Ma 2023 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
Betű-betű szám-szám kötőjel szám-szám

Betű-betű szám-szám kötőjel szám-szám

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Van egy ötletes Neil Gaiman novella, az a címe, hogy Reboot és egy gyógyszerről szól, melyet bevéve megváltozik az emberek neme. Fantáziadús írás, érdemes elolvasni.

Van benne egy szereplő, aki adottságánál fogva bárkiről tudja, hogy eredeti férfi/nő vagy átváltozott férfi/nő. Nem tehet róla, ez a képesség elfojthatatlanul és állandóan működik benne, ezért agyba-főbe verik, és még a rúgások közepette a lábak gazdáiról is tudja, hogy FF, FN, NF… Megrázó kép. Néha ezen embernek érzem magam. Nem akarom, de akkor is meglátom a dolgokat.

Más oldalról nézve, ott is szellemeket látok, ahol nincsenek.
 
Most éppen egy rendszámról lesz szó. Valószínűleg egyedi rendszám, amelyet nem az autószalon kért és kapott az okmányirodától, hanem a vevő kérte és kapott külön pénzösszeg fejében. A csavar a dologban az, hogy nem PIRI-43 (vajon mit fog kapni PIRI a 44. születésnapjára), NIKE-01, MAFIA-1 vagy STN-666 az ominózus rendszám, hanem LT#-###. Tehát egy normális formátumú forgalmi azonosító, amelynek semmilyen jelentése sincs.
 
 
 
Egyetlen üzenetet hordoz csupán a világ és a gyanútlan szemlélő felé: ez egy tavalyi rendszám. Egy hároméves autón. (Három éve látom ugyanabban a parkolóban, amikor én még a KF-es autómat vettem.) Na jó, ez csak spekuláció. Az is lehet, hogy tavaly negyedévre kivonatták a forgalomból és utána új rendszámmal ismét menetsorba állították. Egykutya. A lényeg, hogy ha most kiviszik a piacra, az autócsoda kedvezőbb képet sugároz magáról, mint amilyen valójában. Még egy kis kilométer-óra visszatekerés és máris másfél millióval drágábban lehet árulni, mint amennyit ér. Ugyanis egy 5+ milliós személyautóról van szó. Pontosabban kettőről. És a másiknak is véletlenül LT#-### a rendszáma. Ezért nem fogadja el az agyam a véletlen-t, mint eme esetnek a mozgatóerejét.
 
Ám mivel nem akarok rúgásokat kapni semelyik testrészemre, hagyom, hagy illanjon el látott furcsaság az elmémből azzal, hogy most kiírtam. Inkább álmodozom egy becsületes világról, egy becsületes országról és a szürke Mitsubishimről, melynek a rendszáma a becsülettel megkeresett pénzemből kiváltott VAC-222 lesz.
 
* A cím az egyik Bujtor István (Ötvös Csöpi) filmre utal, amikor a kisgyermek büszkén jelenti, hogy megjegyezte a kocsi rendszámát, amellyel a bűnözők elmenekültek. Betű-betű szám-szám…

Papp Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Jobbegyenes (2685) Sport (729) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Történelem (16) Tv fotel (65) Heti lámpás (276) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1581) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7110) Irodalmi kávéház (530) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1309) Belföld (10) Tereb (145) Gazdaság (689) Flag gondolja (34) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Egészség (50) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>