Ma 2021 szeptember 19. Vilhelmina napja van. Holnap Friderika napja lesz.
Mikulásvirág

Mikulásvirág

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az alul zöld, felül gyönyörű bíborszínű leveleket növesztő cserepes virág eredetileg Közép-Amerikából, Mexikóból származik. Már az aztékok is ismerték, az indiánok a piros fellevelekből festéket készítettek.

A kutyatejfélékhez tartozó dísznövény három-négy méter magasra is megnőtt, nagy becsben tartották, mert csak a hegyvidéki klímán nőtt szabadon. Később az USA-ban, főként Kaliforniában kezdték termeszteni és nemesíteni. Hollywoodból az 1920-as években jutott el Európába, akkor még vágott virágként árusították. Manapság pedig csak cserepes virágként díszlik, a virágai jelentéktelenek. 

 Ahhoz, hogy a mikulásvirág sokáig megőrizze szépséges színeit, óvatosan kell bánnunk vele. Nem szereti a túl meleget, de a túl hideget sem. A lakásban lehetőleg világos, napfényes helyre tegyük,
de ne olyan részre, ahová közvetlenül hosszan betűz a nap. Minél több fényt kap, annál tovább díszlik. Nem szereti a hőmérsékletváltozást, a huzatot, ezért ajtó, ablak elé ne tegyük. Rosszul viseli, ha valami
hozzáér – például a függöny –, erre bebarnulnak vagy lehullanak a levelei. Öntözni sem kell gyakran, a kertészek azt tanácsolják, hogy hetente egyszer állítsuk a cserepet állott vízbe és hagyjuk, hogy a föld
megszívja magát. Ha jól érzi magát, akkor akár február végéig szép piros marad.
Túllocsolás esetén ledobja a leveleit, de fokozott gondossággal azért még menthető. Pincében, több hónapig sötét helyen kell pihentetni, majd utána visszavágni, átültetni, tápoldatozni és nyáron lehet újra napra vinni. Jó esetben kihajt újra. Ugyanígy kell eljárni a tél végén az elvirágzott növénnyel is.
 
 
A kedvelt téli virágot Németországban és Svájcban karácsonyi csillagnak hívják. A mikulásvirág Közép-Amerikában 3–4 méter magasra is megnőhet, a lakásban tartott példányok azonban ritkán érik el ezt a méretet. Ha óvatosan letörünk egy levelet, a seb helyén rögvest fehér tejnedv jelenik meg. Ez a nedv mérgező, tehát nem szerencsés, ha házi kedvencünk lenyalogatja.
A mikulásvirágot többnyire ajándékba kapjuk, ezért a cserepet díszes fóliába burkolják. Ezt a lehető leghamarabb el kell távolítani, mert a mikulásvirág gyökerei rendkívül oxigénigényesek, és a műanyag csomagolás megfojtja azokat.
 
 
Elvirágzás után, március–áprilisban a színes fellevelek is hervadnak. Ekkor a főhajtást a következő oldalelágazásig távolítsuk el, és ültessük át a növényt. Mérsékelt öntözés mellett háromhetente, majd a nyár folyamán kéthetente tápoldatozzuk a növényt általános hatású tápoldattal. A nyári hónapokban a mikulásvirágot a szabadban is tarthatjuk, de ne tegyük a tűző napra.

Újravirágoztatás

Ősszel megpróbálkozhatunk a mikulásvirág újravirágoztatásával. A mikulásvirág bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövidnappalos körülményeket biztosítunk a számára.
Szeptemberben vigyük a növényt kiegyenlített hőmérsékletű helyiségbe. Karácsonyi virágoztatásra október közepétől kezdődően 9 héten át 14-15 órás időtartamra (például délután 3 órától reggel 7-8 óráig) borítsunk a növényre egy megfelelő nagyságú kartondobozt. A világos időszakban azonban fontos, hogy elegendő fényt kapjon a növény.
Amikor a színes fellevelek láthatóvá váltak, abbahagyhatjuk a rövidnappalos kezelést. Mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal öntözve a mikulásvirág felleveleinek színe még intenzívebb lesz. Ily módon a következő karácsonyra terebélyes, gazdagon elágazódó, élénk színű növény díszítheti az ünnepi asztalt.
 
 
Manapság a mikulásvirágnak valódi karácsonyi kultusza alakult ki több országban is. Az első szobanövényként tartható mikulásvirágot az 1950-es években nemesítették. Ezt követően ez a télen virágzó dísznövény rövid idő alatt a karácsonyi ünnepek állandó részévé, jelképévé és dekorációjává vált.
A rendkívüli népszerűség oka egyértelmű: csillag alakú felleveleivel a mikulásvirág tökéletesen illik a karácsonyi szimbólumok közé. Klasszikus piros és zöld színe is alkalmassá teszi erre, hiszen a piros és a zöld az advent és a karácsony hagyományos színe. A zöld a téli időszakban az élet reményének, valamint a hűségnek a jelképe, míg a piros a megváltó Krisztus vérére utal. Bár a mikulásvirág ma már sokféle színben és formában kapható, a klasszikus piros és zöld színösszeállítás messze a legnépszerűbb köztük.
 
 
V.N

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1578) Tv fotel (65) Életmód (1) Mozaik (83) Nagyvilág (1458) Mozi világ (440) Vetítő (30) Autómánia (61) Tereb (138) Gasztronómia (539) Heti lámpás (255) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Belföld (6) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2114) Történelem (14) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729) Gazdaság (662) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (505) Mondom a magamét (5579) Titkok és talányok (12)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>