Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
lead-cropped-0.jpg

Bayer Zsolt: Gólyák és emberek

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Szinte hihetetlen, de igaz: Kilenc lövedéket találtak egy mezőnagymihályi gólyában...

Kilenc lövedéket találtak annak a gólyának a testében, amelyet vélhetően a fészkében lőttek meg ismeretlenek négy különböző kaliberű fegyverrel Mezőnagymihály térségében - tájékoztatta a hortobágyi madárkórház vezető főorvosa kedden az MTI-t.

Déri János elmondta: maguk is megdöbbentek, amikor a röntgenképen meglátták a gólya testében a különféle méretű szoknyás légpuskalövedékeket, illetve az egyenlőre beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú, vélhetően légpisztoly golyókat.

A szoknyás lövedék azért is veszélyes, mert a saját térfogatánál jóval nagyobb toll- és más szennyeződést visz be a madár testébe, ami komoly gyulladáshoz, esetleges fertőzéshez vezet - magyarázta a főorvos hozzátéve, hogy eddig egy lövedéket távolítottak el a gólya testéből, várhatóan még kettőt kell kivenni, a többinél jó esély van arra, hogy betokozódik, s az egyébként jelenleg is lábon járó, de repülni még nem tudó madár néhány hét múlva elhagyhatja a madárkórházat.

A főorvos szerint a gólyát alulról érték a lövések, valószínűleg a fészekben, miközben a tojásokat, vagy a fiókákat védte.

Déri János arról is tájékoztatott, hogy az eset kapcsán bűnszövetkezetben elkövetett állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt a Madárkórház Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A fehér gólya fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 ezer forint.

Az idén eddig 30-40 gólyát kezeltek a hortobágyi madárkórházban, de a "szezon" csak két hét múlva kezdődik, amikor a kisgólyák kirepülnek a fészekből, s különféle balesetek, például áramütés miatt kell ellátni őket. A gyógykezelésre szoruló fiatal gólyák száma az elmúlt évek tapasztalatai alapján ilyenkor a százat is meghaladja - jelezte Déri János.”

Talán mindenki ismeri a mondókát, amely messze túlmutat önmagán:

„Gólya gólya gilice,

mitől véres a lábad?

Török gyerek megvágta,

magyar gyerek gyógyítja.”

Nem megyek most bele a mélyelemzésbe, amúgy is felesleges lenne. Aki nem érti, nem érti, azzal nincs miről beszélni.

Ám annyit azért megjegyzek, halkan: több, mint hétmilliárd ember él a földön. Azt nem tudom, mennyi gólya él, de egészen biztos, hogy nagyságrenddel kevesebb, mint ember. Mint homo sapiens(?). Vagyis a lényeg, hogy egészen biztosan nem gólyából van felesleg ezen a bolygón, hanem emberből. Egészen biztos, hogy egy gólya jelenleg nagyobb értéket képvisel, mint bizonyos emberek. Az pedig a napnál is világosabb, hogy ez a mi gólyánk, a fészkét védő mezőnagymihályi gólya ezerszer többet ér, ezerszer értékesebb, mint az(ok) a selejt(ek), az(ok) a férgek, aki(k) telelövöldözték a gyönyörű, ártatlan testét. Úgyhogy, ha választanom kell, ki éljen tovább, gondolkodás nélkül a gólyát választom. Magyar gyerek gyógyítja…

Bayer Zsolt

Forrás:]]> Bádog - Bayer Zsolt blogja]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Kultúra (9) Életmód (1) Sport (729) Jobbegyenes (2813) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Autómánia (61) Gazdaság (711) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (319) Történelem (18) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Belföld (11) Mondom a magamét (7652) Vetítő (30) Mozi világ (440) Politika (1582) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>