Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
Igazából van-e pápánk?

Igazából van-e pápánk?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Ön szerint?

Habemus Papam

Néha elgondolkozom, van-e igazán pápám.

Először is szeretném a blaszfémia (egyszerűen: istenkáromlás) bármiféle vádját elkerülni. Hívő és hitét gyakorló római katolikus vagyok. Azaz, járok templomba hetente, nem csak mondom.
Első kérdés: ha én imádom az én Atyámat, lehetek-e kritikus az Ő földi helytartójával szemben? (a katolikus dogma szerint: nem)
Második kérdés: ha hitem szerint az én imádott Atyám földi helytartója a kereszténység és az egyház ellen cselekszik (úgy gondolom), felemelhetem-e szavam Krisztus nevében? (a katolikus dogma szerint: nem)
Harmadik kérdés: ha úgy gondolom, hogy hitem szerint az én imádott Atyámat és az Ő egyházát meg kell védeni az Ő földi helytartójától, mit tegyek? Kételkedhetek-e én, egyszerű római katolikus hívőként abban, hogy a bíborosok jól választottak? (a katolikus dogma szerint: nem)

Azóta gondolkodom ezeken a nem igazából teológiai kérdéseken, egyszerű katolikus hívőként, mióta Bergoglio argentin érseket pápává választották. Azaz kimondatott (Habemus Papam), hogy az én
Istenemnek van földi helytartója.

Kételkedhetek-e én, ha a pápám Rómában szíriai és afrikai bevándorlók lábát csókolgatja, miközben nem látogatott el soha Szíriába az ottani keresztényekhez kis reményt vinni?

Kételkedhetek-e én, ha a pápám áldást oszt azoknak, akik fel akarják robbantani, meg akarják gyilkolni, miközben morzsákat juttat a saját híveinek?

Kételkedhetek-e én, ha a pápám nem hallja meg a moldvai csángók hangját, hogy magyarul hallhassák Isten szavát? Kételkedhetek-e én, ha a pápám kinevezett katolikus püspöke a karácsonyi interjújában Luthert idézi,
és nem Aquinói Szent Tamást, Szent Ágostont, urambocsá’ Pázmány Pétert (amúgy, semmi bajom az
evangélikusokkal, sőt!)?

Kételkedhetek-e én, ha a pápám az új év napján elítélte azt a világot, amely az „anyai tekintet” –et feledve néz a jövőbe? (De most sem mondta, hogy keresztény!)

Nem! Nem kételkedhetek! Szívemben nincs kétely!

Habemus Papam.

Csókol benneteket: Eleméry T. Olivér

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2819) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Életmód (1) Egészség (50) Mondom a magamét (7668) Kultúra (9) Nézőpont (1) Politika (1582) Heti lámpás (320) Autómánia (61) Sport (729) Mozi világ (440) Gazdaság (711) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Szépségápolás (15) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>