Ma 2021 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
d1ea0d7b61e9d84f19269e17198ecaa5.jpg

Bayer Zsolt: Lengyelek (1.)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Döntő győzelmet arattak az egyesült lengyel és litván hadak Grünwald és Ludwigsdorf között a Német Lovagrend serege felett 1410. július 15-én.

A Német Lovagrend akkor már több mint száz esztendeje fenyegette Lengyelországot és Litvániát. S ez a csata volt a középkor egyik legvéresebb ütközete. A korabeli krónikások eléggé különbözően írják le az eseményeket, de nagyjából negyvenezer halott maradt a csatatéren. S ez a negyvenezer halott vetett véget jó időre a Drang nach Osten nagy-nagy álmának…

A csatában sok náció fiai harcoltak. A litvánok még tatár lovassággal is erősítették magukat, ezeket a tatárokat Dzsalál ad-Dín vezette. De ott harcolt a lengyel-litván sereg oldalán sok moldvai román is, akiket Sándor fejedelem vezetett. És ott harcoltak a csehek is Jan Žižka parancsolata alatt, orosz és ukrán volontérek és zsoldosok, s Jan Dlugosz említést tesz bizonyos harcoló alemannokról, vagyis német svájciakról. Más történetírók tudni vélik, hogy magyarok is küzdöttek a lengyelek oldalán, annak ellenére, hogy Magyarország akkor hivatalosan a Német Lovagrendet támogatta.

A lovagrend serege teljesen megsemmisült. Halálát lelte Ulrich von Jungingen nagymester is, akit lengyel parasztok vertek agyon menekülés közben. S odalett a rend marsallja, két nagykomturja és kincstárnoka.

Csak Werner von Tettinger komtur élte túl a mészárlást, ő vitte a vereség hírét Marienburgba.

Hát ennek a csatának állít emléket a Barbakán előtti szoborcsoport s a földre hullott teuton kereszt, amely felett a győző, Jagelló Ulászló áll lován. S érdekességképpen jegyezzük meg: ezt az emlékművet a megszálló német csapatok azonnal eltávolították helyéről. Ennek legalább van valami mentálisan magyarázható oka. De azután a szovjetek is elvitették, ők meg túlságosan hazafiasnak találták. Istenem! Mi mindenre volt képes a huszadik század…

A Barbakán előtt mindig elcsilingel egy piros vagy egy kék villamos, s a csilingelés mindig felkölti a históriát. Azt a históriát, ami ott áll a grünwaldi csata és Katyń iszonyata között, és amely história megszabja a lengyelek gondolkodását és érzéseit.

Lengyelország, amelyet háromszor töröltek le a térképről történelme során, mindig is ott állt a két hatalmas birodalom és két hatalmas ellenség, a német és az orosz között. Ez a két birodalom akarta eltüntetni a lengyeleket a föld színéről – hol külön-külön, hol pedig összefogva egymással.

De ez nem sikerült sohasem.

Lengyelország ma is áll, és ma talán erősebb, mint valaha.

Ennek a mai, erős Lengyelországnak a sorsa és jövője pedig ismét a nagypolitika érdeklődésének homlokterébe került. Mégpedig azért, mert az unió úgynevezett „mag országai”, vagyis a meghatározó nyugati államok elkezdtek félni egy önálló és erős kelet-közép-európai szövetség létrejöttének lehetőségétől.

A félelem oka nyilvánvaló és összetett.

Európa nyugati fele az unió bővítésekor eleve úgy tekintett a kontinens keleti és középső felére, mint potenciális piacra. A berlini fal leomlásának eufóriája és a valós emberi érzelmek körülbelül egy hétig tartottak, a politika irányítói pedig már jóval a fal leomlása előtt megszerkesztették a szép új világot. Ebben a szép új világban Kelet-Közép-Európa a nyugati piacok kiterjesztésének, a nyugati áruk (a kifutó, silányabb termékek!) felvevő­piacának, a nyugati expanzió terepének volt eltervezve. Ezt a legújabb kori gyarmatosítást felzárkóztatásnak becézték, és az uniós pénzek Keletre áramoltatásával igazolták.

Soha nem készült eddig leltár ez ügyben, pedig ideje lenne elkészíteni. Hogy mennyibe került például nekünk, magyaroknak a teljes élelmiszeriparunk és feldolgozóiparunk felszámolása, eladása (leánykori neve: privatizáció), amely aktus során a nyugati „vevő” egyszerűen megszüntette a hazai termelést, hogy behozhassa a saját áruját. S hogy ezt mennyiben kompenzálták, kompenzálják a „kohéziós alapok”?

Talán majd ez a leltár is elkészül egyszer. Addig is szögezzük le: a Nyugat nem járt rosszul az unió kiterjesztésével, mert ha rosszul járt volna, soha nem viszi végbe. Hiszen tőle tanultuk meg, mindjárt a rendszerváltások hajnalán, sőt, már a pirkadat előtt, hogy „nincsen ingyenleves!”.

Hát, tényleg nincsen.

Megtanultuk a leckét, bár mostanában, egyre perverzebb módon, azt is szeretnék a nyugatiak elérni, hogy örök hálát érezzünk irántuk, hogy gondolkodás nélkül és lelkesen hajtsuk végre parancsaikat, hiszen ennyivel „tartozunk” nekik, ha már egyszer „élvezzük a tőlük kapott javakat”, úgyhogy járuljunk kézcsókra eléjük, és ne legyenek fenntartásaink, bármilyen őrültséget is találnak ki éppen. Defterdárjaik, az uniós biztosok naponta röffennek ide, a „sötét Keletre”, hogy megfenyegessenek bennünket, magyarokat, szlovákokat, cseheket és mostantól lengyeleket is. Megfenyegessenek és elmondják, ellentmondást nem tűrő hangon, mi is a teendőnk, hogyan is kell helyesen viselkednünk, s legfőképpen: soha ne merjük elfelejteni, mivel tartozunk nekik!

Janicsárjaik pedig, a média jól kiképzett, jól megvett (Ulfkotte!) és távirányítással működtetett hóhérai szintén naponta végzik el a munkájukat, a nekik nem tetsző politikai szereplők, aktorok, a nyilvánosság nem velük egy követ fújó szereplőinek kivégzését a média egyre ocsmányabb, iszamósabb terein.

A lengyelek most kezdik majd átélni mindezt.

Bayer Zsolt - ]]>www.magyarhirlap.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (6) Mondom a magamét (5383) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Sport (729) Gasztronómia (539) Kultúra (6) Mozaik (83) Heti lámpás (255) Gazdaság (657) Tereb (138) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Vetítő (30) Történelem (14) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1578) Jobbegyenes (2053) Nagyvilág (1456) Egészség (50) Életmód (1) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (504) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>