Ma 2024 július 22. Magdolna napja van. Holnap Lenke napja lesz.
4d72c4dd3a72c3e70c51eccde9a5b21b.jpg

Bayer Zsolt: Roger Waters

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nem igazán tudom, a mai fiatalok hogy vannak ezzel, s bevallom, nem is nagyon érdekel. A fiaim ismerik, szeretik, dúdolják, s nekem ez a lényeg. Mert én a Pink Floydon nőttem fel. 

Semjén Zsolt barátomnál hallgattuk először, aki osztálytársam volt a Szilágyiban (most már két fiam is odajár, Istenem…), egy akkoriban igen menőnek számító Teslán, a Yugoton kiadásában. Az összes Pink Floyd-albumot. Angolt is így tanultam, tanultunk. Hogy lefordítottuk magunknak előbb a Jézus Krisztus Szupersztárt, aztán a Haire-t, végül a Pink Floydokat…

„How I wish / How I wish you were here / We’re just two lost souls swimming in a fish bowl / Year after year”

És összebújva énekeltük mindet, érezve, hogy nem akarunk belenőni abba a világba, ami a falakon kívül van.

„What shall we use to fill the empty spaces / Where we used to talk? / How should I fill the final places? / How should I complete the wall?”

Ezekkel az együttlétekkel tömtük be az ürességet. És Krúdyval, Szerb Antallal és Éva vermuttal.

„There is no pain you are receding / A distant ship, smoke on the horizon. / You are only coming through in waves. / Your lips move but I can’t hear what you’re saying.”

Igen. Mindig mozgott egy ajak körülöttünk, és soha nem hallottuk, amit mond.

„When I was a child / I caught a fleeting glimpse / Out of the corner of my eye. / I turned to look but it was gone.”

Igen, gyerekek voltunk, s amit megpillantottunk a szemünk sarkából, eltűnt, mire odanéztünk. Igen, gyerekek voltunk, és azóta sem voltunk annyira bölcsek, sohasem…
„Have you heard the news? / The dogs are dead! / You better stay home / And do as you’re told / Get out of the road if you want to grow old.”
Így. És sohasem így.

És a kutyák sohasem döglenek, csak a csillagok. És ami nagyot és igazat akartunk, az most mind lehetséges lehet, és mind tovatűnhet egy pillanat alatt.

„Does anybody here remember Vera Lynn? / Remember how she said that / We would meet again / Some sunny day? / Vera! Vera! / What has become of you? / Does anybody else in here / Feel the way I do?”

Istenem, mennyi és mennyi Vera Lynn mondta, hogy majd még találkozunk, és elment mind, örökre. És egyiknek sem Vera Lynn volt a neve, sokkal inkább megannyi Horváth Anna, már ha ismeritek még Cseh Tamást…
Igen, még Cseh Tamás.

„Minket a tánczene-szó, valami »I love you so« hozott össze. / Valami dal, amibe azt magyaráztuk mi bele, / hogy du-bi-du-bap-da-di-bi-bu-bu-bap-du-bom / Óh, az az énekes bármiről énekelt, / úgy tudtuk róla mi, hogy jobb ő, mint mi vagyunk. / Hogy az ő élete sokkal többet ér, mint mi vagyunk. / És mi most itt vagyunk, és amit mi tudunk / és mi belénk szorult, nem tudjuk magyarul, / s nincsen megírva az angolul.”

Hát, tényleg nincsen. Tényleg egyedül a Pink Floyd írta meg, örök érvénnyel. Csak meg kellett hozzá tanulni angolul. S a Pink Floydért érdemes volt, igazán. S aki hallotta a Wallt a leomlott berlini fal helyén tartott koncerten, úgy érezhette, nem élt hiába. És tényleg nem…
Waters, a Pink Floyd alapítója maga finanszírozta azt a koncertet, és a bevételből alapítványt hozott létre, amely a második világháború áldozatainak emlékét ápolja. (Waters apja is a háborúban halt meg.)

Roger Waters a Guardian című brit lapban néhány nappal ezelőtt felhívást tett közzé, amelyben arra szólítja fel a civilizált világot és a művészeket, hogy bojkottálják Izraelt, amiért az elnyomja és megalázza a palesztinokat, és falat épített köréjük.

Istenem, milyen sokszor csalódik az ember ifjúkora bálványaiban.

Istenem, milyen jó, hogy Roger Watersben nem kellett csalódni.

S már várom, hogyan fognak perceken belül antiszemitát fabrikálni őbelőle. Nehéz lesz, de meg fogják oldani.
Addig pedig a palesztin gyerekek, némiképp kiforgatva a Wall leghíresebb, legismertebb dalát, ezt éneklik: „We don’t need no occupation! / We don’t need no racist wall!” Ami annyit tesz: „Nem akarunk megszállást, / nem akarunk rasszista falat!”

És tényleg nem. Sehol sem.

Bayer Zsolt, magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Sport (729) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Belföld (11) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7725) Autómánia (61) Egészség (50) Gasztronómia (539) Történelem (18) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168) Nézőpont (1) Gazdaság (713) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Kultúra (9) Jobbegyenes (2825) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>