Ma 2021 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
Bencsik András: Hello, Mx. Levine!

Bencsik András: Hello, Mx. Levine!

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Amerikában valami nagyon félrebillent…

A hollywoodi forgatókönyvírók álma teljesült be Joe Biden megválasztásával. A címbéli különös rövidítést – ami angol nyelvterületen eddig a nemet jelölte meg – meg kell magyarázni. Az történt, hogy a Biden-kormányzat elrendelte, mostantól a Fehér Házhoz címzett elektronikus levelekben a „gendersemleges” Mx. címet is lehet már használni a szexuálrasszista Mr., Ms. és Mrs. mellett.

Mi, magyarok ilyenkor hitetlenkedve és kicsit bután nézünk, mert nekünk olyan nyelvet adott a Gondviselés, amelyik nem tesz lehetővé különbségtételt az emberek között sem jó, sem rossz szándékkal. Az ősi magyar nyelv bölcs logikája szerint nincs mód nyelvtani értelemben különbséget tenni férfi és nő között. A mi számunkra a férfi és a nő egyenértékű, így aztán szükségtelen ezt külön kihangsúlyozni – mondta az évezredek végtelen messzeségében a magyarok nyelvének bölcs megalkotója –, ehelyett egyszerűen csak ugyanazt a névmást használjuk rájuk, és ez elég. Aki pedig sem férfinak, sem nőnek nem tekinti magát, azt sem jelöljük sehogy.

Nem így az angol (a német, a francia, az orosz, a latin és a többi). Ott van Miszter, aki férfi, Miszisz, aki férjezett nő és Missz, aki hajadon. Ámde a világ őrült tempóban fejlődik, a modern civilizáció feltalálta a társadalmi nemeket, amiket gendernek nevezett el, és ezekre a genderekre nincs alkalmas előjel. És ez nyomasztotta őket.

Jön például az új amerikai egészségügyi miniszterhelyettes, ez a bongyorhajú nőimitátor… Őt hogyan kell szólítani? Eredetileg férfinak született, két gyermeke is van egy anyától, akitől elvált, mert rádöbbent, hogy inkább nő szeretne lenni. Isten bocsássa meg, ilyen ronda nőt még nem hordott a hátán a föld. Csak egy férfi tud ilyen rút lenni női ruhában, de pardon! Ez a kijelentés már-már szexuális rasszizmus, úgyhogy ne is folytassuk.

Szóval hogyan szólítsuk Rachel L. Levine miniszterhelyettest? Mr. Levine? Az ebben a női hacukában röhej volna. Ms. Levine? Még nagyobb röhej. De íme a zseniális megoldás: Mx. Levine. Ahol az x azt jelenti, amit viselője gondol. Fontos eredmény ez a Trump-féle fasizmus leverése után.

Amúgy akinek az amerikai kormányzat eddig megismert tagjai láttán egy BLM- és LMBTQ-ihletésű, alacsony költségvetésű hollywoodi produkció jut az eszébe, nem jár távol az igazságtól. Egyre erősebb a szemlélő azon benyomása, hogy a Biden-adminisztráció tagjait egy szereplőválogatáson szedték össze. Az alelnök, Ka­mala Harris például indiai anyától és jamaicai apától származik, amiért kicsit meglepő, hogy afroamerikaiként azonosítja magát.

A védelmi miniszter a fekete bőrű Lloyd Austin lesz, Alabamából. A belügyminiszter a laguna puebla törzshöz tartozó Deb Haaland lesz (ez mondjuk már időszerű volt, mégiscsak egy őslakosról van szó). A közlekedési tárcát ugyan egy fehér, viszont „férfiházasságban” élő, azaz homoszexuális politikus, Pete Buttigieg vezeti majd. A kisebbségek iránti érzékenységről külügyminiszteri poszton a magyar zsidó származású Antony Blinken, pénzügyminiszteri poszton a lengyel zsidó származású Janet Yellent, belbiztonsági fronton pedig a kubai zsidó származású Alejandro Mayorkas gondoskodik majd. És így tovább.

Lehet álmélkodni, lehet szörnyülködni, lehet nevetni, de valahogy az az ember benyomása, hogy Amerikában valami nagyon félrebillent… ám sose feledjük, az USA még mindig a világ legerősebb országa. Isten irgalmazzon nekünk, mert ez valóság, és nem mozi.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Flag gondolja (33) Egészség (50) Tereb (140) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (254) Életmód (1) Jobbegyenes (2009) Belföld (6) Mozi világ (440) Történelem (14) Tv fotel (65) Nagyvilág (1454) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (505) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Mondom a magamét (5234) Politika (1578) Szépségápolás (15) Gazdaság (657) Vetítő (37) Titkok és talányok (12) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>