő magyarország (171) Jobbegyenes (2020) Heti lámpás (254) Kultúra (6) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>