Ma 2023 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
Bayer Zsolt: Hálálkozik

Bayer Zsolt: Hálálkozik

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Szegény... szegény hülye lány. Apropó!

A HVG tudósításában -már a címben is- imigyen számolnak be P. Lili vaktivista legutóbbi performanszáról.

„Ahelyett, hogy ezért térden kúszva hálálkoznának, ahelyett Iványi Gábor is megkapja a magáét, mint én is, más is (...)”. 

Érdekes...

Vannak ezek a fránya deverbális verbum képzők, például ez a -kodik, -kedik, -ködik, s ezek ikertesója, a -kozik, -kezik, -közik.

Leginkább belső történések kifejezésére használjuk, erős visszaható zamattal.

Na most, a hálál (hálát ad) szavunk imigyen feldíszítve kizárólag a -kodik képzőt ismeri – vagyis: hálálkodik.

Bár lássuk be, lehet, hogy P. lili számára ez az irodalom, és akkor mi nem értünk semmit. Mert például elhíresülése idején is mondott már olyan „irodalmiakat” – például: 

„jövőre való megváltást” (az mi lehet?)

„vállaljuk a felhivalkodást” (jó lenne, ha valaki megmutatná, hogyan kell felhivalkodni)

„ki kinek a faszát szopja teli erőből” (például te?) 

Aztán kiírta a pólójára, hogy „ELVIEG független Katalin”, majd közli az őrá fogékony hallgatósággal, miszerint térden állva kellene „hálálkoznunk”.

Szegény... szegény hülye lány. Apropó! Róla jut eszembe, hogy a -kodik, -kedik, -ködik denominális verbum képző is tud lenni, bizony! Itt van például az ökörködik – na ugye!

A baj ott kezdődik, amikor valaki elhiszi magáról, hogy az ökörködés világmegváltás. Meg művészet. Ó, Istenem, a kisökör bevallása szerint magyar – testnevelés szakos tanár akart lenni. Már úgy a „jövőre való megváltást” meg a „hálálkozást” előtérbe helyezve, miközben nagyot szítt a cigarettájából rúdmászás előtt.

Micsoda szerencséje a világnak, hogy nem lesz. Tanár se. Marad a „ki kinek a fąszát szopja teli erőből” szakértője. S utána majd hálálkozik...

Forrás: ]]>Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Irodalmi kávéház (531) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (694) Mondom a magamét (7252) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (281) Nézőpont (1) Tereb (146) Flag gondolja (34) Autómánia (61) Politika (1581) Kultúra (6) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2724) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Egészség (50) Történelem (16) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Sport (729) Gasztronómia (539) Belföld (10)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>